Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Προμήνυμα ευρύτερων ανατιμήσεων στο «καλάθι της νοικοκυράς» αποτελούν οι «τσιμπημένες» φετινές τιμές στα αμνοερίφια, που αποδίδονται στην περιορισμένη προσφορά, που κατά μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από το ράλι των τιμών στις ζωοτροφές.
Με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές για αρνιά και κατσίκια που θα διατεθούν από τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου θα είναι ακριβότερες έναντι της περσινής πασχαλινής περιόδου κατά 2,5 ευρώ το κιλό και θα κινηθούν ελάχιστα κάτω από τα 8 ευρώ/κιλό για τα αρνιά και στα 8,2-8,7 ευρώ/κιλό για τα κατσίκια. Στα παραδοσιακά κρεοπωλεία η ψαλίδα της τιμής θα είναι μεγαλύτερη και ο οβελίας φτάνει ακόμα και τα 12 ευρώ/κιλό από 8,90 και 9,90 ευρώ πέρυσι (για αρνί και κατσίκι αντίστοιχα).
Η περιορισμένη προσφορά αμνοεριφίων κατά σημαντικό ποσοστό αποδίδεται στο υψηλό κόστος εκτροφής, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί πάνω από 30% στο καλαμπόκι και στη σόγια.
Ισοζύγιο επάρκειας γάλακτος
Πέρα από μείωση της διαθέσιμης ποσότητας σε σφάγια επηρεάζεται το ισοζύγιο επάρκειας γάλακτος, εξέλιξη που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ασκείται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.
Συνεπώς μετά τα αμνοεριφία στο κάδρο μπαίνει και η τιμή στο γάλα.
Οι εκτιμήσεις θέλουν το πρόβειο γάλα, που κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 0,93 - 0,95 ευρώ, να έχει προοπτική να ξεπεράσει το 1 ευρώ στις νέες συμφωνίες, το κατσικίσιο να προσεγγίζει το 0,60 ευρώ/κιλό, ενώ σε ό,τι αφορά την τιμή του αγελαδινού γάλακτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 37,5 έως 44 λεπτά το κιλό.
Τουρισμός και τυροκομικά
Σε περίπτωση που ανοίξει ο τουρισμός θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση των αποθεμάτων κυρίως των τυροκομικών προϊόντων, γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου τις ισορροπίες.
Το ράλι των τιμών σε καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια και φυτικά έλαια δεν περιορίζεται μόνο στον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά επηρεάζει μια ευρεία γκάμα βασικών καταναλωτικών προϊόντων από το ψωμί μέχρι και τα αναψυκτικά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα ο δείκτης Bloomberg Agriculture Spot -ο οποίος παρακολουθεί τα βασικά αγροτικά προϊόντα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων- σημείωσε άνοδο σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, που αποδίδεται στις τιμές των σιτηρών.
«Ντόμινο» στο ελαιόλαδο
Την ίδια ώρα, ανοδική πορεία καταγράφουν και οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, καθώς η εκρηκτική άνοδος της Ισπανίας έχει συμπαρασύρει και την Ελλάδα, με τις τιμές να ξεπερνούν ήδη το φράγμα των 3 ευρώ για μεμονωμένες πράξεις. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τον καταναλωτή, είτε επιλέγει επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα είτε στρέφεται στο χύμα τενεκέ.
Την εικόνα επιβαρύνει και η μείωση παραγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, γεγονός που οδηγεί σε ανατιμήσεις-φωτιά σε ορισμένα οπωροκηπευτικά και φρούτα.
Αντίκτυπος και από Σουέζ
«Ήδη το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο σε όρους τιμών πρώτων υλών και είναι δύσκολο και για τη βιομηχανία να προχωρήσει σε προβλέψεις και υπολογισμούς. Πάντα υπάρχουν και απρόσμενες εξελίξεις. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που δημιούργησε σε παγκόσμιο επίπεδο το "παγιδευμένο" για έξι ημέρες στη διώρυγα του Σουέζ Ever Given στα τέλη Μαρτίου, "εγκλωβίζοντας" αγαθά 9,6 δισ. δολαρίων ημερησίως, φέρνοντας το παγκόσμιο εμπόριο αντιμέτωπο με μια μεγάλη κρίση», σημειώνουν παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων.
Στα ήδη δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον πρέπει να προσμετρηθεί ότι σε εγχώριο επίπεδο η πανδημία έφερε πληθωριστικές τάσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, με τις τιμές στο ράφι στην Ελλάδα να διατηρούν την ανοδική πορεία τους και φέτος. Σε ό,τι αφορά την οργανωμένη λιανική, τα στοιχεία της IRI για το πρώτο δίμηνο του έτους υποδεικνύουν ότι η μέση τιμή ανά μονάδα στο σύνολο της κατηγορίας των ταχυκίνητων προϊόντων αυξήθηκε κατά 3,7%, σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα, με τα τρόφιμα να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, κατά 5,4%, ενώ τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς κατέγραψαν μείωση 3,1% στη μέση τιμή ανά μονάδα και τα είδη καθαρισμού σπιτιού διατήρησαν αμετάβλητες τιμές.
Ενδιαφέρον έχει επίσης να σημειωθεί ότι τρεις κατηγορίες αγαθών διατροφής πήγαν κόντρα στο ρεύμα του αρνητικού πληθωρισμού στο διάστημα Μαρτίου 2020 με Μάρτιο 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ανατιμήσεις καταγράφονται σε ψάρια νωπά (4,2%), τυριά (2,9%), γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και μέλι (3,5%).