Σε μια πανηγυρική τελετή στη Μόσχα, ιδρύθηκε το Ελληνο-Ρωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, από τον ΣΕΒ και τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, την Παρασκευή 1/6/2007.
Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό προς επιφανείς επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών και ρωσικών εταιριών που μετέχουν στο Συμβούλιο.
Η ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ρωσίας εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή του ΣΕΒ να αναπτύξει και να προωθήσει τις οικονομικές σχέσεις με χώρες προτεραιότητας για την ελληνική εξωστρέφεια μέσω διμερών Επιχειρηματικών Συμβουλίων, που με το κύρος και την εμβέλειά τους θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του διμερούς εμπορίου και κυρίως στην επέκταση των επενδύσεων εκατέρωθεν ή στη δημιουργία νέων joint-ventures.
Υπογράφοντας την ίδρυση του Συμβουλίου ο Γεν. Γραμματέας και επικεφαλής των διεθνών δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας αναφέρθηκε στη στροφή ελληνικών επιχειρηματικών κινήσεων προς την ρωσική αγορά για να αξιοποιήσουν τον πληθυσμό 150 εκ. καταναλωτών με ευρεία μεσαία τάξη που αυξάνει την αγοραστική της δύναμη, σε μία οικονομία με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 6-7% που διαρκώς εκσυγχρονίζεται.
Το βασικό πεδίο συνεργασίας εντοπίζεται στον ενεργειακό τομέα, καθώς η χώρα μας καλύπτει το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 30% σε πετρέλαιο από τη Ρωσία. Πέραν αυτού, το ελληνικό ενδιαφέρον όπως είπε ο κ. Λαβίδας εστιάζεται και στις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, το real-estate, τα τυποποιημένα τρόφιμα, τον τουρισμό.
Σε κοινές δηλώσεις τους προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Λαβίδας και ο Πρόεδρος των Ρώσων βιομηχάνων και επιχειρηματιών κ. Shokhin τόνισαν ότι με τη στρατηγική συμφωνία κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζονται οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και δημιουργούνται νέες προοπτικές για το ρόλο της Ελλάδας ως υπολογίσιμη δύναμη στη διαμετακόμιση ενέργειας από την ανατολή προς τη δύση.
Παράλληλα εξέφρασαν την εκτίμησή τους ότι με την ενεργό δραστηριοποίηση των μελών του Συμβουλίου νέες συνεργασίες και συμφωνίες θα πραγματοποιηθούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος τόσο από μεγάλες όσο και από μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος από ελληνικής πλευράς του Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να αποτελέσει το Συμβούλιο βασικό συνομιλητή και χρήσιμο σύμβουλο των δύο Κυβερνήσεων για τα οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες καθώς μετέχουν ηγετικές επιχειρήσεις από νευραλγικούς τομείς.