Κόλλησε Covid -19 το σχέδιο εξυγίανσης της «Μαλαματίνας»

Συνεχείς δικαστικές αναβολές - Κλίμα αμηχανίας στην οινοποιία
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 22:23
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Στα «δίχτυα» των καθυστερήσεων που έχει επιφέρει η πανδημία του νέου κορονοϊού στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος έχει «σκοντάψει» η εξυγίανση της ιστορικής οινοποιίας «Μαλαματίνα». Η δικάσιμος για τη συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει καταθέσει ο θεσσαλικός όμιλος Mantis Group είχε οριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε λόγω των μέτρων ενάντια στην πανδημία για τις 22 Μαρτίου, οπότε και αναβλήθηκε εκ νέου για τον ίδιο λόγο, χωρίς να έχει οριστεί νέα δικάσιμος.

Στέλεχος της ιστορικής οινοποιίας επισημαίνει στη «Ν» ότι τέτοιες καθυστερήσεις δεν είναι για καλό ούτε για την εταιρεία ούτε για τον επενδυτή, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αναμενόταν να είχε μπροστά του για το 2021 σχεδόν μια ολόκληρη χρήση για να εφαρμόσει τα σχέδιά του και ευελπιστούσαν να οριστεί δικάσιμος εντός του Απριλίου και όχι μετά το Πάσχα.

Το σχέδιο εξυγίανσης είχε κατατεθεί στα τέλη Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (οπότε και είχε πάρει δικάσιμο για τις 22 Φεβρουαρίου) και έχει τη συναίνεση των Piraeus SNF DAC, doValue και Εθνικής Τράπεζας, καθώς και των συνδεδεμένων μερών, και υπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν συνολικά το 79,4% (μαζί με τα συνδεδεμένα μέρη).

Αύξηση κύκλου εργασιών

Υπό το νέο της ιδιοκτησιακό καθεστώς η «Μαλαματίνα», σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο εξυγίανσης, αναμένεται να αυξήσει σταδιακά τον κύκλο εργασιών της με ετήσιο ρυθμό 3% και να μπορέσει να έχει καθαρά κέρδη από τον δεύτερο κιόλας χρόνο. Όσον αφορά τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας, προβλέπεται:

* Μεταφορά στη νέα εταιρεία του 23,7% της συνολικής οφειλής 35,916 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η οινοποιία σε τράπεζες και λοιπά ιδρύματα - φορείς, ήτοι σε Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα και ABS Metexelixis (Qquant), δηλαδή 8,5 εκατ. ευρώ, με αποπληρωμή του ποσού σε διάστημα επτά ετών και καταβολή του πρώτου από τα 8,5 εκατ. ευρώ εντός 30 ημέρων μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

* Μεταβίβαση στη νέα εταιρεία του 43,4% των οφειλών ύψους 2,582 εκατ. ευρώ της παλιάς εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ποσού 1,121 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να εξοφληθεί σε 240 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκους, προσαυξήσεις κ.ο.κ.

* Μεταφορά επίσης στη νέα εταιρεία ποσοστού 48,8% της οφειλής της παλιάς εταιρείας προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, συνολικού ύψους 1,104 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεταφορά οφειλής ύψους 539.000 ευρώ, που επίσης προβλέπεται να αποπληρωθεί σε 240 μηνιαίες δόσεις χωρίς επιβαρύνσεις.

Χρηματοδότηση

Επίσης, ο επενδυτής πέραν της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να παράσχει στην εταιρεία -κεφάλαια από τα οποία χρηματοδοτήθηκε ήδη ο τελευταίος τρύγος- δεσμεύεται να τοποθετήσει άλλα 9 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Στο μεταξύ, στη «Μαλαματίνα» έχουνε επιστρέψει όλοι οι εργαζόμενοι (85) και υπάρχει σε εξέλιξη κανονικά η παραγωγική διαδικασία εν όψει και του Πάσχα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα