Υψηλό κόστος προβλέπει το «σκληρό σενάριο» του ΟΟΣΑ

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 10:45

ΑΥΞΗΣΗ της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης έως και 10,7% και χρέος στο 168% του ΑΕΠ θα είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κόστος από την καθυστέρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Μοντέλο με βάση το οποίο περιγράφεται το χειρότερο δυνατό σενάριο για την οικονομία, σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, περιλαμβάνει στην ειδική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Κλειδί» για την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής θεωρεί ο ΟΟΣΑ την επίτευξη και διατήρηση, για μία τετραετία, πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4,3% του ΑΕΠ, με κατάλληλες πολιτικές που θα πρέπει να ενισχύουν τα έσοδα και να μειώνουν τις δαπάνες.

Στον τομέα των εσόδων, προτεραιότητα χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία όπως τονίζει ξεπερνάει το 20% του ΑΕΠ, ποσοστό που ανταποκρίνεται στα 2/3 των συνολικών εσόδων τα οποία εισρέουν σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία.

Ως βασική αιτία του υψηλού ποσοστού φοροδιαφυγής αναφέρει το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, καθώς και το μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν ευνοούν αποτελεσματικούς φορολογικούς ελέγχους.

Στο σκέλος των δαπανών, η έκθεση του Οργανισμού τονίζει δύο θέματα. Το πρώτο είναι η μείωση των δαπανών του Δημοσίου, η οποία φτάνει, όπως τονίζει, το 20% των πόρων που διατίθενται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, και φυσικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία σε πρώτη φάση θα πρέπει να «παγώσει» τις δαπάνες του συστήματος συντάξεων.

Αμεσα

Αν οι αλλαγές αυτές δεν ξεκινήσουν άμεσα, ανάλογα με το διάστημα που θα καθυστερήσουν το συνολικό κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Αν οι προσπάθειες ξεκινήσουν σε πέντε χρόνια, το δημόσιο χρέος θα φτάσει και πάλι το 108% του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων θα αυξηθεί στο 4,7% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα θα ξεπεράσει και πάλι το 3% του ΑΕΠ και εξ αυτού η μέση φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 1%.

Σε 10 χρόνια

Με δέκα χρόνια καθυστέρηση, οι συνέπειες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα είναι βαρύτερες. Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 123% του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων το 7,6% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα θα είναι για διάστημα 13 ετών πάνω από το 3% του ΑΕΠ και η μείωσή του θα απαιτήσει την αύξηση του μέσου φορολογικού βάρους κατά 3,4%.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ κάνει, τέλος, την πρόβλεψη ότι η άμεση εκκίνηση ουσιαστικών προσπαθειών για δημοσιονομική σταθεροποίηση θα αποφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μετά από μία πενταετία.

Η χειρότερη εκδοχή

Σε περίπτωση που η προσαρμογή καθυστερήσει 15 χρόνια, το δημόσιο χρέος θα έχει φτάσει πλέον το 168% του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης θα απορροφά κάθε χρόνο το 19,1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για ένα διάστημα 20 ετών και η μείωσή του θα απαιτήσει την αύξηση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης κατά 10,7%.

Σε κάθε καθυστέρηση τονίζεται ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα επηρεάσει σημαντικά και την αύξηση της απασχόλησης, κατά συνέπεια και το κόστος για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Όλα αυτά θα έχουν ως φυσική συνέχεια την επιβράδυνση της αύξησης και, ίσως, την ύφεση, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα