Brexit: Η τελευταία πράξη του δράματος

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 13:15
UPD:13:22
REUTERS/POOL

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το τελευταίο «κεφάλαιο» μιας τετραετούς δύσκολης πορείας διαπραγματεύσεων, να ολοκληρώνεται.

«Καλωσορίζω θερμά την υπερψήφιση από το @Europarl_EN της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. Η TCA σηματοδοτεί τα θεμέλια μιας ισχυρής και στενής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πιστή εφαρμογή είναι απαραίτητη», έγραψε στο Τwitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χαιρετίζω εγκάρδια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ανοίγει μια νέα εποχή», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε σήμερα ως «το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού» την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας.

Η συμφωνία «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την ΕΕ ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση. «Τώρα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά για μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για μια περισσότερο Παγκόσμια Βρετανία», έγραψε στο Twitter.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της εμπορικής συμφωνίας και συμφωνίας συνεργασίας, με 660 ψήφους υπέρ και 5 κατά, ενώ 32 απήχαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ευρωκοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα χθες αλλά λόγω των εργασιακών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού το αποτέλεσμα δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Η συναίνεση του Κοινοβουλίου ολοκληρώνει τέσσερα χρόνια δύσκολων και συχνά αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και δυσπιστίας καθώς η Βρετανία τερμάτισε 47 χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επετεύχθη, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit. 

Η εμπορική συμφωνία - που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες - έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Θυελλώδεις διαπραγματεύσεις και ζητήματα εμπιστοσύνης

Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών επηρεάστηκαν βαθιά από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, που έγινε επίσημη από την 31η Ιανουαρίου του 2020 αλλά ουσιαστικά τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους.

Σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 20,2% ενώ οι βρετανικές εισαγωγές στην ΕΕ σημείωσαν πτώση κατά 47% κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εταίρων, ύστερα από πολλές αποφάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ που έθεσαν εν αμφιβόλω την προηγούμενη συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, τη συνθήκη του 2019 για το Brexit, που ουσιαστικά οργάνωσε το ‘διαζύγιο’.

Οι Ευρωπαίοι επικρίνουν κυρίως το Λονδίνο ότι παραβίασε το ιρλανδικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνεται σε αυτή τη συνθήκη, αναβάλλοντας ορισμένους τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους που έπρεπε να τεθούν σε ισχύ μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αποφευχθεί μια επιστροφή των συνόρων στην ιρλανδική νήσο.

Σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ευρωβουλευτές καθυστερούσαν να ορίσουν ημερομηνία για να δοθεί πράσινο φως στην εμπορική συμφωνία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει να «δείξει τα δόντια της», όπως είπε, στη συμφωνία Brexit για να τιμωρήσει τη βρετανική κυβέρνηση για παράβαση των υποχρεώσεών της, καθώς οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν έτοιμοι να συναινέσουν στην ιστορική συμφωνία, σηματοδοτώντας την «τελευταία πράξη του δράματος».

Μεταξύ των δύο πλευρών της Μάγχης συνεχίζουν να υπάρχουν και άλλα σημεία προστριβής, όπως η πρόσφατη διαμάχη για την προμήθεια των εμβολίων της AstraZeneca, ή ακόμα και η απειλή της Γαλλίας να προχωρήσει σε «αντίποινα» σε βάρος των βρετανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εάν η μετά το Brexit συμφωνία για την αλιεία δεν τεθεί σε ισχύ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters, ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα