Talk of the market: Στο ΔΣ της Πειραιώς το ενδιαφέρον

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 11:11
UPD:11:15

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, θα ενημερώσει σήμερα το Eurogroup για τις εαρινές συνεδριάσεις του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις οποίες συμμετείχε ενώ αναμένεται και θεματική συζήτηση σχετικά με τα πλαίσια αφερεγγυότητας και το ψηφιακό ευρώ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της εκταμίευσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έσοδα στο 40-50% αυτών του 2019 προβλέπει από τον τουρισμό φέτος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

Πάνω από τις 900 μονάδες βρέθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο ενισχυμένος κατά 0,36%, με την αξία της συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 113 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των πακέτων στην Τέρνα Ενεργειακή. Μικτές είναι οι τάσεις στις τράπεζες. Με θετικό πρόσημο άνοιξε σήμερα η αγορά.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για το Μάρτιο, οι εκροές από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 55,2 εκατ. ευρώ τον συγκεκριμένο μήνα. Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,093 δισ. ευρώ, με αύξηση 80% σε μηνιαία βάση και 15% σε ετήσια και με το 57,5% να πραγματοποιείται από ξένους επενδυτές έναντι 51,1% το Φεβρουάριο. 

Στο επίκεντρο σήμερα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς θα καθορίσει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς και τα επόμενα βήματα.

Ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες στην αγορά εξέφρασε στο χθεσινό conference call για την ενημέρωση των αναλυτών ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του ομίλου Jumbo. Σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυμαίνονται σε 20-30% ενώ οι αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη φτάνουν ως και πέντε φορές τα αντίστοιχα κόστη του 2020. Η τάση αυτή είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρήματος, σε μια εποχή χαμηλών εισοδημάτων, με συνέπειες στη ζήτηση. Ο όμιλος πάντως διαπραγματεύεται τα μεταφορικά κόστη από την προηγούμενη χρονιά και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα άλλων εταιρειών του κλάδου, οπότε και δεν υφίσταται κίνδυνος μετακύλισης του κόστους στις τιμές των προϊόντων. 

Ο κ. Βακάκης είπε ότι το 2021 θα είναι μια ακόμη χαμένη χρονιά για το λιανεμπόριο αν και για τον όμιλο προβλέπεται καλύτερη από το 2020 αλλά χειρότερη από το 2019. Πάντως από την αρχή του έτους (από 1/1 έως 15/4) οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo είναι ήδη στα περσινά επίπεδα έχοντας αντισταθμίσει τις απώλειες, γεγονός που σημαίνει ότι στο τετράμηνο θα εμφανίσει αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Εξάλλου, τα καταστήματα Jumbo θα λειτουργούν την περίοδο του Πάσχα. 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης των δικαιωμάτων της Ελληνικό ΑΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές, τα τρία malls που διατηρεί εμφάνισαν υψηλό ποσοστό κάλυψης (98%), χωρίς επιπτώσεις από τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας στις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης, όσες από τις οποίες έληγαν ανανεώθηκαν με τους οικονομικούς όρους που ίσχυαν προ πανδημίας. 

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development στο πρώτο δίμηνο του 2020 εμφάνισαν πωλήσεις αυξημένες κατά 4%, με αύξηση επισκεψιμότητας κατά 6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ωστόσο στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020, οι πωλήσεις των καταστημάτων σημείωσαν πτώση 26% με πτώση 43% στην επισκεψιμότητα.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο ανακατασκευής και ανακαίνισης στο ΟΑΚΑ που έχει αναλάβει η Lamda Development.

Παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα κλάδων όπως η κρουαζιέρα, η ακτοπλοΐα και ο Σταθμός Αυτοκινήτων η ΟΛΠ πέτυχε την ομαλή συνέχιση των λιμενικών δραστηριοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας χωρίς να θέσει κανένα εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής. Ταυτόχρονα προχώρησε σε συμβασιοποίηση επενδύσεων που ανέρχονται σε 211,7 εκατ. ευρώ και εντείνει τις προσπάθειες επιτάχυνσης της υλοποίησής τους.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι ο κλάδος σωλήνων χάλυβα, ήτοι η Σωληνουργεία Κορίνθου, υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα με την Israel Natural Gas Lines (INGL), για το υποθαλάσσιο τμήμα ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μεταξύ των πόλεων Ashdod και Ashkelon. 

Η SABO ανέλαβε την κατασκευή 3 μονάδων μηχανικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (ΜΕΑ) σε τρεις περιφερειακές ενότητες στο Καζακστάν. Οι δύο μονάδες θα είναι δυναμικότητας 100.000 τόνων σύμμεικτων ΑΣΑ ανά έτος και η τρίτη 80.000 τόνων ανά έτος ενώ το project αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα