ΤΕΝ: Σημαντική αύξηση εσόδων - κερδών

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 09:48

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ και η επέκταση του στόλου, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών αλλά και με μια ισορροπημένη πολιτική απασχόλησης, επέφεραν σημαντική αύξηση των εσόδων και των κερδών στην Τsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) του Ομίλου Τσάκου, η οποία στα σχέδιά της περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ενέργειας, μετά και την απόκτηση του πρώτου πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG).

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας John Stavropoulos, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΕΝ η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, η επέκταση του στόλου αλλά και η πολιτική που ακολουθείται στην απασχόληση (συνδυασμός μακροχρόνιων ναυλώσεων και αξιοποίηση της spot αγοράς), σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους αλλά και των χρηματοοικονομικών δαπανών, εξασφαλίζουν σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους. Όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση, η ΤΕΝ έχει ήδη εξασφαλίσει την απασχόληση του 80% των ημερών λειτουργίας του στόλου για το 2007 και το 62% για το 2008, γεγονός που σημαίνει εξασφαλισμένα έσοδα 215 εκατ. δολ. και 210 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Στη συνέλευση παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΤΕΝ για το 2006 και οι προοπτικές της. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Τσάκος, σημαντικό πλεονέκτημα για την ΤΕΝ αποτελεί η διάρθρωση του στόλου της, ο οποίος αποτελείται από 53 πλοία (συμπεριλαμβανομένων και των 10 υπό κατασκευή). Εξ αυτών, τα 28 είναι δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο (crude), και συγκεκριμένα πρόκειται για 3 VLCCs, 10 suezmax και 15 aframax, και τα 24 είναι δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού (product carries), εκ των οποίων 7 τύπου panamax, 3 aframax, 6 τύπου handymax και 8 τύπου handysize. Επίσης, στο στόλο περιλαμβάνεται και ένα πλοίο μεταφοράς LNG. Να σημειωθεί ακόμη ότι 23 εκ των παραπάνω δεξαμενοπλοίων είναι τύπου ice-class, που σημαίνει ότι μπορούν να κινηθούν στις γραμμές του «παγωμένου βορρά», όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πλοία.

Στη συνέλευση τονίστηκε ακόμη από τον κ. Τσάκο η σημαντική άνοδος της μετοχής, ένδειξη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στην εταιρεία. Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ΤΕΝ ανακοίνωσε έσοδα ύψους 96,49 εκατ. δολ., έναντι 75,61 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2006, και κέρδη στα 43,47 εκατ. δολ., έναντι 41,77 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2006.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα