Βρετανία: Το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας συγκράτησε την ανεργία

Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 10:17
UPD:10:20
REUTERS/TOBY MELVILLE

Το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας μειώθηκε απροσδόκητα για δεύτερο μήνα συνεχόμενα στο 4,9% την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό ανεργίας - το οποίο συγκρατήθηκε από το τεράστιο σχέδιο επιδοτήσεων θέσεων εργασίας της κυβέρνησης - θα ανέλθει στο 5,1% από 5,0% τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο.

Το ONS (Office for National Statistics) ανέφερε ότι η πτώση του ποσοστού ανεργίας συνδέεται με την αύξηση των ατόμων που βγήκαν εντελώς από την αγορά εργασίας. Το λεγόμενο ποσοστό αδράνειας αυξήθηκε κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο.

Υπήρξε μια άλλη υπενθύμιση της επισφαλούς κατάστασης της αγοράς εργασίας σε αριθμούς. Ο αριθμός των εργαζομένων στις μισθοδοσίες των εταιρειών μειώθηκε κατά 56.000 μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, η πρώτη μείωση σε τέσσερις μήνες. Αυτό αύξησε τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από την έναρξη της πανδημίας σε 813.000, δήλωσε το ONS.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή τους τελευταίους μήνες μετά το μεγάλο σοκ της περασμένης άνοιξης», δήλωσε ο στατιστικολόγος του ONS Ντάρεν Μόργκαν.

«Με την προοπτική να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις, σημειώθηκε σημαντική άνοδος των κενών θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, ειδικά σε τομείς όπως η φιλοξενία.»

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά περίπου 10% το 2020 αφού εισήχθη σε lockdown αργότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της. Όμως, η Βρετανία αίρει σταδιακά τα μέτρα, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν πρόσφατα αυστηροποιήσει τους περιορισμούς τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ τον Μάρτιο επέκτεινε την στήριξη - η οποία πληρώνει τους μισθούς περίπου ενός στους πέντε υπαλλήλους - μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Χωρίς το σχέδιο, το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας θα ήταν πολύ υψηλότερο και είναι πιθανό να αυξηθεί όταν το πρόγραμμα τελειώσει, κάτι που η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί προσεκτικά καθώς σκέφτεται πότε να αρχίσει να σκέφτεται να μειώσει το τεράστιο σχέδιο οικονομικής τόνωσης.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει το 10%.

Ο κ. Σουνάκ ελπίζει ότι μέχρι τη λήξη του προγράμματος, η οικονομία θα είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από περιορισμούς για την COVID-19 μετά την ταχύτατη εκστρατεία του εμβολιασμού. Εντούτοις, τα Επιμελητήρια ζητούν περαιτέρω μέτρα για στήριξη της αγοράς εργασίας ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα