ΧΑ: Εβδομάδα ανατάξεων από σημαντικής βαρύτητας γεγονότα σε τεχνικά κρίσιμα, επίπεδα τιμών

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 11:35
UPD:11:36
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με δεσπόζουσα την αντίδραση των συναλλασσόμενων στην έναρξη της διαπραγμάτευσης της ΠΕΙΡ μετά το  reverse split, αλλά και με ερωτηματικά για την ρευστότητα του συστήματος λόγω της ΑΜΚ ξεκινά η τέταρτη εβδομάδα του συνήθως ανοδικού Απριλίου. Ως τώρα οι επιλογές των θεσμικών και όχι μόνο επενδυτών, διατήρησαν την παράδοση, παρά τα εκτός παράδοσης μεγάλα κέρδη του συνήθως πτωτικού Μαρτίου. 

Η δυναμική της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που πέρασε οδήγησε τους παράγοντες της αγοράς στην εκτίμηση πως υπάρχει κόπωση του ανοδικού momentum. Συνέβαλλαν σε αυτό οι σκληρές μάχες μεταξύ όσων δημιουργούσαν θέσεις σε μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς και εκείνων που ρευστοποιούσαν σε αρκετές συνόδους, για ενθυλάκωση κερδών που έφερε η μακρύτερη ανοδική αλυσίδα για το 2021 ως την Πέμπτη. Την μέρα που η αγορά διατήρησε τη διαπραγμάτευση του μέσου όρου της διαρκώς πάνω από τις 902 μονάδες. Την Παρασκευή η αδυναμία να κρατηθεί το αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον έδωσε την ευκαιρία να κυριαρχήσει η προσφορά μετοχών.

Μετά τις αποφάσεις του ΔΣ της Πειραιώς Financial Holdings φάνηκε, πως τα κεφάλαια που προτίθεται να αντλήσει είναι περισσότερα από όσα υπολόγιζαν οι αγοραίοι. Η τιμή της ΠΕΙΡ ξεκινά σήμερα από τα 4,784 ευρώ. Όλοι θα κοιτάζουν, εκτός από τις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους, την υποδοχή του επενδυτικού κοινού στον τίτλο που ξεχώρισε φέτος με τις τεράστιες μεταβολές του ανά εβδομάδα, μήνα, έτος. Τη βδομάδα που πέρασε, υπήρξε ένα rotation εις βάρος των τραπεζικών και υπέρ άλλων blue chip, που ανέλαβαν εκ περιτροπής, το ρόλο του πυλώνα στα ημερήσια κέρδη των ΓΔ και 25άρη.

Το χάσμα των συνεδριάσεων του περυσινού Φεβρουαρίου μπήκε μπροστά στις προβλέψεις για το απώτερο μέλλον από τον Οκτώβριο και μετά. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβρη η αγορά ανέβηκε με τη βοήθεια των κεφαλαίων που εισέρρευσαν από το εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ. Τους επόμενους μήνες ήταν οι εγχώριοι επενδυτές που συνέχισαν την τοποθέτηση κεφαλαίων αγοράζοντας θέσεις των αλλοδαπών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ξένοι θεσμικοί πίεσαν τις τιμές ως εκεί που τους επέτρεψαν οι συνθήκες που επικράτησαν το φθινόπωρο.

Καθώς επέλεξαν να αποσύρουν από την Αθήνα κεφάλαια στο μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και τον Οκτώβριο με τον πανικό του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της αστάθειας από τις προεκλογικές μάχες στις ΗΠΑ από τις 651 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου ο ΓΔ στις 30 είχε χαμηλό τις 550 και κλείσιμο στις 570. Το Νοέμβριο λοιπόν οι ξένοι αγόρασαν με τον ΓΔ μεταξύ 570 και 737 μονάδων και ορισμένοι ξεφόρτωσαν στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου προκαλώντας κάθοδο που σταμάτησε  στις 27 εκείνου του μήνα στις καθόλου τυχαίες, λόγω του Νοεμβρίου, 740 μονάδες. Από τότε με εισροές από τους εγχώριους επενδυτές εφοπλιστές κύρια και ευκατάστατους ιδιώτες, η αγορά την περασμένη εβδομάδα σκαρφάλωσε ως τις 907 μονάδες.

Η κίνηση λοιπόν από τις 740 ως τις 907 μονάδες θεωρείται και κατά την εκτίμησή μας είναι ικανή στατιστικά, από το μέγεθος και τη διάρκειά της, να προκαλέσει μια διόρθωση. Η εκτίμησή μας είναι πως ενώ ο ΓΔ έχει φθάσει και αγωνίζεται να περάσει αποφασιστικά τη ζώνη του πτωτικού χάσματος των συνεδριάσεων στην αρχή του τελευταίου δεκαήμερου του περυσινού Φεβρουαρίου, ο 25άρης δεν την έχει ακόμα φθάσει. Πιθανά λοιπόν ανάλογα με την εξέλιξη του ΔΤΡ να τραβήξει ψηλότερα τον ΓΔ, ως την μέρα που θα προσεγγίσει και εκείνος το χάσμα τιμών μεταξύ 2222 και 2240 μονάδων.

Μπορεί σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου, τα futures των δεικτών της Wall Street, μετά από κλείσιμο σε νέα ρεκόρ υψηλών, να έχουν αρνητικό πρόσημο στη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, αλλά οι δείκτες των ασιατικών αγορών στην πλειονότητα τους είναι με κέρδη συνεχίζοντας τη δυναμική των αμερικανικών. Το διεθνές κλίμα αναμένεται ήπιο καθώς δεν υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες εξελίξεις παρά μόνο η υποχρέωση από την ΙΒΜ και την Netflix να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα