Τελική ευθεία για τα δομημένα ομόλογα

Αίτημα η επιστροφή χωρίς ζημιές και η τιμωρία των υπευθύνων
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 09:32

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Παρασκευή θα είναι έτοιμο το πόρισμα για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, δήλωναν χθες κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τονίζοντας πως τα Ταμεία δεν έχασαν από τη διαδικασία επιστροφής, αντίθετα κέρδισαν κάτι, παίρνοντας ταυτόχρονα πίσω, τα χρήματα που επένδυσαν.

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαιναν πως για το θέμα των ομολόγων των Ταμείων δεν υπάρχουν πολιτικές, αλλά ατομικές ευθύνες που σύντομα θα αποδειχθούν και πως μετά την προκήρυξη που λήγει η προθεσμία της σήμερα, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις των διοικητών και προέδρων καθώς έχουν υποβληθεί περισσότερες από 90 αιτήσεις.

Στο μεταξύ το ΤΕΑΔΥ και το Ταμείο των εφημεριδοπωλών ΤΣΕΥΠ, αποφάσισαν χθες σε συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, την έντοκη επιστροφή των ποσών που επενδύθηκαν για την αγορά ομολόγων.

Συνέδριο ΠΟΠΟΚΠ

Το θέμα των ομολόγων απασχόλησε χθες και το τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), κατά τη διάρκεια του οποίου, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γ. Κουτρουμάνης, σημείωσε πως οι δύο βασικές παράμετροι που ενδιαφέρουν τους ασφαλισμένους είναι η επιστροφή των ποσών που επενδύθηκαν στα δομημένα ομόλογα χωρίς απώλειες και η τιμωρία όσων παρενέβησαν στην περιουσία των Ταμείων. Και αυτό, γιατί άμεσα, υπάρχουν Ταμεία που θα χρειαστεί να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Και στην περίπτωση αυτή, βάσει των σημερινών δεδομένων θα καταγράψουν ζημιές 20-25 ή και 30%, ποσοστό που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για Ταμεία που έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους στα συγκεκριμένα ομόλογα.

Σημείωσε ακόμη, πως στις όποιες επικείμενες αλλαγές θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται: η υποχρέωση καθημερινής δημοσιοποίησης των μεταβολών των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων μέσα από το site του Υπουργείου, η συνεργασία των Ταμείων για τη δημιουργία υπηρεσιών συμβούλων επενδύσεων και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στατιστικά στοιχεία

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ παρέθεσε στοιχεία από μελέτες της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις οποίες, η αναλογία συνταξιούχων/εργαζομένων έχει περιορισθεί στο 1:1,77 από 1:2,27 προ δεκαετίας, ενώ στο στενό δημόσιο τομέα περιορίζεται στο 1:2,5 και σύντομα θα φθάσει το 1:1,5, λόγω πρόσληψης συμβασιούχων.

Ελλείμματα: Στο τέλος του 2007, τα ετήσια ελλείμματα θα φθάσουν τα 3,3, δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το 2006, σε ΙΚΑ, ΟΓΑ (Κλάδος Υγείας), ΟΑΕΕ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ κ.λπ. Επίσης οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία θα φθάσουν τα 7,8 δισ. ευρώ ή με το αναθεωρημένο ΑΕΠ, πάνω από 10 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. πέρυσι. Συνολικά, οι οφειλές του Ι.Κ.Α. προς το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και τρίτους, και Ταμείων όπως ο Ο.Α.Ε.Ε. προς το Ι.Κ.Α. θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ.

Ιδιωτικός τομέας: Στο σύνολο των Ταμείων οι οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. Στην τελευταία ρύθμιση οφειλών, ανταποκρίθηκαν μία στις τρεις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πληρώσουν τα οφειλόμενα, σε 8 χρόνια. Οι συνολικές οφειλές προς και από τα Ταμεία στο τέλος του 2007 θα υπερβαίνουν τα 24 δι.σ ευρώ. Φέτος, η εισφοροδιαφυγή φθάνει το 20-21% των εσόδων ή τα 5,8 δισ. ευρώ το 2007, από 15-16% ή 2,8 δισ. ευρώ το 2001.

Δαπάνες περίθαλψης: Οι δαπάνες περίθαλψης αυξήθηκαν την τετραετία 2002- 2006 κατά 65% και μόνο της φαρμακευτικής δαπάνης η αύξηση έφθασε το 93%. Απέδωσε το πρόβλημα σε προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, αδυναμία ελέγχου των Ταμείων κ.λπ. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2007, οι δαπάνες για φάρμακα είναι αυξημένες από 19-42%.

Συντάξεις: Οι συντάξεις παραμένουν μόλις στο 55% της μέσης ευρωπαϊκής σύνταξης των 15, καθώς κυμαίνονται στα 617 ευρώ, με μέση σύνταξη γήρατος τα 712 ευρώ, αναπηρίας τα 507 ευρώ και θανάτου τα 472 ευρώ, ενώ του ΟΓΑ στα 360 ευρώ. Και ενώ είναι χαμηλές για τους δικαιούχους, είναι μεγάλες για τα Ταμεία, αφού το 50% περίπου συνταξιοδοτείται με τα κατώτατα όρια που περιλαμβάνουν και προνοιακό ποσό.

Στην επιβάρυνση των Ταμείων συμβάλλουν και οι ενοποιήσεις των Ταμείων των ΔΕΚΟ και Τραπεζών στο ΙΚΑ, που αναμένεται να προκαλέσουν επιβάρυνση 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, τουλάχιστον.

Ο κ. Γ. Γιακουμάτος

Χαιρετίζοντας το συνέδριο της Ομοσπονδίας, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γ. Γιακουμάτος, προανήγγειλε νομοσχέδιο για την καταστολή της εισφοροδιαφυγής, ενώ υπενθύμισε τις εξαγγελίες για κατώτατη σύνταξη 740 ευρώ και ΕΚΑΣ 230 ευρώ από 1.1.2008. Κάνοντας πρόσκληση διαλόγου σημείωσε πως τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να απαντηθούν χωρίς αυξήσεις ορίων ηλικίας, εισφορών ή μείωση συντάξεων, με διάλογο και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Πρόστιμα για δομημένα ομόλογα

ΠΡΟΣΤΙΜΑ υπό τη μορφή άτοκων καταθέσεων επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε δύο τράπεζες, για τα δομημένα ομόλογα και μάλιστα παρά την επαναγορά των συγκεκριμένων τίτλων. Ταυτόχρονα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διαφάνεια των δομημένων ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα στοιχεία των ομολόγων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Bloomberg, αλλά το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τα στοιχεία μπήκαν με καθυστέρηση, μετά τις αποκαλύψεις.

Αναλυτικότερα η ΤτΕ ανακοίνωσε χθες ότι επέβαλε σε μία τράπεζα (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Ν»), για τις συναλλαγές με ασφαλιστικά ταμεία κύρωση με τη μορφή άτοκης κατάθεσης, 6 μηνών, ποσού 8.000.000 ευρώ, για τη χρέωση υπερβολικής προμήθειας.

Όπως αναφέρει, η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης στο σύνολο των συναλλαγών που εξετάστηκαν ως προς την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης δεν υπερέβη τις 2,88 εκατοστιαίες μονάδες, πλην μιας τράπεζας όπου η διαφορά κυμάνθηκε από 4 έως 10,42 εκατοστιαίες μονάδες.

Ποινή άτοκης κατάθεσης διάρκειας 6 μηνών και ποσού 4.000.000 ευρώ, επιβλήθηκε και σε μία άλλη τράπεζα, λόγω καταγγελιών ιδιωτών, για μη επαρκή ενημέρωση αναφορικά με τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η πρόωρη ρευστοποίηση τίτλων.

Κρυφά ή φανερά;

Το ΓΛΚ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι επτά συμβάσεις των δομημένων ομολόγων έχουν δημοσιευθεί από τον Ιούλιο του 2005 αναλυτικά στην παγκόσμια ιστοσελίδα του Bloomberg με όλες τις λεπτομέρειές τους. Όσον αφορά τα swap, αυτά καθορίζουν το τελικό κόστος, κάτω το Euribor. Το κόστος αυτό για κάθε δάνειο η κυβέρνηση το έχει καταθέσει στη Βουλή».

Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, απαντά, ότι «το υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες ημέρες ανάρτησε στο Bloomberg ορισμένα prospectus-συμβάσεις των ομολόγων, όχι όμως και τις συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων (swaps).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα