ΕΕΤΤ: Πρώτη ημέρα του συνεδρίου για το ευρυζωνικό διαδίκτυο

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 18:52

Ξεκίνησε σήμερα στο Λαγονήσι το δεύτερο διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Οι Παγκόσμιες Δυναμικές του Ευρυζωνικού Διαδικτύου- Εxploring the Global Dynamics of Broadband Internet». Οι σημερινές εργασίες του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στις πολιτικές ανάπτυξης του Ευρυζωνικού Διαδικτύου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομίας ΚΚΕ και Νίκος Βούτσης, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Συνασπισμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, καλωσορίζοντας τους Συνέδρους τόνισε στην ομιλία του: «Οι ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες αποτελούν το όχημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική στον παγκόσμιο στίβο της επανάστασης της γνώσης. Αποτελούν το μέσο που θα επιτρέψει τη μετάβαση στην οικονομία των υπηρεσιών». Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε:«Σήμερα, η αγορά των ευρυζωνικών επικοινωνιών και υπηρεσιών στη χώρα μας είναι έτοιμη να απογειωθεί…. Τρέχουμε, αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Και όταν είμαστε τόσο πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει όλοι μας να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να ξοδέψουμε περισσότερα για να τους φτάσουμε».

Ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του επεσήμανε:«Το Συνέδριο της ΕΕΤΤ αντανακλά τη βούληση όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, να αναδειχθεί η χώρα μας σε κέντρο που θα συμβάλλει στην τεχνολογική και διαδικτυακή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής…. Η Ελληνική Πολιτεία είναι αποφασισμένη να κοιτάξει μπροστά στην ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας, στην παιδεία, την εργασία, την υγεία, σε κάθε επίπεδο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής… Η Ελληνική Πολιτεία αποδεικνύει μέσα από το έργο της την προτεραιότητα που αναγνωρίζει στην τεχνολογική ανάπτυξη γενικότερα και την ευρυζωνικότητα ειδικότερα».

Ο Υπουργός έκανε ειδική μνεία στο ρόλο της ΕΕΤΤ τονίζοντας τα εξής: « Η ΕΕΤΤ, με την ταχεία, υπεύθυνη και αποτελεσματική ενεργοποίησή της έχει βάλει τη σφραγίδα της στην ευρυζωνική ανάπτυξη που βιώνουμε σήμερα. Και είμαι βέβαιος ότι με το κύρος, τη βούληση αλλά και τα μέσα που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει έναν ακρογωνιαίο λίθο για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς δικτύων και υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και για την επίτευξη του εθνικού στόχου για πρόσβαση όλων των Ελλήνων στην Κοινωνία της Γνώσης».

Η Επίτροπος Viviane Reding, απευθυνόμενη στους Συνέδρους, τόνισε:«Η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει στην Ευρυζωνικότητα του σήμερα, αλλά χρειάζεται και ένα δυναμικό ανταγωνιστικό περιβάλλον για να θέσει τις βάσεις της Ευρυζωνικότητας του αύριο. Η κυβερνητική ενίσχυση μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη λύση: γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ανταπόκριση της αγοράς». Η κα Reding επικρότησε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα της μεταφοράς του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στην ελληνική νομοθεσία, αναφέροντας ενδεικτικά τις μειώσεις των τιμών κατά 80% στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, τις 600.000 νέες ευρυζωνικές γραμμές που έχουν εγκατασταθεί καθώς και την αύξηση κατά 250% σε βρόχους αδεσμοποίητης πρόσβασης από την αρχή της χρονιάς.

Επιπλέον, η Επίτροπος επεσήμανε «Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω ότι η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή αναλαμβάνει περαιτέρω πρωτοβουλίες, όπως οι ταχείες διαδικασίες ανάλυσης και επιβολής κανονιστικών μέτρων σε 17 αγορές, η δημοσίευση του RUO, ενημερωτικές καμπάνιες όπως η «Εβδομάδα Ευρυζωνικότητας» με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την Ευρυζωνικότητα, και η προ-δραστική προσέγγιση (“proactive approach”) στην αδειοδότηση του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου. Γνωρίζω ότι έχουν υπάρξει παράπονα όσον αφορά τον φόρτο εργασίας που προκάλεσε η μεταφορά του ρυθμιστικού πλαισίου στην ελληνική αγορά και στηρίζω το έργο του κ. Αλεξανδρίδη και της ομάδας του. Ωστόσο, εξακολουθεί να με ανησυχεί το γεγονός ότι από το 2001 το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμη εκδώσει καμία απόφαση. Ένα από τα βασικότερα άλυτα ζητήματα στην Ελλάδα είναι η δρομολόγηση και ο εκσυγχρονισμός αυτών των διαδικασιών για την ταχέως αναπτυσσόμενη-υψηλής τεχνολογίας οικονομία. Οι καθυστερήσεις αυτές και οι αμφιβολίες δημιουργούν νομική αβεβαιότητα, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για επενδύσεις και καινοτομία στο δρόμο προς την Ευρυζωνικότητα».

Οι ομιλίες/ παρουσιάσεις της 1ης Ημέρας του Συνεδρίου είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ: www.eett.gr/Conference2007 .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα