Colony Capital: 4 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Tamoil της Λιβύης

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 08:45

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση του ελέγχου της Tamoil SA της Λιβύης, αντί ποσού 4 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολ.), υπερβαίνοντας τους άλλους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένης και της Carlyle Group, έκλεισε η εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Colony Capital LLC, που ηγείται από τον δισεκατομμυριούχο Τόμας Μπάρακ.

Η κυβέρνηση της Λιβύης θα διατηρήσει μερίδιο 35% στην εταιρεία διΰλισης και διαχείρισης πρατηρίων βενζίνης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Colony, που εδρεύει στο Λος Αντζελες. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Οουεν Μπλικσίλβερ, αρνήθηκε να δώσεις περισσότερες πληροφορίες από την ανακοίνωση.

Η Λιβύη, κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής, αποφάσισε να πουλήσει την Tamoil πριν από δύο χρόνο, μετά τη δήλωση του γιού του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ότι η διοίκηση της εταιρείας αποτελεί «βάρος». Η Tamoil που εδρεύει στην Ελβετία και ανήκει 100% στην κυβέρνηση της Λιβύης, υπό την επωνυμία Oilinvest BV, έχει τρία διϋλιστήρια στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία και 2.500 πρατήρια βενζίνης στην Ιταλία.

Ο Καντάφι είπε το 2003 ότι οι κρατικές εταιρείας απέτυχαν. Ενα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση άρχισε να κάνει κινήσεις για την πώληση κρατικών εταιρειών της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, στο πλαίσιο του σχεδίου προσέλκυσης επενδυτών για να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες δύο δεκαετιών μετά τις κυρώσεις στη χώρα για τρομοκρατία. Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει την πώληση της National Oil Corp.

H Colony που ιδρύθηκε το 1991, έχει επενδύσει περίπου 28 δισ. δολ. σε πλέον από 8.400 στοιχεία, με έμφαση στο real estate και τις χρηματιστηριακές εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Στις 7 Μαρτίου η Colony και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, αγόρασαν το 9,1% της Carrefour SA της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριοι του 2006 η Λιβύη προσέλαβε την BNP Paribas SA για να διαχειριστεί την πώληση της Tamoil. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της κρατικής National Oil, Σόκρι Γκάνεμ, είπε ότι η εταιρεία επενδύσεων Carlyle μαζί με μία ή δύο άλλες εταιρείες, ήθελε να αγοράσει την Tamoil.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα