«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ «με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο», επισημαίνεται στην απόφαση που υιοθέτησε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα.
Το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από αυτή την απόφαση, είναι ότι, κατά το Συμβούλιο, «η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα έχει διορθωθεί και ως εκ τούτου το Συμβούλιο αποφασίζει να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα».
«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης διόρθωσης αλλά και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin στο Λουξεμβούργο.
«Η διόρθωση ήταν χωρίς προηγούμενο, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006. Η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάπτυξη ήταν 3,7% το 2005 και 4,3% το 2006. Ταυτόχρονα μειώθηκε και η ανεργία», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Η προσοχή μας τώρα στρέφεται στην προληπτική πτυχή του Συμφώνου. Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5,5 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Αυτό αντιστοιχεί σε μια προσαρμογή της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ το χρόνο από το 2004», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι «για να επιτύχουμε το στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χρειαζόμαστε μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου 0,7-0,8% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2008 έως το 2010, που είναι μικρότερη από τη μισή αυτής που έχουμε πετύχει κατά τα έτη από το 2005 έως το 2007. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός. Έχουμε ήδη ανακοινώσει αυτό το στόχο».
Καταλήγοντας ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση των "27" για την Ελλάδα «απόφαση-σταθμό» τονίζοντας ότι ναι μεν αυξάνονται τα περιθώρια κινήσεων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, πλην όμως δεν σημαίνει ότι σταματούν οι προσπάθειες για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Εύσημα από Γιουνκέρ – Αλμούνια
Aναφερόμενος στη συζήτηση στο Eurogroup ο πρόεδρός του, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειές της να οδηγήσει στην εξυγίανση την ελληνική οικονομία».
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στη «σαφέστατη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας» σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών ούτως ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη εξυγίανσή της. Ο Ισπανός Επίτροπος υπενθύμισε τη δέσμευση όλων των χωρών του ευρώ για μηδενισμό των ελλειμμάτων ως το 2010 και σημείωσε χαρακτηριστικά πως σε ότι αφορά την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει απόλυτη συνείδηση της αναγκαιότητας να επιτύχει και η χώρα του τον φιλόδοξο αυτό στόχο.
Τέλος, ο Ισπανός Επίτροπος επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας με έμφαση την ανάγκη συρρίκνωσης και του διαρθρωτικού ελλείμματος μετά τη συρρίκνωση του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος.