Διευκρινίσεις Μπασιάκου για την καταβολή των αποζημιώσεων

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 12:18
UPD:12:30

Για σύγχυση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των αγροτικών αποζημιώσεων έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Όπως διευκρίνισε, το τρίμηνο από το τέλος της συγκομιδής αφορά τον ΕΛΓΑ και τις ζημιές που προβλέπονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Υπάρχουν –είπε- και άλλες ζημιές που καλύπτονται μετά από έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παλιά καλύπτονταν μέσα σε μια τετραετία». «Τώρα –πρόσθεσε ο υπουργός- έχουμε συντομεύσει στο ήμισυ το χρόνο καταβολής αυτών των ενισχύσεων, όπως λέγονται - από εθνικούς πόρους, όμως και γι’ αυτό φτάνουμε σε σημείο να πληρώνουμε περίπου 400 με 500 εκ. ευρώ ετησίως ως αποζημιώσεις, ενώ, όπως ξέρετε, οι εισφορές των αγροτών είναι περίπου 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Τέλος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής (ξηρασία, χαλάζι κτλ).

Όπως είπε ο κ.Μπασιάκος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα του υπουργείου: η πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των επιδοτήσεων στο σύνολο των αγροτών, η επίσπευση της διαδικασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας περιόδου που όπως σημείωσε, θα καταβληθούν πολύ γρηγορότερα, η πορεία καταβολής των αποζημιώσεων, η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές και την απορρόφηση προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, η συνολική εθνική προσπάθεια προώθησης και προβολής των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων -σχετική Ημερίδα διοργανώνεται αύριο στο Ζάππειο- αλλά και γενικότερα για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου συνολικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα