γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η πιθανότητα, η Μεγάλη Εβδομάδα των ορθοδόξων να γίνει εβδομάδα μεγάλων κερδών, είναι επίσης… μεγάλη. Χωρίς να είναι πρωτοφανής, γιατί έχει συμβεί και παλαιότερα, σε αυτή την κουτσουρεμένη από τις αργίες περίοδο.
Το κλείσιμο στο ανώτερο ημέρας την Παρασκευή προκάλεσε τη βελτίωση των προσδοκιών. Τις στερέωσε, μια δέσμη θετικών εξελίξεων στο εσωτερικό. Από την είσοδο στην ομαλότητα σχετικά με το δρόμο που πήραν οι αναγγελθείσες ΑΜΚ για ΠΕΙΡ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως την επιτυχία στην έκδοση του ομολόγου της ΜΥΤΙΛ. Η μείωση της φορολογίας που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα συνδυαστεί σήμερα με την αναβάθμιση της S&P της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα εκτός απροόπτου για όλα αυτά θα είναι θετικό για τις ελληνικές μετοχές.
Επίσης μια συγχορδία σχολίων με τόνο αισιοδοξίας από τους εγχώριους αναλυτές υπογραμμίζει, πως η μόνη απειλή για την άνοδο σήμερα ίσως είναι το ότι σχεδόν κανένας δεν την προσδοκά. Όπως εξελίχθηκε η πορεία των τιμών την εβδομάδα που πέρασε, υπάρχει η πιθανότητα να μην επηρεάσει το διεθνές κλίμα τις συναλλαγές στην Αθήνα, αν δεν υπάρξει μια απροσδόκητη αρνητική εξέλιξη στο διεθνές πεδίο. Οι επενδυτές αυτή την εποχή έδειξαν πως η ανακούφιση από την πρόοδο των ζητημάτων που αφορούσαν στις μετοχές του 25άρη, τους ώθησε να ενδιαφερθούν για μετοχές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί η ενίσχυση στην εβδομάδα του FTSEM, όπως και αλυσίδες ανοδικών συνεδριάσεων σε αρκετές μετοχές τις μικρής κεφαλαιοποίησης. Εκείνοι που περίμεναν για να τοποθετηθούν σε blue chip μετά από μια γερή διόρθωση, που φάνηκε πως θα ξεκινούσε την περασμένη Δευτέρα, διαπίστωσαν πως οι μεγαλομέτοχοι και οι ισχυροί θεσμικοί όρισαν ως στήριξη και την υπερασπίστηκαν, τις 870 μονάδες. Αλλωστε μετά το χαμηλό της Τετάρτης, το τρίτο κοντά στις 870, ακολούθησε η εκτίναξη της Πέμπτης που άλλαξε το κλίμα και την στατιστική εικόνα.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,11%, στον Απρίλιο +3,99%, με επίδοση για το έτος +11,20%, ο 25άρης κέρδισε +0,10%, στον τρέχοντα μήνα +4,87% και στο 2021 +12,59%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή 3,26%, κερδίζει στον μήνα +6,36% και αποδίδει στο 2021 +19,42%. Όταν ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -1,15% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +7,40%. Ο DAX έπεσε -1,17% και στο έτος αποδίδει +11,38%, ο CAC είχε μεταβολή -0,46% αλλά στο 2021 κερδίζει +12,73%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε οριακά κέρδη +0,06% ενώ στο έτος έχει επίδοση +6,75%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,45% με ετήσια επίδοση +9,68%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -0,78% με ετήσια μεταβολή +10,03%.
Στο διεθνές πεδίο υπήρξε επιστροφή των επιφυλάξεων από την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της γης. Τα δεδομένα των αναπτυγμένων χωρών από την άλλη τονίζουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, καθώς η πρόοδος των εμβολιασμών επιτρέπει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων χωρίς περιορισμούς. Τα εταιρικά αποτελέσματα α τριμήνου ήταν επίσης πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Αυτά ενδυναμώνουν την προσδοκία για εξαιρετικούς ρυθμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο και στα επόμενα. Ενώ προκάλεσε προσωρινή τάση φυγής από το ρίσκο των μετοχών στις ΗΠΑ, η είδηση πως ετοιμάζεται διπλάσια φορολόγηση των κερδών από διαχείριση κεφαλαίων, αν αυτά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Τα διεθνή χρηματιστήρια εισέρχονται στη βδομάδα της Fed. Άρα είναι πιθανή η αύξηση της μεταβλητότητας μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης. Χρειάζεται συνεπώς να παραμείνει το επενδυτικό κοινό στην Αθήνα με το πνεύμα ανεξαρτησίας που το διέκρινε την εβδομάδα που πέρασε. Υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτή τη στάση και περιμένουμε να υπερισχύσουν έναντι των, για την ώρα, λιγότερο πιθανών αρνητικών μηνυμάτων από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Σήμερα πάντως η έναρξη της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια έδειξε πως η διάθεση για ρίσκο διατηρήθηκε στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Επίσης οι δείκτες εμφανίζουν κέρδη που στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι μεγαλύτερα από τα αρχικά.
Η πιθανότητα, η Μεγάλη Εβδομάδα των ορθοδόξων να γίνει εβδομάδα μεγάλων κερδών, είναι επίσης… μεγάλη. Χωρίς να είναι πρωτοφανής, γιατί έχει συμβεί και παλαιότερα, σε αυτή την κουτσουρεμένη από τις αργίες περίοδο. Τα εταιρικά αποτελέσματα, για όσες εισηγμένες καταφέρουν να τα ανακοινώσουν, είναι καλύτερα των προσδοκιών, ή τουλάχιστον όπως τα ανέμεναν οι άνθρωποι της αγοράς. Οι αναφορές των εγχωρίων παραγόντων για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι μετά από καιρό συντονισμένες σε ένα θετικό τόνο για πιθανή υπέρβαση του επίπεδου των 900 μονάδων, που έχει ρόλο ψυχολογικού ορίου. Οι πρόσφατες κορυφώσεις όρισαν την οροφή με βάση τη στατιστική, στη ζώνη των 905 ως 908 μονάδων.
Η διαφορετική αντιμετώπιση των τραπεζών, με ευνοημένη στη βδομάδα μόνο την ΑΛΦΑ, υπογραμμίζει την ύπαρξη αποχρώσεων στο μπλε των Τραπεζικών blue chip. Ενώ στο αντιτραπεζικό μπλοκ γίνεται ξεκάθαρο, πως ορισμένα αναζητούν διαρκώς νεώτερα υψηλά έτους και τελευταίων 12 μηνών και περισσότερο. Με την αγορά σε αργία την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα οι όγκοι μπορεί να μειώνονται όχι όμως το ενδιαφέρον.
Την Δευτέρα, ή την Τρίτη θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι Επενδυτές που αιτήθηκαν μετοχές για την Τράπεζα Πειραιώς το ακριβές νούμερο της κατανομής των μετοχών, ανάλογα με την κάλυψη της εγγραφής και την συμμετοχή των παλαιών Μετόχων. Η ενδεικτική ημερομηνία διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, είναι η Παρασκευή 7 Μαΐου.
Την Μ. Τρίτη θα λάβει χώρα η ετήσια τακτική γ.σ. της Ευρωπαϊκής Πίστης με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση μερίσματος 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το σύνολο των Εισηγμένων Εταιρειών θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2020. Σχεδόν 100 Εταιρείες αναμένονται ακόμα, μεταξύ αυτών οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακόμ, Intralot, MIG, Πλαστικά Κρήτης και Άβαξ.
Η Mermeren την Μ. Παρασκευή, έχει δηλώσει ότι θα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ενώ την Τετάρτη του Πάσχα και η Μυτιληναίος θα δώσει τα συνοπτικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Μ. Παρασκευή, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τι τρομάζει περισσότερο τους επενδυτές τα… κέρδη, ή ο διπλάσιος φόρος
Την εβδομάδα που αναμένονται οι απόψεις και οι κατευθύνσεις της Fed για τα επιτόκια, το πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και τις προοπτικές της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα του 40% των εισηγμένων στον S&P500. Ανάμεσά τους και οι πρωταγωνίστριες στην άνοδο μετά τον Μάρτιο του 2020 εταιρίες τεχνολογίας, που θεωρούνται, μετά την εκτίναξη της αποτίμησής τους, οι σούπερ μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης του 2021. Την εβδομάδα που πέρασε, οδήγησαν την πτώση των βασικών δεικτών στη Wall Street, τη μέρα που τάση καθόρισε η είδηση για την προετοιμασία σχεδίου της διοίκησης Μπάιντεν, για την φορολόγηση των κερδών από τη διαχείριση κεφαλαίων.
Με την ευκαιρία της εμφάνισης της διάθεσης για φυγή από το μετοχικό ρίσκο, ξεπρόβαλλαν αρκετές αναλύσεις που ουσιαστικά προετοιμάζουν για την είσοδο των αγορών στο Μάιο, που ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α τριμήνου. Θεωρώντας ότι είναι πολύ πιθανό να τηρηθεί φέτος η παράδοση του “Πούλα τον Μάιο και μείνε μακριά ως το φθινόπωρο”. Για την ώρα πάντως, οι ενάντιοι στο ρίσκο άνεμοι έχουν παροδικό χαρακτήρα όπως φάνηκε και στο τέλος της εβδομάδας. Αφού οι δείκτες στη Νέα Υόρκη εμφάνισαν άνοδο και ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης, ο S&P500, παραλίγο να έκλεινε σε νέα υψηλά βίου.
Οι αισιόδοξοι
Εκείνοι που δεν βλέπουν μια μεγάλη διόρθωση στον ορίζοντα, έχουν σαν κεντρικό επιχείρημα κάτι απλό. Τα χρηματιστήρια βουλιάζουν όταν οι οικονομίες πλησιάζουν ή βρίσκονται σε ύφεση. Οι μετοχές ανεβαίνουν, γιατί τα οικονομικά δεδομένα υπογραμμίζουν, πως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα η επίτευξη για φέτος και του χρόνου ρυθμών ανάπτυξης από 6% και πάνω. Η βιομηχανική δραστηριότητα των ΗΠΑ ανέβηκε στις αρχές Απριλίου. Ο flash PMI της IHS Markit στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 60,6 το πρώτο δεκαπενθήμερο αυτού του μήνα, η υψηλότερη ανάγνωση από την έναρξη της σειράς τον Μάιο του 2007. Από τον αριθμό των αιτήσεων νέων επιδομάτων διαπιστώνεται η βελτίωση και στην απασχόληση, μόλις η οικονομική δραστηριότητα ανέβασε στροφές. Επίσης οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο. Ο Ron Temple, της Lazard Asset Management, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόκειται να σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη σε 50 χρόνια, με κέρδη άνω του 6% τόσο φέτος όσο και το επόμενο. Εκτιμώντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιτρέψει στην οικονομία να τρέξει με πιο ενισχυμένα καύσιμα από ό, τι στο παρελθόν, προσθέτοντας στις προοπτικές για υψηλή ανάπτυξη. Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν το φαινόμενο και οι 11 κύριοι τομείς του S&P 500, να κλείσουν ψηλότερα, με την τεχνολογία και τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα να οδηγούν σε κέρδη.
Οι απαισιόδοξοι
Επειδή μερικά από τα ισχυρότερα ονόματα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας προβλέπουν διακοπή της ανόδου. Οι επενδυτές βρίσκονται σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να κλειδώσουν μερικά από τα κέρδη τους, μετά από ένα ράλι των τιμών με τα νέα υψηλά βίου και τον Απρίλιο, ή να παραμείνουν πλήρως τοποθετημένοι, σε μια εντυπωσιακά μεγάλης απόδοσης ανοδική πορεία.
«Δεν θα εκπλαγώ που δω κάποιο είδος υποχώρησης χωρίς κανέναν συγκεκριμένο λόγο, εκτός από το ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις ίσως είναι λίγο μπροστά από την πραγματικότητα». Δήλωσε ο Robert Pavlik, της Dakota Wealth. Η συγκριτικά μεγάλη περίοδος, χωρίς σοβαρή πτώση των μετοχών, έχει επίσης κάνει αρκετούς επενδυτές να αισθάνονται άβολα. Σύμφωνα με τον Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην CFRA, ο S&P 500 κάθε 177 ημερολογιακές ημέρες έχει πτώση τουλάχιστον 5%. Η τελευταία άνοδος της αγοράς διαρκεί 211 ημέρες χωρίς τέτοια πτώση.
Μεταξύ των πιο πρόσφατων απαισιόδοξων εκτιμήσεων ήταν της Goldman Sachs, της οποίας οι αναλυτές ανέφεραν την Τετάρτη, ότι η αναμενόμενη κορύφωση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ του δευτέρου τριμήνου, θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερες αποδόσεις των μετοχών. Η Μόργκαν Στάνλεϊ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν σύντομα αντιξοότητες. Η Deutsche Bank αυτό το μήνα συνέστησε απόσυρση έως και 10% από θέσεις στον S&P 500, καθώς θα επιβραδύνεται η ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο και η BofA Global Research υποστήριξε ως τιμή στόχο για το δείκτη στο τέλος του έτους περίπου 8% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Το δίλλημα των επενδυτών
Η δέσμη των προειδοποιήσεων προβληματίζει σοβαρά ορισμένους επενδυτές. Παρόλο που πολλοί θα ήθελαν να προστατεύσουν τα ύψους 85% κέρδη από το χαμηλό, λόγω πανδημίας, της αγοράς του περασμένου έτους. Διότι οι οπισθοδρομήσεις κατά το παρελθόν έτος ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν χρονικά και τις ακολούθησαν έντονα ριμπάουντ, ενισχύοντας την άποψη για διατήρηση και αγορά περισσότερων μετοχών όταν πέφτουν. Από τα χαμηλά της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης Μάρτιος του 2003, ο δείκτης έχει ανέβει 511%, παρά τις πέντε πτώσεις του κατά -10% ή περισσότερο και το -34% τον περασμένο Μάρτιο, προσφέροντας στους επενδυτές ένα άλλο επιχείρημα για αγορά και κατοχή.
Οι δύο σημαντικές μειώσεις του S&P από τον Μάρτιο του 2020 έχουν κατά μέσο όρο πτώση περίπου 8%, διαρκώντας 12 ημέρες στην πορεία και χρειάζονται 45 ημέρες για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, σύμφωνα με τον Stovall. Και στις δύο περιπτώσεις, η αγορά προχώρησε σε νέα υψηλά εβδομάδες αργότερα, ένα μοτίβο που κάποιοι έχουν αποδώσει στην άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική ώθηση που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Για αυτό η απόφαση της FOMC της Fed για τα επιτόκια, αν και είναι γνωστό πως δεν θα τα αλλάξει, ενδιαφέρει. Επειδή συνοδεύεται από μηνύματα για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Με βασικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς ομολόγων σχεδόν όλων των ειδών.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου, οι 12 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν στην πλειονότητά τους μικρές απώλειες και με αρνητική απόδοση έτους δεν απέμεινε ούτε ένας. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -0,13%, στο 2021 αποδίδει +11,20%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -0,46%, με επίδοση +11,23% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,91%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +19,04%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία άνοδο +0,41% στο 2021 εμφάνισε κέρδη +15,04%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή -0,25%, ενώ στο 2021 αποδίδει +8,76%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -1,15% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +7,40%. Ο DAX έπεσε -1,17% και στο έτος αποδίδει +11,38%, ο CAC είχε μεταβολή -0,46% αλλά στο 2021 κερδίζει +12,73%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε οριακά κέρδη +0,06% ενώ στο έτος έχει επίδοση +6,75%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,45% με ετήσια επίδοση +9,68%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -0,78% με ετήσια μεταβολή +10,03%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -0,48% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +1,27%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,75%, στο 2021 αποδίδει +11,40%. Ο χρυσός με μεταβολή -0,03%, βρέθηκε στα 1776,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -6,56%. Πτώση κατά -1,63%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 62,04 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +28,13%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,23%, έχει απόδοση στο 2021 +5,74%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -0,39%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +10,88%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -1,95% και στο έτος κερδίζει οριακά +0,02%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +0,38% ενώ στο έτος αποδίδει +6,78%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,39%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε να ενισχύεται οριακά +0,03% στο 2021.
Η ώρα της Fed
Διαπιστώσεις που θα μετρήσουν στο μέλλον, γίνονται από τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων στην επενδυτική βιομηχανία Οίκων. Τώρα που συνεχίζεται η συνολική ανάκαμψη παγκόσμια, εντοπίζονται καλύτερα επίσης, διάφορες αποκλίσεις. Είναι οι ΗΠΑ οδηγούν αδιαμφισβήτητα την ανάκαμψη, ακόμη και αν η Ευρώπη δείχνει ελπιδοφόρα σημάδια ότι τελικά θα αναδυθεί από την ύφεση. Όσοι διαβάζουν πίσω από τις δηλώσεις της κ Λαγκάρντ της ΕΚΤ, διαπιστώνουν πως άφησε να γίνει σαφές ότι μέρος των αποφάσεων της θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Fed. Την Τετάρτη είναι η σειρά του κ Πάουελ να ανακοινώσει τα επιτόκια και καθοδηγήσει τις αγορές για τις μελλοντικές της εκτιμήσεις και προσδοκίες που θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις της Fed τον Ιούνιο. Εκτιμούμε ότι ο κ Powell στη συνέντευξη τύπου θα αισθάνεται άνετα, γιατί το έργο του ορισμού μιας οροφής για τα επιτόκια του 10ετούς ομόλογου αναφοράς ανέλαβαν άλλοι.
Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε από 0,93% στο τέλος του περασμένου έτους στην πρόσφατη κορυφή του 1,74% στις 31 Μαρτίου. Παρά την τελευταία παρτίδα των ανθηρών οικονομικών δεικτών, η απόδοση των ομολόγων μειώθηκε στο 1,56% στο τέλος της εβδομάδας . Οι Ιάπωνες θεσμικοί επενδυτές μπορεί να ανεβάσουν τα ομόλογα των ΗΠΑ επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμένουν κοντά στο μηδέν. (Η αξία των ομολόγων κινείται αντίθετα από τις αποδόσεις τους). Το Reuters ειδοποίησε για αυτή την πιθανότητα σε μια δημοσίευση στις 2 Απριλίου, η οποία ανέφερε: "Οι Ιάπωνες των ασφαλιστικών ζωής μετά από ρεκόρ πωλήσεων σε αυτά σκέφτονται να αγοράσουν ξανά ξένα ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών έχουν επιστρέψει κοντά στα επίπεδα που βολεύουν όλους. Στελέχη των τεσσάρων κορυφαίων ασφαλιστών της Ιαπωνίας, που διαχειρίζονται περισσότερα από 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, δήλωσαν στο Reuters ότι τα ομόλογα των ΗΠΑ γίνονται ελκυστικά με αποδόσεις κοντά στο 2%".
ΧΑ
Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα υπό την σκέπη των Τραπεζών
Η τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου σφραγίστηκε από τις διαφορετικές ανά μέρα εντυπώσεις, που προκλήθηκαν από την εξέλιξη της διαδικασίας μιας σημαντικής για τον κλάδο αύξησης κεφαλαίου από την ΠΕΙΡ. Παράλληλα, συνεχίστηκε η δημοσίευση αποτελεσμάτων τελευταίου τριμήνου του 2020 και συνεπώς, της περσινής χρήσης συνολικά.
Στο διεθνές πεδίο υπήρξε επιστροφή των επιφυλάξεων από την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της γης. Τα δεδομένα των αναπτυγμένων χωρών από την άλλη τονίζουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, καθώς η πρόοδος των εμβολιασμών επιτρέπει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων χωρίς περιορισμούς. Τα εταιρικά αποτελέσματα α τριμήνου επίσης ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αγορών κυρίως. Αυτά ενδυναμώνουν την προσδοκία για εξαιρετικούς ρυθμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο και στα επόμενα. Ενώ προκάλεσε προσωρινή τάση φυγής από το ρίσκο των μετοχών στις ΗΠΑ, η είδηση πως ετοιμάζεται διπλάσια φορολόγηση των κερδών από διαχείριση κεφαλαίων, αν αυτά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Οι αντίθετης κατεύθυνσης εξελίξεις διεθνώς μέτρησαν λίγο στις συναλλαγές της Αθηναϊκής αγοράς, μπροστά στον τρόπο που υποδέχθηκαν οι επενδυτές την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΠΕΙΡ μετά το reverse split. Απαραίτητο βήμα για την ΑΜΚ, της οποίας η υπερκάλυψη, εντυπωσίασε στο τέλος της εβδομάδας. Το ίδιο ίσχυσε και για το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η ΜΥΤΙΛ. Τις ρευστοποιήσεις αναχαίτισε επίσης η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό, της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 22%, από 24%, που ξεκινά από την οικονομική χρήση του 2021. Θετικά εξέπληξε, χωρίς να έχει την ευκαιρία να αποτυπωθεί στο ταμπλό, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές που της αναγνωρίζει η Standards & Poor’s.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια απροσδόκητα σκληρή πτώση. Με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και άνοιγμα στο -0,25%, η πτώση του ΓΔ κατά -2,5% στο κλείσιμο, λειτούργησε υπέρ μείωσης στην συνολική κεφαλαιοποίηση κατά 1,145 δις ευρώ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,63%), από το… lockdown (κλείδωμα) στο limit down της ΠΕΙΡ και οι ανοδικές μετοχές περιορίστηκαν στις 16 με 92 καθοδικές. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,54% οδηγήθηκε στις 875,76 από 898,63 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2117,49 από 2176,13 με πτώση -2,69%. Ο δε τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,618 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,508 εκατ. Η σύνοδος της Τρίτης λειτούργησε κατευναστικά στην ανησυχία των συναλλασσόμενων, από το μέγεθος της πτώσης. Η αντίδραση των θεσμικών, παρά το δεύτερο limit down της ΠΕΙΡ, έφερε το +2,80% για τον Τραπεζικό Δείκτη. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,11% οδηγήθηκε στις 876,76 μονάδες, αν και εμφάνισε το χαμηλό της εβδομάδας στις 869,5. Ο 25άρης έκλεισε στις 2125,04 μονάδες με άνοδο +0,36%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,909 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 6,727 εκατ.
Την Τετάρτη είχαμε συσσώρευση, πέντε μονάδες πάνω από την επιβεβαιωμένη στήριξη των 870 μονάδων. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,23%), ενώ θετικές εντυπώσεις σχημάτισε η δυνατότητα διαπραγμάτευσης, χωρίς κλείδωμα στο -30% της ΠΕΙΡ, αν και έκλεισε στο -23,7%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,813 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 26,137 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,15% οδηγήθηκε στις 875,44 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2120,24 με πτώση -0,23%. Την Πέμπτη η άνοδος των Τραπεζών κατά +3,12% έφερε το άλμα του ΓΔ κατά +2,09% στις 893,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2164,47 με ίδια μεταβολή. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,780 εκατ. ευρώ έχοντας πακέτα αξίας 2,838 εκατ., με τις ανοδικές μετοχές άνω των 80 και τις καθοδικές 25.
Η αναπλήρωση των απωλειών της Δευτέρας ήταν πλέον την Παρασκευή “αποστολή σωτηρίας” της στατιστικής εικόνας του ΧΑ και εξετελέσθη επιτυχώς. Μετά από διαπραγμάτευση που τόνισε την ισχύουσα πάλη μεταξύ δυο επενδυτικών στρατοπέδων στην Αθήνα, ήρθε το +0,65% και το κλείσιμο στο ανώτερο μέρας τις 899,6 μονάδες. Ο Δείκτης των blue chip με άνοδο +0,64% σταμάτησε στις 2178,30 μονάδες και η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 59,858 από 59,653 δις ευρώ στις 16/4. Με πακέτα αξίας 7,402 εκατ., ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,525 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος στη βδομάδα να οριστεί στα 86,129 εκατ. με μέση αξία πακέτων τα 8,922 εκατ. ευρώ.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,11%, στον Απρίλιο +3,99%, με επίδοση για το έτος +11,20%, ο 25άρης κέρδισε +0,10%, στον τρέχοντα μήνα +4,87% και στο 2021 +12,59%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή 3,26%, κερδίζει στον μήνα +6,36% και αποδίδει στο 2021 +19,42%.
Η εικόνα των blue chip “εξηγεί” την οριακή εβδομαδιαία μεταβολή των βασικών δεικτών και οι μόνο 7 πτωτικές μετοχές στις 20 του FTSEM τα πολύ μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του. Με πτώση από -2% και πάνω εντοπίζονται έξη οι ΠΕΙΡ -58,40%, ΕΤΕ -5,51%, ΤΕΝΕΡΓ -4,06%, ΔΕΗ -3,35%, ΕΧΑΕ -2,44% και ΜΟΗ -2,28%. Ακολουθούν οκτώ με απώλειες από -0,9% ως -1,9% οι ΑΡΑΙΓ -1,85%, ΛΑΜΔΑ -1,52%, ΦΡΛΚ -1,30%, ΟΠΑΠ -1,29%, ΟΤΕ -1,27%, ΕΛΠΕ -1,18%, ΟΛΠ -1,15% και ΕΥΡΩΒ -0,94%. Στα 16 συνολικά πτωτικά αλλά με χαρακτηριστικό τη μεταβολή κοντά σε αυτή των βασικών δεικτών προστίθενται οι ΣΑΡ -0,22% και η ΑΔΜΗΕ -0,18%. Οι εννέα νικητές της εβδομάδας με κέρδη από +1,2% ως 12% είναι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ +12,14%, ΑΛΦΑ +9,57%, ΒΙΟ +7,23%, ΕΕΕ +2,77%, ΕΥΔΑΠ +2,64%, ΜΥΤΙΛ +1,95% και ΤΙΤC +1,20% που το ανώτερο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 12 μηνών. Χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχουν ακόμα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,44% και ΜΠΕΛΑ +1,88%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Οι τράπεζες θα δικαιώσουν ή θα καταδικάσουν τα long στοιχήματα
Η αναπλήρωση των απωλειών της Δευτέρας ήταν “αποστολή σωτηρίας” της στατιστικής εικόνας του ΧΑ την Παρασκευή και εξετελέσθη επιτυχώς. Μετά από διαπραγμάτευση που τόνισε την ισχύουσα πάλη μεταξύ δυο επενδυτικών στρατοπέδων ήρθε στην Αθήνα το +0,65% και το κλείσιμο στο ανώτερο μέρας τις 899,6 μονάδες. Ο Δείκτης των blue chip με άνοδο +0,64% σταμάτησε στις 2178,30 μονάδες και η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 59,858 από 59,653 δις ευρώ στις 16/4.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,11%, στον Απρίλιο +3,99%, με επίδοση για το έτος +11,20%, ο 25άρης κέρδισε +0,10%, στον τρέχοντα μήνα +4,87% και στο 2021 +12,59%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή 3,26%, κερδίζει στον μήνα +6,36% και αποδίδει στο 2021 +19,42%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με νέες κυρίαρχες σειρές αυτές του Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο κάτω από την επίδραση μαχών για την αποτίμηση των blue chip. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,49 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,83 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 14:20 και ήταν οι 2155,23 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2179,08, εμφανίστηκε στις 10:42. Το κλείσιμο στις 2178,30 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,64% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε λόγω στενού εύρους διακύμανσης στα 11,848 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε χαμηλό σχετικά ενδιαφέρον με 788 συμβόλαια με ανώτερο τις 2187,50 μονάδες και χαμηλό στις 2160,00 με τελευταία τιμή στις 2186,50 από 2174,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2184,25 για να γίνουν 7624 από 7376 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 86 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2188,00 και χαμηλό ημέρας τις 2165,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2188,00 ενώ οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 89 από 85 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 4 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 23 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 44 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 22611 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 4167, της ΕΥΡΩΒ με 5815, της ΜΙΓ ήταν 2103, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν 814 από 2525, και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 599 για την σειρά Ιουνίου. Το “ξεκλείδωμα” της ΠΕΙΡ στην υποκείμενη αγορά, επέτρεψε να αλλάξουν χέρια 72883 από 70224 ΣΜΕ. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε αποκλειστικά στα 1000 συμβόλαια για την ΜΥΤΙΛ.
Η εικόνα των blue chip “εξηγεί” την οριακή εβδομαδιαία μεταβολή των βασικών δεικτών και υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Τραπεζικά για τα οποία οι επενδυτές επιφύλαξαν διαφορετικές προσδοκίες με βάση την μεταβολή τους στη βδομάδα . Με πτώση από -2% και πάνω εντοπίζονται οι:
- ΠΕΙΡ -58,40% {-72,38% τον Απρίλιο και -90,72% στο έτος },
- ΕΤΕ -5,51% {+3, 63% τον Απρίλιο και +13,67% στο έτος},
- ΤΕΝΕΡΓ -4,06% {-2,54% τον Απρίλιο και -6,97% στο έτος},
- ΔΕΗ -3,35% {+1,43% τον Απρίλιο και +24,23% στο έτος},
- ΕΧΑΕ -2,44% {+1,91% τον Απρίλιο και +2,70% στο έτος} και
- ΜΟΗ -2,28% {-1,41% τον Απρίλιο και +12,54% στο έτος}.
Ακολουθούν τα blue chip με απώλειες από -0,9% ως -1,9% οι
- ΑΡΑΙΓ -1,85% {+0,57% τον Απρίλιο και +2,91% στο έτος},
- ΛΑΜΔΑ -1,52% {-3, 26% τον Απρίλιο και +0,42% στο έτος},
- ΦΡΛΚ -1,30% {+7,29% τον Απρίλιο και +14,00% στο έτος},
- ΟΠΑΠ -1,29% {+5,81% τον Απρίλιο και +11,42% στο έτος},
- ΟΤΕ -1,27% {+2,49% τον Απρίλιο και +6,37% στο έτος},
- ΕΛΠΕ -1,18% {-0,85% τον Απρίλιο και +8,52% στο έτος},
- ΟΛΠ -1,15% {-2,51% τον Απρίλιο και +9,74% στο έτος} και
- ΕΥΡΩΒ -0,94% {+4,52% τον Απρίλιο και +30,97% στο έτος}.
Στα 16 συνολικά πτωτικά αλλά με χαρακτηριστικό τη μεταβολή κοντά σε αυτή των βασικών δεικτών προστίθενται οι
- ΣΑΡ -0,22% {+3,46% τον Απρίλιο και +-4,17% στο έτος} και
- ΑΔΜΗΕ -0,18% {-0,18% τον Απρίλιο και +3,78% στο έτος}.
Οι εννέα νικητές της εβδομάδας με κέρδη από +1,2% ως 12% είναι:
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ +12,14% {+0,96% τον Απρίλιο και -14,84% στο έτος},
- ΑΛΦΑ +9,57% {+34,84% τον Απρίλιο και +29,64% στο έτος},
- ΒΙΟ +7,23% {+4,56% τον Απρίλιο και +34,76% στο έτος},
- ΕΕΕ +2,77% {+7,89% τον Απρίλιο και +10,79% στο έτος},
- ΕΥΔΑΠ +2,64% {+18,39% τον Απρίλιο και +30,28% στο έτος},
- ΜΥΤΙΛ +1,95% {+8,19% τον Απρίλιο και +27,73% στο έτος}
- ΜΠΕΛΑ +1,88% {+0,45% τον Απρίλιο και +10,49% στο έτος},
- ΤΙΤC +1,20% {+5,00% τον Απρίλιο και +22,27% στο έτος} και
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,44% {-5,20% τον Απρίλιο και +24,87% στο έτος}.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Άκρως ενθαρρυντική, από κάθε άποψη, ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους δεν θα ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό.
Η ανταπόκριση του Επενδυτικού Κοινού, με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής, όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην Αγορά, ανοίγει πλέον ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. δημιουργώντας μια νέα γενιά Επενδυτών.
Είναι μια ευκαιρία για όσους απείχαν από τα χρηματιστηριακά δεδομένα να “ξανασυστηθούν” με το Θεσμό και να επαναπροσδιορίσουν θετικά την στάση τους, καθώς η κατανομή των μετοχών της Πειραιώς θα αφήσει σημαντική ρευστότητα “διψασμένη” για αποδόσεις. Πέρα από τα νέα χρήματα που μπήκαν στους κωδικούς, η ολοκλήρωση της αύξησης διασφαλίζει α) την ταχύτερη μείωση των NPEs β) την άνετη επιτυχία στα Ευρωπαϊκά “τεστ αντοχής” της ΕΒΑ, με δείκτες βασικών κεφαλαίων κοντά στο 17% γ) την επιστροφή σε παραδοσιακές Τραπεζικές εργασίες, που θα βελτιώσουν την κερδοφορία και θα δικαιολογήσουν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης.
Τα καλά νέα δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος, αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8% - 10% σε όσες Εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων, δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.
Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2% - 4,0%), σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου, λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις Εταιρείες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση.
Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τήρησε τα προσχήματα και κράτησε τις 870 μονάδες με σχετική άνεση και έρχεται πλέον με την δύναμη των αποφορτισμένων ταλαντωτών, για να γράψει νεότερα υψηλά έτους.
Ουσιαστικά ο στόχος είναι οι 950 μονάδες, καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά, μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας.
Παρόλα αυτά το γρήγορο “κάτω” της Δευτέρας γύρισε το MACD σε πώληση, χωρίς να υπάρχει συνέχεια από κάποιον άλλο τεχνικό δείκτη.
Οι 870 μονάδες δείχνουν ικανές να βγάλουν άμυνες, λόγω και της διόρθωσης που έχει προηγηθεί στο εν λόγω επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, ενώ η πίεση της περασμένης Δευτέρας είχε σχετικά χαμηλό βαθμό συναλλακτικής έντασης.
Κατά τα λοιπά, το “λευκό σώμα” της Πέμπτης αποκατέστησε την δυναμική της ανόδου, χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα και η αλληλουχία των πλάγιων ανοδικών κινήσεων στενού εύρους, αποτέλεσμα επιλεκτικού ενδιαφέροντος, δείχνει ως το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, με τους τζίρους να φθίνουν όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά με πυλώνα την άνοδο των Κινέζικών ενώ η επενδυτική κοινότητα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην απόφαση της Fed και στην ανακοίνωση της αύξησης στο ΑΕΠ των ΗΠΑ. Τα κινεζικά χρηματιστήρια πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών εβδομάδων. Τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ενίσχυσαν τα σημάδια πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ήταν σε καλό δρόμο, ενώ το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό των δύο μηνών.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο +0,3% καταφέρνοντας να ξεπεράσει την κρίσιμη τεχνικά αντίσταση των 700 μονάδων και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου. Στο δεύτερο μέρος της συνόδου η μεταβολή του στις 8:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,67% με το δείκτη στις 703,15 μονάδες. Ο δείκτης έχει μια ανοδική δυναμική τον τελευταίο καιρό, καθώς σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο την Παρασκευή και είναι σε καλό δρόμο για κέρδη για άλλο ένα μήνα. Από τον Απρίλιο του 2020 εκτός από τρεις μήνες, ο δείκτης έχει προσφέρει θετικές αποδόσεις.
Οι κινεζικές μετοχές εμφάνισαν σταθερότητα στην ανοδική τους ορμή με τον δείκτη των blue-chip CSI 300 να αυξάνεται στο πρώτο μέρος των συναλλαγών +0,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου. Ενώ στις 8:00 δική μας ώρα στη μεσημεριανή διακοπή είχε άνοδο +0,34%. Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε αρχικά +0,4%, ενώ στο δεύτερο μέρος η μεταβολή του ήταν +0,63%. Οι μετοχές της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασαν κέρδη +0,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέστρεψε τις αρχικές του απώλειες και στις 8:00 ήταν στο +0,26%, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο -0,04% και επηρεασμένος από μια αργία σε πέντε από τις οκτώ πολιτείες και επικράτειες της χώρας.