Ποια ιταλικά νησιά διεκδικούν τουριστική πίτα από τις «Covid-free» περιοχές της Ελλάδας;

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 13:08
UPD:13:29
REUTERS/YARA NARDI

Ένα μικρό νησί της Ιταλίας είναι έτοιμο να διεκδικήσει μερίδιο από τον ευρωπαϊκό τουρισμό που ετοιμάζεται να ανακάμψει από την πανδημία μέσω ενός εντατικού προγράμματος εμβολιασμού αντίστοιχου με του ελληνικού σχεδίου ανοσοποίησης των μικρών ελληνικών νησιών που αναμένεται να είναι οι πρώτες «Covid-free» περιοχές της χώρας μας.

Οι κάτοικοι του μικρού ιταλικού νησιού Ίσκια ελπίζουν ότι η απόσταση που τους χωρίζει από την ηπειρωτική χώρα θα τους βοηθήσει να σώσουν την οικονομία τους από άλλη μία καταστροφική τουριστική περίοδο αυτό το καλοκαίρι.

Έτσι περιμένουν με ανυπομονησία τα εμβόλια που τους αναλογούν σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το οποίο προβλέπει να δημιουργήσει «ανοσία της αγέλης» μεταξύ των 70.000 κατοίκων του νησιού.

Όταν όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν λάβει το εμβόλιο, η Ίσκια μπορεί να κηρυχθεί «Covid-free» νησί, «πιστοποίηση που μπορεί να της εξασφαλίσει την εισροή επισκεπτών από όλη τη βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο τουρισμός φέτος «θα παιχτεί» στα νησιά

«Ένας Άγγλος κάλεσε χθες για να ρωτήσει για τη διοργάνωση γάμου στο θέρετρό μας αυτό το καλοκαίρι, αλλά φαινόταν πολύ δύσκολο να οργανωθεί καθώς πολλοί από τους καλεσμένους έπρεπε να προέρχονται από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζιοβάν Τζουζέπε Ματέρα Giuseppe Mattera ιδιοκτήτης του παραλιακού θέρετρου και εστιατορίου Lido Ricciulillo στην κύρια πόλη του νησιού. «Τώρα που ξέρω ότι έρχονται τα εμβόλια, νομίζω ότι θα τον καλέσω πίσω», πρόσθεσε μιλώντας στο Bloomberg.

Τα νησιά που μπορούν εύκολα να απομονωθούν και να εξασφαλίσουν πως  θα ελέγξουν τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή αναμένεται να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα κέρδη από τον ευρωπαϊκό τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει το πρακτορείο. Προβλέποντας μάλιστα πως τα νησιά θα είναι οι κερδισμένοι του φετινού καλοκαιριού, το Bloomberg αναφέρεται επίσης στη χώρα μας, ως μια οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Είναι πολύ μπροστά στο παιχνίδι, έχοντας ήδη εμβολιάσει τους περισσότερους κατοίκους στα μικρότερα από τα εκατοντάδες νησιά της, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Στην Ιταλία έχουμε χάσει χρόνο, η Ελλάδα άρχισε να μιλάει για νησιά Covid-free πριν από ένα μήνα»

Στην Ιταλία, όπου το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων προέρχεται συνήθως από την ηπειρωτική χώρα, υπάρχουν αντιδράσεις. Ο μαζικός εμβολιασμός στα δεκάδες κατοικημένα νησιά της Ιταλίας έχει καθυστερήσει από τις διαμαρτυρίες περιφερειακών κυβερνητών , οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να λάβει προτεραιότητα. Οι νησιώτες υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι ένα απαραίτητο βήμα για να παραμείνει ανταγωνιστική η Ιταλία, καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για μικρότερο μερίδιο επισκεπτών.

«Δεν πρέπει να είναι μια μάχη για το ποιος κερδίζει και ποιος όχι», δήλωσε η Λούκα Ντ’Άμπρα, πρόεδρος της οργάνωσης ξενοδόχων Ίσκια και Προτσίντα. «Εδώ στην Ιταλία, έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο,  η Ελλάδα άρχισε να μιλάει για νησιά Covid-free πριν από ένα μήνα».

Τα έσοδα από τον ευρωπαϊκό τουρισμό αναμένεται να ανακάμψουν αυτό το καλοκαίρι, μόλις ξεκινήσει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα έγγραφα θα παρέχουν απόδειξη ότι οι κάτοχοι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 ή διαθέτουν αρνητικό τεστ. Αμερικανοί τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από μια αλλαγή πολιτικής που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Το ελληνικό νησί της Σκιάθου ελπίζει να έχουν εμβολιαστεί και οι 6.600 κάτοικοι έως τις αρχές Μαΐου και εγκαίρως για να αρχίσουν να προσελκύουν επισκέπτες στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

«Οι εποχιακοί εργαζόμενοι ελπίζουμε ότι θα είναι οι επόμενοι μόλις καλυφθούν οι ντόπιοι», δηλώνει ο δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας. «Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με αεροπορικές εταιρείες και έχουμε δει πρωτοφανές ενδιαφέρον από ταξιδιωτικούς πράκτορες», δήλωσε επίσης ο κ. Τζούμας.

Τι μπορεί να στραβώσει

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να πάνε στραβά, ωστόσο, δεδομένου ότι τα νησιά δεν θα είναι σε θέση να σφραγιστούν πλήρως από μη εμβολιασμένους ξένους. Μια έξαρση της πανδημίας σε ένα νησί με λίγα κρεβάτια σε νοσοκομειακές μονάδες είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ότι στην ηπειρωτική χώρα με εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες πόλεις.

Η Ίσκια, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 300.000 τουρίστες κατά την περίοδο αιχμής, έχει μόλις 75 κρεβάτια νοσοκομείου. Οι Covid ασθενείς θα έπρεπε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα στη χειρότερη περίοδο της επιδημίας του ιού πέρυσι.

Η Σκιάθος διαθέτει μόνο κέντρο υγείας και βασίζεται σε στρατιωτικά ελικόπτερα για να μεταφέρει ασθενείς σε νοσοκομείο στην ηπειρωτική χώρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Μάικλ Μπλάντι, πρόεδρος του Ομίλου Blandy, ο οποίος έχει μερίδια σε 15 ξενοδοχεία στο νησί της Μαδέρας της Πορτογαλίας και αλλού, προειδοποίησε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μόλις εμβολιαστούν πλήρως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Μέχρι τότε, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα έχουν ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Μέχρι στιγμής μόνο το 22% των πολιτών στην ΕΕ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ακόμη και αν η ταχύτητα του εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ίσκια, η οποία γνώρισε μια τουριστική άνθηση τα χρόνια πριν από την πανδημία μετά την εμφάνισή της στη σειρά βιβλίων η Τετραλογία της Νάπολης της Έλενα Φεράντε, στοχεύει να εμβολιάσει το 70% των κατοίκων της μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα κοντινά νησιά Κάπτι και Προτσίντα θα υποβληθούν επίσης σε πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού στην ακτή του Αμάλφι στην ηπειρωτική χώρα θα λάβουν προτιμησιακή μεταχείριση μόνο μετά την πλήρη κάλυψη των νησιών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα