Talk of the market: «Ένεση» αισιοδοξίας από S&P και Πειραιώς

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 11:11
UPD:11:14

Η απροσδόκητη αναβάθμιση από την S&P και η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δίνουν τον τόνο στην αφετηρία της Μεγάλης Εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από “σταθερή” σε “θετική”.

Προβλέπει δε αύξηση του ΑΕΠ 4,9% για το τρέχον έτος και περαιτέρω επιτάχυνση στο 5,8% το 2022. Ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης, η βαθμολογία της S&P θέτει την Ελλάδα δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στο χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης θέτει προδιαγραφές βιώσιμης ανόδου πάνω από τις 900 μονάδες, επίπεδο πάνω από το οποίο κινείται σήμερα. Την τελευταία εβδομάδα ενισχύθηκε συνολικά κατά 0,11% απορροφώντας τις πιέσεις, με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 86 εκατ. ευρώ από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 26 εβδομάδων στις μεθαύριο, 28 Απριλίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1,0 δισ. ευρώ. Το ποσό που δημοπρατηθεί ανέρχεται σε 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές μέχρι το 30% του ποσού της δημοπρασίας μπορούν να γίνουν δεκτές έως τις 29 Απριλίου.Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού σε αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου ήταν -0,24%.

Ολοκληρώθηκε από την Πειραιώς Financial Holdings η συνδυασμένη προσφορά 1,2 εκατ. νέων μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος και σε ειδικούς και μη ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα. Με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και ακολούθως της διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς (Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings όρισε την τελική τιμή διάθεσης σε 1,15 ευρώ ανά νέα μετοχή. 

Ως εκ τούτου, η Πειραιώς Holdings αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια 1,38 δισ. ευρώ από τη Συνδυασμένη Προσφορά, η οποία προσέλκυσε ευρεία συμμετοχή από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, και ολοκληρώθηκε με πολλαπλή υπερκάλυψη στο διεθνές και στο ελληνικό σκέλος.

Η Τέρνα Ενεργειακή γνωστοποίησε ότι το ποσοστό του Γιώργου Περιστέρη, Προέδρου του Δ.Σ., μειώθηκε στις 21 Απριλίου από 14,7% σε 11%. Ταυτόχρονα, η Atale Enterprises Ltd, η οποία ελέγχεται από τον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη, απέκτησε μερίδιο 6% στην εταιρεία. Η εταιρεία θα δημοσιεύσει αποτελέσματα αύριο, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Η ΓΕΚ Τέρνα θα ανακοινώσει αποτελέσματα της χρήσης 2020 την Τετάρτη 28 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Ο ΟΤΕ προχώρησε στην αγορά 280.116 ίδιων μετοχών στο διάστημα 16-22 Απριλίου, σε μέση τιμή 13,8306 ευρώ ανά μετοχή και πλέον κατέχει 3.198.000 ίδιες μετοχές ή 0,695% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.

Η εξαίρεση cafe-bar και catering από την επανεκκίνηση της εστίασης εγείρει αντιδράσεις από μερίδα της αγοράς. Επιχειρηματικοί φορείς ζητούν επανεκτίμηση του σχεδίου και συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί εξαιρούνται επιχειρήσεις cafe-bar από τη στιγμή που προσφέρουν υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές των ζυθοπωλείων και των ουζερί. 

Ζητείται επίσης διεύρυνση του ωραρίου μετά τις 11 μ.μ. και στήριξη του κλάδου πριν τις 3 Μαϊου που έχει προγραμματιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ με τις διευκρινίσεις για το άνοιγμα της αγοράς είναι υπό κατάρτιση και αναμένεται να αναρτηθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στα μέσα της Μεγαλης Εβδομάδας

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα