Απόρθητο φρούριο το Χαϊλιγκεντάμ

Σύνοδος G8
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 21:40
UPD:21:44

«Τρέλα αντί ασφάλεια» είναι ο τίτλος με τον οποίο περιγράφει η Tageszeitung του Βερολίνου τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στο γερμανικό θέρετρο Χάιλιγκενταμ εν όψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ G8 που θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 8 Ιουνίου.

Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την Πέμπτη σε περίπου 20 δημοσιογράφους από τους 5.000 που έχουν διαπιστευθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες του G8, ανάμεσα σε αυτούς και σε έναν συντάκτη της Τageszeitung.

H γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι αποκλείστηκαν είναι «αυτοί που έχουν γράψει είτε επικριτικά για τις δυνάμεις ασφαλείας, είτε πήραν συνεντεύξεις από διάφορους ακτιβιστές με σκοπό να παρουσιάσουν τις διάφορες πλευρές» και δεσμεύθηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Θέλω να ελπίζω ότι ο αποκλεισμός δεν οφείλεται στην επικριτική στάση αυτών των δημοσιογράφων», λέει ο Χέντρικ Τσέρνερ από το Γερμανικό Σύνδεσμο Δημοσιογράφων DJV. «Ωστόσο είναι γεγονός ότι πρόκειται χωρίς εξαίρεση για συναδέλφους οι οποίοι και στο παρελθόν ασχολήθηκαν επικριτικά με την παγκοσμιοποίηση και το θέμα της συνόδου των οχτώ».

«Πρόβα τζενεράλε» για τη γερμανική αστυνομία θα αποτελέσει η μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία που θα γίνει το Σάββατο στο Ροστόκ, 30 χλμ. από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ομάδας των G8. Στο Ροστόκ αναμένεται να συρρεύσουν από όλη τη Γερμανία περίπου 100.000 διαδηλωτές.

Με χθεσινή δικαστική απόφαση απαγορεύονται οι διαδηλώσεις σε ακτίνα περίπου πέντε περίπου χιλιομέτρων από το φράγμα που έχει καταστήσει το Χαϊλιγκεντάμ απόρθητο φρούριο. Το φράγμα συρματοπλέγματος έχει μήκος 12,5 χλμ. και ύψος 2,5 μέτρα. Κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση κατά μήκος του φράγματος. Το κόστος της κατασκευής του έφτασε τα 12,5 εκ. ευρώ - χιλιόμετρο και εκατομμύριο. Αντίστοιχο φράγμα έχει τοποθετηθεί και στη θάλασσα.

Για την περιφρούρηση και την ασφαλή διεξαγωγή της συνόδου έχουν κινητοποιηθεί περίπου 16.000 αστυνομικοί. Η πρόσβαση στο Χαϊλιγκεντάμ γίνεται μόνον από συγκεκριμένες διόδους, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων και όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα. Τη δοκιμασία των ελέγχων υφίστανται και οι κάτοικοι του Χαϊλιγκεντάμ, τα αυτοκίνητά τους περνούν από ειδική ράμπα και μόνο με την ειδική ταυτότητα μπορούν να φτάσουν στα σπίτια τους. Δυσφορούν με το νέο τείχος που απέκτησε ξανά η Γερμανία, 17 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ευτυχώς προσωρινά, μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, όταν οι ισχυροί αυτού του κόσμου θα έχουν εγκαταλείψει το Χαϊλιγκεντάμ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φόρτισαν ιδιαίτερα το κλίμα το τελευταίο διάστημα και επικρίθηκαν ως «υστερική αντίδραση» οδηγώντας μάλλον στη ριζοσπαστικοποίηση των κινητοποιήσεων. Η Καγκελάριος Μέρκελ θεώρησε μάλιστα σκόπιμο να παρέμβει κατευναστικά με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της καλώντας «όσους αγωνίζονται για την ανθρώπινη πλευρά της παγκοσμιοποίησης να συμβάλουν ώστε οι διαμαρτυρίες να παραμείνουν ειρηνικές, να αποφευχθεί η βία».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα