Brexit: Αυστηρές προειδοποιήσεις Φον ντερ Λάιεν για κυρώσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 17:52
UPD:17:56
REUTERS/POOL

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει να «δείξει τα δόντια της», όπως είπε, στη συμφωνία Brexit για να τιμωρήσει τη βρετανική κυβέρνηση για παράβαση των υποχρεώσεών της, καθώς οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν έτοιμοι να συναινέσουν στην ιστορική συμφωνία, σηματοδοτώντας την «τελευταία πράξη του δράματος».

Μιλώντας πριν από την απογευματινή ψηφοφορία βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ένα θετικό αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας θα δώσει στην ΕΕ περισσότερη δύναμη έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση όπου δεσμεύεται ότι οι ευρωνουλευτές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εποπτεία των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα επέτρεπε την «επαρκή συμμετοχή» των ευρωβουλευτών στις «σημαντικές αποφάσεις» που ελήφθησαν βάσει της συμφωνίας - την τροποποίησή της, την αναστολή τμημάτων της ή την επιβολή κυρώσεων στη Βρετανία για παραβιάσεις της.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει επίσης τον πιο τυπικό ρόλο που διαδραματίζει το Κοινοβούλιο στην εποπτεία τέτοιων εμπορικών συμφωνιών, συμφωνώντας να κρατήσει τους ευρωβουλευτές «άμεσα και πλήρως ενήμερους» σχετικά με τις δραστηριότητες των διοικητικών οργάνων της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορήθηκε για παράβαση των δεσμεύσεών της στη Βόρεια Ιρλανδία και για μια συμφωνία για την αλιεία, η οποία τέθηκε σε ισχύ προσωρινά μαζί με την υπόλοιπη εμπορική συμφωνία τον Ιανουάριο, πριν από τον έλεγχο από τους ευρωβουλευτές και την επίσημη συγκατάθεσή τους.

Οι ευρωβουλευτές καθυστέρησαν εν μέρει την ψήφο συγκατάθεσής τους στα τέλη Απριλίου ως απάντηση σε μονομερείς αποφάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ για παράταση των περιόδων χάριτος των ελέγχων στα σύνορα για τα εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, μια κίνηση που καταδικάστηκε ως παραβίαση της συμφωνίας απόσυρσης και το διεθνές δίκαιο από την επιτροπή.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν είπε ότι ελπίζει ότι η εμπορική συμφωνία θα αποτελέσει το θεμέλιο για μια «ισχυρή και στενή» εταιρική σχέση, επικαλούμενη το όραμα της Τερέζα Μέι στην επιστολή της της 29ης Μαρτίου 2017 που είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Αλλά παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις βρίσκονταν σε σταυροδρόμι.

«Αυτή η συμφωνία συνοδεύεται από πραγματικούς στόχους με έναν δεσμευτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τη δυνατότητα μονομερών διορθωτικών μέτρων, όπου είναι απαραίτητο», δήλωσε.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εάν είναι απαραίτητο», είπε στην αρχή της συζήτησης.

H πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι υπήρξαν εποικοδομητικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Ντέιβιντ Φροστ,του υπουργού αρμόδιου για το Brexit και του Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπροέδρου της επιτροπής, για τα συνοριακά ζητήματα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο, παραμένουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ιδίως όσον αφορά τους ελέγχους στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα φυτικά προϊόντα και την Τρίτη ο υπουργός υποθέσεων της ΕΕ της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι ανησυχεί για τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στους Γάλλους αλιείς από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την κοινή αλιευτική πολιτική.

«Ζητάμε ολόκληρη τη συμφωνία, τίποτα άλλο από τη συμφωνία και για όσο δεν έχει εφαρμοστεί… θα προχωρήσουμε σε αντίποινα σε άλλους τομείς εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Beaune στο κανάλι BFM Business.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico και Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα