Ο «ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ δράκος» ανέκοψε τα ρεκόρ στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, αλλά οι μετοχές αντιστάθηκαν σθεναρά, καταγράφοντας μέτριες απώλειες, στον απόηχο άλλης μιας κατακόρυφης πτώσης -της δεύτερης μεγαλύτερης σε μια δεκαετία- του χρηματιστηριακού δείκτη της Σαγκάης, σε ποσοστό πλέον του 8%, εξανεμίζοντας 350 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης της κινεζικής αγοράς από την περασμένη Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει μέτρα για τη διόρθωση των τελευταίων ημερών.
Τα ευρωπαϊκά blue chip υποχώρησαν ύστερα από τρεις κερδοφόρες συνεδριάσεις ακολουθώντας εν όψει των συνεδριάσεων δύο κεντρικών τραπεζών για οποιαδήποτε ένδειξη για πληθωρισμό και επιτόκια.
Την κατηφόρα ακολούθησε και η Wall Street ύστερα από έξι ανοδικές συνεδριάσεις. Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθοδηγήθηκαν από μετοχές του τραπεζικού τομέα όπως της Deutsche Bank και της BNP Paribas, μετά την υποβάθμιση από την JP Morgan της σύστασης για την επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη,
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας, με πρωταγωνίστριες τις Gaz de France και E.OΝ, αλλά και η Dassault Systemes, καθώς η UBS προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή.
Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, υπάρχει διάχυτος φόβος για μια νέα διόρθωση στις αγορές στον απόηχο της «συμπεριφοράς» της κινεζικής χρηματαγοράς.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,23% στις 1,622,19 μονάδες αφού προηγουμένως αυξήθηκε ελαφρώς σε νέο υψηλό ρεκόρ 6 1/2 ετών.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,19% στις 6,664.10 μονάδες, ο Cac 40 σημείωσε πτώση 0,69% στις 6,125.81 μονάδες, ενώ ο Dax στις 7,976.79 μονάδες, με απώλειες 0,14%.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο κινεζικός πυρετός και τα απογοητευτικά μάκρο για τις βιομηχανικές παραγγελίες του Απριλίου «πιέζουν» τους αμερικανικούς δείκτες, ενώ τις απώλειες περιορίζουν οι σούπερ συμφωνίες για εξαγορές στον κλάδο ενέργειας και τεχνολογίας.
Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Alcoa, της μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου παγκοσμίως αλλά και της JP Morgan της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ.
Στις 14.400 μονάδες βλέπουν τον Dow Jones έως το τέλος του 2007 αναλυτές της Citigroup αναθεωρώντας προηγούμενη πρόβλεψη για τις 14.000 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ