Φοροεκτιμήσεις

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 09:38
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Πρόστιμο για εικονικά και αθωωτική ποινική απόφαση

Με την υπ’ αριθ. 1831/2020 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μία αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου που αφορά τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης που αφορά πρόστιμο για εικονικά τιμολόγια, διότι η μεν ποινική διαδικασία αφορά το φυσικό πρόσωπο και η δε διοικητική το νομικό πρόσωπο. Συνεπώς δεν μπορεί η εταιρεία να προβάλει ισχυρισμούς περί παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας που προέκυψε υπέρ του φυσικού προσώπου, ήτοι του διευθύνοντος συμβούλου της, ο οποίος απαλλάχθηκε, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου για την αποδιδόμενη σε βάρος του κατηγορία της πράξης, καθώς δεν υπάρχει ταυτότητα του προσώπου στο οποίο επιβλήθηκε το ένδικο πρόστιμο για παράβαση του ΚΒΣ (εταιρεία) και του προσώπου κατά του οποίου κινήθηκε η ποινική διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την ως άνω ποινική απόφαση (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας).

Συναλλαγές με ακίνητα και επιχειρηματική δραστηριότητα

Με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, κάθε 3 ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός 2 ετών θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Από το φορολογικό έτος 2018 και επόμενα δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, η πώληση από φυσικό πρόσωπο περιουσιακού στοιχείου το οποίο έχει αποκτηθεί αιτία κληρονομιάς ή με χαριστική αιτία από συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού ή έχει διακρατηθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών. Με άλλα λόγια μπορεί να θεωρηθούν επιχειρηματική δραστηριότητα 3 συναλλαγές επί ακινήτων αν γίνουν εντός διετίας, π.χ. αγορά κτήματος από φυσικά πρόσωπα, και πώλησή τους ή ανέγερση διαμερισμάτων από ένα φυσικό πρόσωπο και πώληση τριών εξ αυτών, εντός διετίας.

Καταθέσεις για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου

Έχει κριθεί ότι καταθέσεις χρημάτων από μετόχους ανώνυμης εταιρείας ή από τρίτους στην εταιρία αυτή, για μελλοντική αύξηση του κεφαλαίου της, δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου, ανεξάρτητα αν, για τις καταθέσεις αυτές, είχε προηγηθεί ή όχι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (ή του Δ.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας, για μελλοντική αύξηση του κεφαλαίου της. Και τούτο, γιατί η αύξηση του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας, ως πράξη, συνιστώσα αντικείμενο του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, οποτεδήποτε γενόμενη, απαλλάσσεται από τα τέλη χαρτοσήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του περί ΦΣΚ Νόμου 1676/1986 (ΣτΕ 1470/2002). Η παραμονή, δε, των κατατεθέντων χρημάτων στο σχετικό λογαριασμό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της κατάθεσης σε δάνειο και, συνεπώς, δεν δημιουργείται, εκ του λόγου τούτου, υποχρέωση καταβολής και επιπλέον τέλους χαρτοσήμου δανειακής σύμβασης (ΣτΕ 870/1979).

Τα ανωτέρω έγιναν δεκτά και στα πλαίσια της υπ’ αριθ. 2323/2019 απόφασης ΔΕΔ που έκανε δεκτή την ενδικοφανή προσφυγή εταιρείας.

Δημοφιλή Ερωτήματα

Η μεταφορά της ζημίας πρέπει, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, να γίνεται διαδοχικά στα επόμενα πέντε (5) φορολογικά έτη μέχρι να καλυφθεί πλήρως, συμψηφίζοντας τις ζημιές αυτές υποχρεωτικά στο πρώτο φορολογικό έτος στο οποίο θα προκύψουν κέρδη. Αν μετά την παρέλευση της πενταετίας μένει ακάλυπτο ποσό, αυτό χάνεται. Επίσης, η ζημία συμψηφίζεται διαδοχικά με μελλοντικά κέρδη των επόμενων φορολογικών ετών και όχι με κέρδη των προηγούμενων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα