Δεν τελείωσε η περιπέτεια με αυτή την αντίδραση και βασική αιτία για αυτή την εκτίμηση είναι η περιορισμένη επίδραση του εντυπωσιακού rebound του τραπεζικού δείκτη στις συναλλαγές των υπόλοιπων μετοχών του 25άρη. Η γοητεία μέσα από τις ανατροπές της δυναμικής ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η αίσθηση της μεγάλης εικόνας που ακόμα δεν είναι ανθηρή.
Δεν ήταν ψευδής κατά την εκτίμησή μας η ανοδική αντίδραση στην αθηναϊκή αγορά αλλά ίσως αποδειχθεί πως δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι πιέσεις, καθώς ο φόβος από την επανεμφάνιση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 έπληξε τα διεθνή χρηματιστήρια. Σήμερα δε, το κλίμα στις ασιατικές αγορές υπογραμμίζει την επιφύλαξη των θεσμικών παγκοσμίως καθώς άρχισαν να υπερισχύουν οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν είναι “δίκαιες” οι αποτιμήσεις των μετοχών μετά την πρόσφατη άνοδό τους σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών. Γιατί οδηγήθηκαν εκεί με την συναίνεση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας που “αγόραζε” επί σειρά συνεδριάσεων με βάση την άποψη πως η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο και σταμάτησε να είναι σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η δεύτερη συνεδρίαση με την ΠΕΙΡ κλειδωμένη στο limit down, δεν ήταν δυνατό να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τα επενδυτικά κριτήρια των συναλλασσόμενων στην Αθηναϊκή αγορά. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν καλύτεροι από της Δευτέρας. Έτσι τα 50 εκατ. ευρώ για τον τζίρο ξεπεράστηκαν στις 14:15, όταν πλέον το πλήθος των ανοδικών blue chip είχε πέσει στα έξη. Με τη μετοχή που ηγήθηκε στο rebound του πρώτου μέρους, την ΕΥΡΩΒ, να διατηρείται πρώτη στην κατάταξη. Η παρέα της με κέρδη που αντιστάθμιζαν εν μέρει την καθοδική ώθηση, από τις απώλειες περίπου 20 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν οι ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ. Ο ΓΔ ήταν τότε στις 870,46 μονάδες, με απώλειες -0,61%. Σημαντικό ήταν πως οι δείκτες στην Ευρώπη βούλιαζαν με διπλάσια ποσοστά τουλάχιστον. Πιθανά, γιατί τα futures των δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων από απώλειες -0,1% στις 9:00 είχαν φθάσει στο -0,5%, υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν αρκετή η πτώση της Δευτέρας, για τους ισχυρούς θεσμικούς στις αγορές των ΗΠΑ. Άρα η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου ήταν πιθανό να φέρει το επόμενο καθοδικό σκαλοπάτι μετά τις 16:00. Ωστόσο η εμφάνιση επιθετικού αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε κλείσιμο κόντρα στο διεθνές κλίμα.
Οι πιέσεις στην μετοχή της ΠΕΙΡ διατηρήθηκαν και οι διεθνείς αγορές ωθούσαν υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο, αλλά η απότομη πτώση σε αρκετά δεικτοβαρή blue chip είχε προκαλέσει την επιστροφή τις τιμής τους πάνω σε βασικές στηρίξεις. Αυτή ήταν η αιτία για μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την υψηλής τέχνης στρατηγική για τις κατάλληλες εναλλαγές στην κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης που έφερε το θετικό κλείσιμο. Έγινε από το πρώτο τέταρτο σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η επικράτηση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Τελικά ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια πέτυχαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από το προηγούμενο, υπό την καθοδήγηση της ανόδου της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ κυρίως που έφεραν το +2,8% του ΔΤΡ. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν ενθουσιάστηκαν από το ενδοσυνεδριακό rebound και διατήρησαν την επιφυλακτικότητα τους ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και την αισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη.