Κύπρος: Εσοδα 1,3 δισ. λίρες ετησίως από τον τουρισμό

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 16:52

Την άποψη ότι τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό βρίσκονται πλέον σε θετικό δρόμο, εξέφρασε σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Πάνος Εγγλέζος, αναφέροντας ότι η προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό μέσω διαφήμισης, θα επιφέρει έσοδα περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως. Το ποσό αυτό, όπως είπε αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ του 13 και του 15 τοις εκατόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κύπρου. Μείωση 6% δείχνουν ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία στην άφιξη τουριστών στο νησί.

Για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου στο εξωτερικό, όπως είπε ο κ. Εγγλέζος απαντώντας σε ερωτήσεις του Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου και των Βουλευτών Σταύρου Ευαγόρου από το ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρίας Κυριακού και Λευτέρη Χριστοφόρου από τον ΔΗΣΥ, Μαρίνου Σιζόπουλου από την ΕΔΕΚ και Νίκου Κουτσού από το ΕΥΡΩΚΟ, το ΔΣ του ΚΟΤ, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, όπως τηλεθέαση και συμπληρωματικές προσφορές των διεθνών τηλεοπτικών σταθμών, διαπραγματεύεται με αντιπροσώπους τους και αποφασίζει για την ανάθεση συγκεκριμένων διαφημιστικών εκστρατειών.

Παράλληλα, ο ΚΟΤ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους Κυπρίους ξενοδόχους και ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς και με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, για συντονισμό των διαφημιστικών εκστρατειών και υλοποίηση του προγράμματος προβολής του κυπριακού τουρισμού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οπως είπε ο κ. Εγγλέζος, απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, εάν δίνονταν περισσότερα χρήματα από το κράτος για ενίσχυση των προγραμμάτων του ΚΟΤ, ασφαλώς τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών από Ελλάδα, Ρωσία, Σκανδιναβία

Ο κ. Εγγλέζος ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών για τις καρποφόρες προσπάθειες του ΚΟΤ στη δρομολόγηση τακτικών πτήσεων από περιφερειακά αεροδρόμια ξένων χωρών προς την Κύπρο με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καθώς και για την επίτευξη σημαντικών αυξήσεων στις αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και Σκανδιναβία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2007 παρατηρήθηκαν αφίξεις 40.525 περιηγητών από Ελλάδα σε σύγκριση με 34.433 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006 (αύξηση 17,7%), 6.277 περιηγητών από Νορβηγία σε σύγκριση με 4.578 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006 (αύξηση 37,1%), 14.280 περιηγητών από Σουηδία σε σύγκριση με 9.672 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006 (αύξηση 47,6%) και 14.575 περιηγητών από Ρωσία σε σύγκριση με 11.556 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006 (αύξηση 26,1%).

Οι αυξήσεις αυτές, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχισθούν, αντισταθμίζουν μερικώς τις απώλειες από την Αγγλία και κάποιες άλλες χώρες προέλευσης περιηγητών στο νησί. Συνολικώς, πάντως, οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2007, ήσαν 408.572, μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τις 434.645 αφίξεις το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2006.

Για τις προσπάθειες του ψευδοκράτους

Ως προς τις προσπάθειες προβολής του ψευδοκράτους στο εξωτερικό ως τουριστικού προορισμού που ανταγωνίζεται τον ΚΟΤ και την προβολή των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του Οργανισμού ήταν συνεχείς.

«Προσπαθούμε», τόνισε, «να εμποδίσουμε το ψευδοκράτος από του να διαφημίζει και, πραγματικά, έχουμε επιτύχει σε πολλούς τομείς, όπως τα μεγάλα διεθνή κανάλια και διεθνείς εκθέσεις». «Βέβαια», πρόσθεσε, «είναι και πολιτικό το θέμα και δεν μπορούμε να επέμβουμε παντού, αλλά εκεί όπου υπάρχει δυνατότητα, εμείς εμποδίζουμε το ψευδοκράτος να διαφημίζει».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε την προβολή του ψευδοκράτους σε πινακίδες στα λεωφορεία του Λονδίνου. «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε αυτές τις διαφημίσεις που μπήκαν πάνω στα διόροφα λεωφορεία», είπε, «όμως αντιδράσαμε εμείς αμέσως και βάλαμε πολύ μεγαλύτερες διαφημίσεις στα ίδια λεωφορεία και υπερκαλύψαμε αυτή τη διαφήμιση των κατεχομένων».

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα