Νέα παράταση μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ

Βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες για την οικονομία
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 13:03
UPD:13:05
EPA/ARMANDO BABANI

Από την έντυπη έκδοση

Σήμα διατήρησης της επιθετικής στρατηγικής στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης τουλάχιστον έως το καλοκαίρι στέλνουν η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ, με τις χθεσινές αποφάσεις παράτασης της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής και συνέχισης των μαζικών αγορών ομολόγων, με αυξημένους ρυθμούς, και τους επόμενους δύο μήνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε, όπως ήδη προεξοφλούσαν οι αγορές, να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και παράλληλα να διατηρήσει τον αυξημένο ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, μέσω του έκτακτου πανδημικού προγράμματος PEPP, και στο τρέχον τρίμηνο - δηλαδή τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

Η απόφαση ελήφθη στη βάση των στοιχείων που, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δείχνουν αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο, αλλά ισχυρή επιτάχυνση της ανάπτυξης στο δεύτερο ήμισυ της χρονιάς. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, με βάση τα στοιχεία που έδωσε, η Ευρωζώνη εμφάνισε ύφεση 0,7%, ενώ τα έως τώρα μεγέθη παραπέμπουν σε περαιτέρω συρρίκνωση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Παρότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και η μεγάλη δημοσιονομική τόνωση στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα και στην Ευρωζώνη, οι σκιές ως προς τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επεσήμανε ότι οι εν λόγω σκιές είναι προϊόν της αβεβαιότητας και του κινδύνου αναζωπύρωσης της πανδημίας - πρόσθεσε, ωστόσο, πως η πρόοδος των εμβολιασμών και η παράλληλη χαλάρωση των lockdowns στηρίζουν τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Υποτονικός πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε τις ανοδικές τάσεις των τελευταίων μηνών, τονίζοντας ωστόσο πως οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, λόγω της ασθενούς ακόμα ζήτησης.

Τούτων δοθέντων, όπως είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

«Θα διατηρήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβλητα. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να δούμε το outlook του πληθωρισμού να συγκλίνει σε ένα επίπεδο κοντά, αλλά κάτω από το 2% και η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται συστηματικά στην υποκείμενη πληθωριστική δυναμική» δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αυξήσει τον ρυθμό αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του «μπαζούκα» του 1,85 τρισ. ευρώ, του PEPP, προκειμένου να ανασχέσει την άνοδο των αποδόσεων. Ως συνέπεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, η κεντρική τράπεζα προχώρησε τον Μάρτιο σε αγορές ομολόγων 74 δισ. ευρώ έναντι 53 δισ. και 60 δισ. αντίστοιχα τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο.

Η χθεσινή απόφαση για διατήρηση αυτού του ενισχυμένου ρυθμού παρέμβασης και στο τρέχον τρίμηνο σημαίνει, πρακτικά, ότι η σύγκρουση με τα «γεράκια» της ΕΚΤ για τον χρόνο εξόδου από τις επιθετικές πολιτικές στήριξης μετατίθεται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Οι λεγόμενοι «σκληροί» τραπεζίτες της Φραγκφούρτης, όπως ο Ολλανδός Κλας Νοτ έχουν ήδη θέσει ζήτημα σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων από το τρίτο κιόλας τρίμηνο της χρονιάς - η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο, ενώπιον επίμονων ερωτήσεων, δήλωσε χθες πως κάθε τέτοια συζήτηση είναι ακόμη πρώιμη.

Το μήνυμα Λαγκάρντ οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Δεν υπήρξε ωστόσο ουσιαστικός αντίκτυπος ούτε στα χρηματιστήρια ούτε στην αγορά συναλλάγματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα