Αύξηση της παραγωγής καφέ στην Κεντρική Αμερική

Σύμφωνα με την έκθεση της Fortis και της VM Group
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 12:47

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ η παραγωγή καφέ στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, για την κάλυψη της υψηλότερης ζήτησης, στηρίζοντας τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση της Fortis και της VM Group.

Διεθνώς η παραγωγή θα ανέλθει σε 121,2 εκατ. σάκους το τρέχον έτος εσοδείας, υψηλότερα της πρόβλεψης στις 2 Μαΐου για παραγωγής 119,9 εκατ. σάκων, σύμφωνα με την Fortis με έδρα το Βέλγιο και την VM Group, με έδρα το Λονδίνο.

Οι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, με πρώτη τη Νικαράγουα, αυξάνουν την παραγωγή, καθώς η παραγωγή της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής καφέ στον κόσμο, προβλέπεται να μειωθεί. Η αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, θα περιορίσουν το πλεόνασμα καφέ, σύμφωνα με την έκθεση.

Το πλεόνασμα πιθανόν να υποχωρήσει στα 3,18 εκατ. σάκους από 5 εκατ. σάκους πριν από ένα έτος. Στις 2 Μαΐου η Fortis προέβλεπε ότι το πλεόνασμα θα ήταν 3,09 εκατ. σάκους.

Διεθνώς η ζήτηση θα αυξηθεί στα 118 εκατ. σάκους από 116,2 εκατ. πριν από ένα έτος. Η Fortis προέβλεπε ότι η κατανάλωση θα ήταν 116,8 εκατ. σάκοι. Ενας σάκος ισούται με 60 κιλά.

Περίπου το σύνολο της επιπλέον ζήτησης αφορά τον καφέ Robusta που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του στιγμιαίου και του καφέ espresso. Η ποικιλία Arabica προτιμάται από καταστήματα που πωλούν έτοιμο καφέ, όπως της Starbucks Corp.

Η παραγωγή της Βραζιλίας μειώθηκε την τρέχουσα περίοδο, καθώς τα καφεόδενδρα εισήλθαν στο ήμισυ του κύκλου δύο ετών και ο ξηρός καιρός περιόρισε την ανθοφορία.

Τα συμβόλαια του καφέ Arabica για παράδοση Ιουλίου σημείωσαν άνοδο 0,55 σεντ, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας χθες στο 1,110 δολλ η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι η τιμή της ποικιλίας σημείωσε άνοδο 13%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα