Market Beat: Η σκληρότητα της αντίστασης στις 910 θα ελεγχθεί πιθανά μετά τις 902 μονάδες  

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 09:07
UPD:09:07

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αργή αλλά σταθερή ανοδική δυναμική της Αθηναϊκής αγοράς έφερε την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, ενώ οι μολύνσεις με τον ιό του COVID-19 παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των τεστ δημιουργούν επενδυτικά επιφυλάξεις. Η μεικτή εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών στην Ευρώπη την Αμερική και την Ασία τονίζει την αύξηση των επιφυλάξεων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία.

Η συσσώρευση εδώ, προϋποθέτει την παρουσία ορισμένων που αισιοδοξούν και άλλων που ρευστοποιούν, γιατί περιμένουν η εξέλιξη της οικονομίας να αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών των αισιόδοξων. Η αύξηση του τζίρου πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ ανά σύνοδο με πέρασμα στα 80 δείχνει πως το επενδυτικό ενδιαφέρον ανέβηκε και τα μικρά ημερήσια βήματα με διαφορετικούς ανά σύνοδο πρωταγωνιστές δίνει σήμα για προσπάθεια να κρατηθεί ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών ως την ώρα που η τάση θα ξεκαθαρίσει.

Μια σταθερότητα στην πορεία των τιμών ανά ημέρα με την εμφάνιση του ανώτερου στο πρώτο μέρος και μια διόρθωση στη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, ίσως δημιουργείται για να μαζέψουν οι ισχυροί θεσμικοί μετοχές. Καθώς διαπιστώνεται το ξεδίπλωμα κυμάτων προσφοράς όποτε ξεπερνιόνται οι 903 μονάδες και τότε η απογοήτευση γεννά τη διάθεση για ρευστοποιήσεις από όσους έχουν κέρδη από την άνοδο που ισχύει από το τέλος Οκτωβρίου ως σήμερα. Το μάζεμα μετοχών με τακτικές δημιουργίας στιγμιαίου συναλλακτικού πανικού είναι συνήθως προάγγελος μιας μεγάλης κίνησης στις επόμενες εβδομάδες.

Αντίθετα αν οι συναλλαγές των ημερών είναι αποτέλεσμα άμυνας σε υποβόσκουσες πιέσεις οι οποίες είναι μέτριας ισχύος για να μην υπάρξουν βουτιές άγριες λόγω  μικρού βάθους, υπάρχει ανησυχία πως αν βαρύνει το διεθνές κλίμα για τις μετοχές, η Αθήνα θα υποχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες.  

Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης και οι περισσότερες εκτός των Κινέζικων πέρασαν κατόπιν σε θετικό πεδίο σήμερα Πέμπτη 15/4 μετά από μικτές ενδείξεις από τη Wall Street, όπου η απότομη βουτιά στη μετοχή της Coinbase, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο για bitcoin χτύπησε τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ ο δείκτης του δολαρίου πάλευε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα. Το ντεμπούτο της Coinbase στη Wall Street, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. H μετοχή στην πρώτη της συνεδρίαση έφτασε στα 429 δολάρια με κεφαλαιοποίηση τότε 100 δις δολάρια, αλλά έκλεισε στα 328,28 δολάρια με πτώση από την κορυφή -20%, όταν η τιμή που πρότεινε ο Nasdaq για την έναρξη της διαπραγμάτευσης ήταν τα 250.

Χθες εδώ για τρίτη φορά στη σειρά η αγορά φώναξε πως δεν μπορεί με τα τρέχοντα δεδομένα για την υγεία της οικονομίας της παγκόσμιας ανάπτυξης και της πανδημίας να ξεπεράσει τις 900 μονάδες αεράτα και αποφασιστικά. Κατάφερε όμως με σκαρφάλωμα σαν σαλιγκάρι να κλείσει στις 902. Τα ξένα χρηματιστήρια δεν είχαν εικόνα που να δικαιολογεί τη δυναμική των συναλλαγών και συνεπώς η εμφάνιση πτώσης 25 λεπτά μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, είναι αποτέλεσμα εξελίξεων στο εσωτερικό μάλλον και αναγκών, που προκύπτουν από τη στατιστική προϊστορία. Δηλαδή σχετίζονται με την επενδυτική ψυχολογία. Για αυτό οι αναλυτές λένε πως μια επιστροφή σε επίπεδα τιμών  που σημειώθηκαν σε κρίσιμες και φορτισμένες συναλλακτικά φάσεις, “απελευθερώνει κεφάλαια” και τα οδηγεί νέο προσανατολισμό.

Μόνο που ακόμα στην Αθήνα αυτός είναι υπό διαμόρφωση.

Στις 12:30 ο ΓΔ στις 898 μονάδες έγραφε απώλειες -0,22% με τζίρο 25,8 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 6,28 εκατ. Αυτά με 10 ανοδικά blue chip εκ των οποίων μόνο η ΑΡΑΙΡ στο +2,3% είχε άνοδο άνω του +1%, ενώ απώλειες υπολογίσιμες είχαν ΜΠΕΛΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΤΕ, με τις υπόλοιπες καθοδικές με πτώση, τότε, κάτω του -1%. Αναμέτρηση προθέσεων θα λέγαμε πως διεξαγόταν, ενώ στην Ευρώπη, νευρικά μεν και επιφυλακτικά, είχαν κατασταλάξει σε άνοδο εκτός από το Μιλάνο. Για την υπέρβαση των 900 μονάδων, εκτός των τραπεζικών μετοχών που ανέβηκαν από τα χαμηλά μέρας,  πληκτρολογώντας, διαπιστώσαμε ότι στις καθοδικές φιλοξενήθηκαν πολλές πτωτικές την Τρίτη και αντιστρόφως. Το λεγόμενο και “rotation μεταξύ μας”. Με στόχο να κρατηθούν τα επίπεδα που με κόπο και βάσανα κατακτήθηκαν, αφήνοντας έξω όσους δεν πίστεψαν πως ήταν η ώρα να αποκτήσει και η δική μας αγορά ανοδική τάση με διάρκεια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη μόνο για τον  Dow Jones στη Wall Street και απώλειες για τους S&P 500 και Nasdaq παρά τα  καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου για ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ρεκόρ στα 6,71 δισ. δολάρια ή 18,60 δολάρια ανά μετοχή για το α’ τρίμηνο. Αντίστοιχα τα έσοδα διπλασιάστηκαν στα 17, 70 δισ. δολάρια από 8,74 δις  πέρυσι. Παρόμοια αίσθηση προκάλεσαν τα αποτελέσματα από τη Wells Fargo και την JP Morgan.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,16% στις 33.730,89 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,41% στις 4.124,66 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,99% στις 13.857,84 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (+2,2%) και Travelers (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (-1,9%) και Intel Corp. (-1,8%).

Το ντεμπούτο της Coinbase στη Wall Street, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. H μετοχή στην πρώτη της συνεδρίαση έφτασε στα 429 δολάρια με κεφαλαιοποίηση τότε 100 δις δολάρια, αλλά έκλεισε στα 328,28 δολάρια όταν η τιμή που πρότεινε ο Nasdaq για την έναρξη της διαπραγμάτευσης ήταν τα 250. Η Beige Book της Fed έκθεση για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε σε έναν μέτριο ρυθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τις αρχές Απριλίου.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα αφού του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,63% και η απόδοση του 30ετούς κατά τρεις στο 2,32%.

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε σημαντική άνοδο +4,9% στα 63,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε -0,7% χαμηλότερα. Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Η εστίαση των επενδυτών στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά αποτελέσματα εντός και εκτός Ευρωζώνης προκάλεσε μεικτή εικόνα στο κλείσιμο για τις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 1%, σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2020, ήταν 1,6% χαμηλότερα. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή κινήθηκε αρνητικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,19% στις 436,57 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,71% στις 6.939,58 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,17% στις 15.209,15 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,40% στις 6.208,58 μονάδες.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco γνωστοποίησε πτώση 14,7% στα καθαρά κέρδη του 2020 με τις πωλήσεις ωστόσο να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία LVMH ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση κερδών στο α’ τρίμηνο με ώθηση από την αυξημένη ζήτηση τσαντών Louis Vuitton και προϊόντων της Dior σε Αμερική και Κίνα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματευόταν  υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των αγορών στην Ευρώπη.

ΧΑ

Ξεπεράστηκαν οι 900 μονάδες και η ανοδική αλυσίδα απόκτησε 8 κρίκους με το +0,24%

Μέρα με διαπραγμάτευση που περιέλαβε εναλλαγές στην κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς και πέρασμα των βασικών δεικτών το μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο αποφάσισαν οι θεσμικοί να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Η σύνοδος εξελίχθηκε με χαλαρό συντονισμό με την τάση που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Εδώ επηρέασε η στατιστική προϊστορία αλλά ξεπεράστηκε δύσκολα η επιφύλαξη που ίσχυσε όταν από τις 902,65 μονάδες στις 11:05 ξεκίνησε μια κάθοδος διαρκείας  ως τις 13:20 που ορίστηκε ο πυθμένας στις 895,13. Η εικόνα των συναλλαγών στην Ευρώπη έδειχνε οριακές απώλειες σε Γερμανία και Μιλάνο με κέρδη στα υπόλοιπα . Τελικά τη μέρα που δεν το περίμεναν οι περισσότεροι  ξεπεράστηκε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων αν και το ανώτερο μέρας ήταν κατώτερο από της εβδομάδας στις 903,45 μονάδες.

Βασικές στατιστικές πληροφορίες

Μετά από άνοιγμα στις 899,58 με οριακό πτωτικό  χάσμα  (0,32 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (899,90), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική τάση. Κυριάρχησε, αμέσως μετά από την έναρξη, ζήτηση για αρκετές μετοχές του 25άρη. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 11:05 αρχικά και ήταν στις 902,65 αλλά η κορύφωση της ανόδου μετά την εγγραφή του πυθμένα έφερε οκτώ λεπτά πριν το τέλος σαν κορυφή τις 902,90 από 903,22 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 13:20 ήταν οι 895,13 από 894,73 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Άρα το εύρος διακύμανσης από την προηγούμενη διέφερε ελάχιστα παραπέμποντας σε συναλλαγές με διάθεση συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα.

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξαν αλλαγές στην ανοδική δυναμική με κίνηση σε θετικό πεδίο στην πρώτη κύρια ώρα, και επικράτησης της καθοδική στο μεγαλύτερο διάστημα από τις 11:07 προς το δεύτερο μέρος που μετατράπηκε σε ανοδική μετά τις 13:20 που σημειώθηκε το κατώτερο. Τελικά είχαμε μια σταθερής κλίσης ανοδική κίνηση που έφερε πάλι το θετικό πρόσημο από τις 15:58 ως και τις δημοπρασίες.

Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,24% ενώ γενικότερα είχε μεταβολές κατώτερες ανά ώρα από των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 902,04  μονάδες, δηλαδή 6,91 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 59,745 από 59,597 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 7,886 από 7,773 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ και ΑΛΦΑ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 3 σε διαπραγμάτευση Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση μέτριας πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,911%  από 0,902% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,34%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,22% από +1,63% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +2,74% από +1,04%, ΕΥΡΩΒ στο +1,65% από -2,86% και η ΠΕΙΡ λόγω προετοιμασιών για την ΑΜΚ δεν διαπραγματεύθηκε. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα  από τα blue chip με μεταβολή +1,41% από -0,79% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 14) έναντι των καθοδικών (13 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,24% οδηγήθηκε στις 902,04 από 899,90 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2184,08 από 2179,87 με άνοδο +0,19%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,382 από 85,735 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,886 από 7,773 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 66 από 48, των καθοδικών 44 από 63 και οι αμετάβλητες ανήλθαν 19 από 21.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή οδηγεί σήμερα σε τελικές αποφάσεις τους traders

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα υπό την επίδραση των τραπεζικών blue chip στην τιμή του. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,95 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,21 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 2188,02, εμφανίστηκε στις 10:57. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 13:19 και ήταν οι 2165,81 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2184,08 από 2179,87 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε στα 24,972 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 1736 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2190,00 μονάδες και κατώτερο τις 2164,25 την προηγούμενη με τιμή τελευταίας πράξης στις 2182,50 μονάδες και κλεισίματος στις 2182,50 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 2220 από 3575. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλό ενδιαφέρον με 1622 συμβόλαια με ανώτερο τις 2188,00 μονάδες και χαμηλό στις 2162,25 με τελευταία τιμή στις 2185,00 από 2180,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2181,75  για να γίνουν 3624 από 2285 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου και παρέμεινε ανοικτό 1 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 144 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 155 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 31 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν επιλεκτικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 14339 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 7803, της ΕΥΡΩΒ με 4880, της ΜΙΓ ήταν 4569 για την σειρά Ιουνίου, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 569, και της ΔΕΗ ήταν 524 για την σειρά Ιουνίου,. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 101099 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ και στα 1700 για ΑΔΜΗΕ.   

Οι εγχώριοι παράγοντες παρακολούθησαν την αγορά να περνά σε κλείσιμο τις 902 μονάδες χωρίς να αλλάξουν κατόπιν τις βασικές προσδοκίες τους και τις εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τα διεθνή και τα αποτελέσματα των εισηγμένων θεωρούν άξονα των επενδυτικών αποφάσεων περιμένοντας και κάποια διόρθωση. 

Η Beta Sec. αναφέρει: “Τα αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο, με τις ενημερώσεις για τις προοπτικές και οι προτάσεις για τα μερίσματα να στηρίζουν τους καλούς όγκους συναλλαγών και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Περιμένουμε αυτή η τάση να διατηρηθεί”.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Στις ΗΠΑ, η οριακά υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του ΔΤΚ, αντισταθμίστηκε από την πετυχημένη δημοπρασία 30ετους ομολόγου, οδηγώντας S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά. Ενεργό παραμένει το ανοδικό momentum εντός και εκτός, παρά τα όποια εμπόδια στην πορεία του εμβολιασμού, ενώ συνεχίζονται στο εσωτερικό οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με τις Lamda και Jumbo να ανακοινώνουν μετά την συνεδρίαση. Ως φυσιολογική κρίνεται η όποια πιθανή διόρθωση τιμών στον ΓΔΧΑ βραχυπρόθεσμα”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: “Ο ΓΔ πραγματοποίησε την ανοδική κίνηση ως την περιοχή των 900 - 910 μονάδων, που αναφέραµε στο προηγούμενο σχόλιό µας. Σε αυτά τα επίπεδα αναµένουµε βραχυχρόνια συσσώρευση, µε τις 910 µονάδες να αποτελούν την ουσιαστική αντίσταση. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 910 µονάδων, η επόµενη αντίσταση εντοπίζεται στις 945 μονάδες. Ο ΔΤΡ µετά το νέο υψηλό 52 εβδοµάδων στις 575 µονάδες, υπερκέρασε τις 600 µονάδες, σε πορεία προς την πρώτη αντίσταση των 620 µονάδων. Η οριστική διάσπαση των 575 µονάδων επιβεβαίωσε την ανοδική τάση και το κύµα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε περίπτωση διόρθωσης της ανοδικής κίνησης, αναµένεται στήριξη στις 555 µονάδες, αλλά η διόρθωση φαίνεται πιο πιθανή από υψηλότερα επίπεδα”.

Από την Merit Sec. ειδοποίησαν ότι το ΔΣ της JUMBO, που ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών,  θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή περαιτέρω μερίσματος για τη χρήση 01.01.2020-31.12.2020 καθώς κατά το 2020, η διοίκηση της εταιρείας προκατάβαλε το μέρισμα για τη χρήση του 2020 συνολικό ποσό €0.615/μετοχή με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής. Πρόθεση της διοίκησης είναι να καταβάλει και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής μικτό ποσό €0.47/μετοχή και η καταβολή του να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την περίοδο τριών μηνών αδιάλειπτης και ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2.8%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: οι ομολογίες της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 3ου τοκομεριδίου την Τρίτη 20 Απριλίου 2021. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την 3η Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των €1.971.666,67 ευρώ, ήτοι ποσό €13.1444444444/ομολογία, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 2,60% ετησίως (προ φόρων).

 ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους €0.2421571510/μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί εν μέρει με τη μορφή μετοχών της εταιρείας Cenergy Holdings που είναι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια Βρυξελλών και Αθηνών και εν μέρει σε μετρητά. Ειδικότερα, οι μέτοχοι θα λάβουν για κάθε μετοχή της εταιρείας που κατέχουν 0.1275100992 μετοχές Cenergy Holdings και €0.015 μετρητά.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά, ερχόμενη από ένα ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων και έχοντας εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών, εμφάνισε τα πρώτα σημάδια κόπωσης, παρά το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων.

Μια διόρθωση θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη, χωρίς να “χαλάει” η ανοδικότητα του Δείκτη, με τα πρώτα επίπεδα στηρίξεων να εντοπίζονται στις 886 και 860 μονάδες του ΓΔ. Πιθανή κατοχύρωση των 900 μονάδων, ανεβάζει τον πήχη στην περιοχή των 926 μονάδων και εν συνεχεία στα υψηλά 6,5 ετών και τις 950 μονάδες.

Αποδεδειγμένα πλέον, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχει απολύτως καμία επίδραση στην Αγορά, με την χρηματιστηριακή πορεία της να είναι δρομολογημένη.

Ο δείκτης Τραπεζών, μετά την “σκυταλοδρομία” των τριών συστημικών, κατάφερε να ξεπεράσει την πολυπόθητη αντίσταση των 575 μονάδων, καθιστώντας την ως την ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη σε αυτή τη φάση.

Τη “σκυτάλη” το τελευταίο διάστημα έχει παραλάβει η ΑΛΦΑ, όπου με τη βαρύτητα της στον Δείκτη, έδωσε την αναγκαία ώθηση για την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών. Οι αντιστάσεις της ζώνης των 610 - 615 μονάδων και της κύριας στις 655 μονάδες (Fibonacci 61,8% του πτωτικού κυματισμού 11/19 - 10/20), παραμένουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

Η ρευστότητα που παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες, με την τεχνική διακράτηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και η ‘υπόσχεση’ διατήρησής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζουν να συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές.  Παράλληλα οι Αγορές συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά κάθε αρνητική είδηση, (αύξηση των κρουσμάτων, αναστολές εμβολιασμών κτλ.) με την όποια μελλοντική διόρθωση, να προκύπτει από κάποια ετεροχρονισμένη ‘αφορμή’ όπως και συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης και οι περισσότερες εκτός των Κινέζικων πέρασαν κατόπιν σε θετικό πεδίο σήμερα Πέμπτη 15/4, μετά από μικτές ενδείξεις από τη Wall Street, όπου η απότομη βουτιά στη μετοχή της Coinbase, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο για bitcoin χτύπησε τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ ο δείκτης του δολαρίου πάλευε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας τέθηκε σε πτωτική κίνηση μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες ανόδου. Στις 8:10 δική μας ώρα ήταν στις 689,35 μονάδες με μεταβολή -0,20%, πολύ μακριά από το ρεκόρ των 745,89 που άγγιξε τον Φεβρουάριο. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά αυξήθηκε κατά +0,2%.  Στις 8:10 δική μας ώρα ήταν στις 29646 μονάδες με μεταβολή +0,08%, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο που στις 8:10 δική μας ώρα ήταν +0,36%. Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας υποχώρησε 0,4% καθώς οι εταιρίες εξόρυξης μετάλλων πιέστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα. Στις 8:10 δική μας ώρα ήταν στις 7065,2 μονάδες με μεταβολή +0,60%.

Οι μετοχές παγκόσμια αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με οδηγό της επενδυτικής αισιοδοξίας την επιτυχία των εμβολίων COVID-19 σε όλο τον κόσμο, τα πακέτα τόνωσης των ΗΠΑ και τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις των αποδόσεων να καθορίζουν τα κριτήρια στην παγκόσμια αγορά μετοχών όπου οι value stocks αποδίδουν καλύτερα από τις growth stocks.

Η JPMorgan Asset Management περικόπτει τη συνολική έκθεσή της στις Αναδυόμενες Αγορές (EM) γιατί θεωρούν λιγότερο ανθηρές προοπτικές για τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες. Η Κίνα έχει πλέον ανακάμψει  αρκετά ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν να είναι πιο συντηρητικοί και να ανησυχούν περισσότερο για τον περιορισμό των κινδύνων στην αγορά χρέους και ακινήτων. Αυτό θα φέρει πιέσεις για τις μετοχές της Κίνας, παρά τη σταθερή οικονομία. Ανέφερε ο Patrik Schowitz της JPMorgan Asset Management.

Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν με απώλειες την Πέμπτη με τον δείκτη των blue-chip CSI300 να πέφτει -0,2% αλλά στις 8:15 δική μας ώρα έχανε -1,22%.

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα