Μια περιπέτεια για την Αθηναϊκή αγορά ξεκίνησε χθες με άγνωστο το επίπεδο της πιθανής υποχώρησης των αποτιμήσεων. Από τη στήλη είχαμε ειδοποιήσει για τη σημασία που θα είχε η δυναμική της αγοράς συνολικά, με βάση τις εξελίξεις στην ΠΕΙΡ, που μετά το reverse split ορίστηκε ως τιμή εκκίνησης της μετοχής, πριν τη διαπραγμάτευση, στα 4,784.
Δεν χρειάζεται να είναι κανένας απόλυτα εξειδικευμένος στην χρηματιστηριακή ανάλυση για να καταλάβει πως η πρόταση για την αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ δεν ενθουσίασε τους παλαιούς μετόχους. Αποτελούσε όμως μια υπόσχεση, πως η εξυγίανση μετά την ΑΜΚ θα τους επέτρεπε να ανακτήσουν τη ζημία αργότερα και με σιγουριά. Η αντίδραση του επενδυτικού κοινού, ακόμα και αν κατείχαν μετοχές άλλης συστημικής τράπεζας, έδειξε πως ανησύχησαν από την πιθανότητα, να ακολουθήσουν στο μέλλον και οι υπόλοιπες τον τρόπο και το δρόμο της ΠΕΙΡ.
Ήταν φωτιά και λάβρα για τους περισσότερους τίτλους της αγοράς η χθεσινή συνεδρίαση. Κυρίως όμως για τους τραπεζικούς που ήταν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με απώλειες άνω του -4%. Μετά τις 15:00, με τζίρο που αποτύπωσε την επιφύλαξη των επενδυτών να εμπλακούν σε τέτοιο βαρύ συναλλακτικά κλίμα, αφού πέρασε τα 45,5 εκατ. ευρώ στις 15:20, ο ΓΔ εμφάνιζε απώλειες -2,8%.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης είχε καταλήξει στις 880,01 μονάδες έχοντας προηγούμενο κλείσιμο στις 898,63. Από τις 11:30 ως τις 14:30 τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια είχαν ορίσει μια ισορροπία που εμφανιζόταν στην πλάγια κίνηση του μέσου όρου μεταξύ των 880 και 883 μονάδων. Από τις 14:31 αυτά τα επίπεδα κατέβηκαν οκτώ μονάδες χαμηλότερα στις 15:17, με νέο κατώτερο μέρας τις 873,34. Την προκάλεσε η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη με το πτωτικό άνοιγμα στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Η εκτίμησή μας είναι ότι η διάθεση για ρευστοποιήσεις είναι σε ισχύ και δεν εξασθενεί τόσο εύκολα, αλλά υπάρχει και γνώση της απουσίας βάθους και οι κινήσεις όλων είναι μετρημένες.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για την περίπτωση της ΠΕΙΡ και του κλάδου ανέφερε χαρακτηριστικά: Η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει σαν βασικό νέο την Πειραιώς, που ουσιαστικά διασώζεται με αναγκαστική Α.Μ.Κ. σχεδόν στο 0 της αξίας της, θυμίζοντας εποχές 2016, μιας και είναι η μόνη Τράπεζα που δεν κατάφερε να ανακεφαλαιοποηθεί στα μεγέθη που οι Άλλες κατάφεραν. Φυσικά δεν σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κλάδος είναι στα καλύτερά του, από πλευράς κεφαλαίων, παρόλα αυτά είναι σε καλύτερη μοίρα μιας και η συγχώνευση της Grivalia και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξομαλύνουν αρκετά τα κεφάλαια της Eurobank και της Εθνικής.
Έτσι η Πειραιώς, μετά την Α.Μ.Κ. θα έχει βασικούς Μετόχους το ΤΧΣ με ποσοστό πέριξ του 30%, με σημαντικούς anchors μεγάλους Μετόχους την Πλευρά Paulson και Μυστακίδη, ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πολλά άλλα Ξένα funds, που συχνά - πυκνά ψάχνουν είτε να κερδοσκοπήσουν, ή να τοποθετηθούν σε υψηλού ρίσκου επενδύσεις. Οι πολύ χαμηλές τιμές Α.Μ.Κ. υπάρχει περίπτωση να δώσουν “αναταράξεις” στον κλάδο, μιας και πολλοί Μέτοχοι άλλων Τραπεζών, θα κοιτάξουν να ρευστοποιήσουν μέρος της θέσης τους, για να τοποθετηθούν στο “χάρισμα” στην Πειραιώς.
Αν όντως η Α.Μ.Κ. γίνει στο 1 ευρώ, μετά το r/s, η κεφαλαιοποίηση της παλαιάς Τράπεζας θα είναι πέριξ των 50 εκατ., όσο δηλαδή η κεφαλαιοποίηση μιας μικρής Εισηγμένης. Αυτό σημαίνει ότι αυτή την στιγμή η αγορά αποτιμά τον Όμιλο στο απόλυτο 0, θυμίζοντας πως μόλις πριν 1 μήνα η κεφαλαιοποίηση ήταν κοντά στο 1 δις. Οι παλαιοί Μικρομέτοχοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν με όλα τους τα δικαιώματα στην Α.Μ.Κ. και να διατηρήσουν το ποσοστό τους.
Αυτό το εγχείρημα της μικτής Α.Μ.Κ. με συμμετοχή Μετόχων εν μέρει, bb για τους Θεσμικούς και ειδικούς όρους για άλλους, πιθανόν να είναι Παγκόσμια πρωτοτυπία. Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς ήταν αυτή που απορρόφησε όλες τις μικρές προβληματικές Τράπεζες του 2016, με σκοπό την διάσωση των Καταθετών.
Για τους ψύχραιμους “εκτελεστές” που κλείνουν τα αυτιά τους στο τραγούδι των σειρήνων της απληστίας η περίοδος αυτή είναι ευκαιρία για τοποθέτηση σε τίτλους εκτός του τραπεζικού μπλοκ που θα ησυχάσουν συναλλακτικά. Καθώς οι περισσότεροι θα ενδιαφερθούν σε τίτλους με μεγάλες ημερήσιες μεταβολές ενώ οι νικητές της χρονιάς πιθανά θα υποχωρούν ήπια. Για πτώση του μέσου όρου -2,5% οι ΣΑΡ ΕΥΔΑΠ ΤΙΤC MOH ΟΠΑΠ έχασαν χθες από -0,3% ως -2,5%. Θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η ΕΕΕ βρισκόταν στις καθοδικές, λόγω της βαρύτητας που έχει στη διαμόρφωση της τιμής του ΓΔ. Η πρώτη σημαντική για τους αγοραίους στήριξη είναι στις 870 μονάδες και ο μέσος όρος σταμάτησε πέντε μονάδες ψηλότερα. Για τη στήλη η στήριξη πιθανά να βρεθεί στις 860 μονάδες. Η ζωή στην αγορά αποκτά ενδιαφέρον.