Αυξήσεις ασφαλίστρων Ι.Χ. από «μικρούς» του κλάδου

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 10:23

ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ασφαλίστρων που φθάνουν και το 12% φαίνεται να προχωρούν σταδιακά οι περισσότερες από τις μικρές-φθηνές εταιρείες του κλάδου Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην ασφαλιστική βιομηχανία, μετά και τις τελευταίες πιέσεις της εποπτικής αρχής για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο Αυτοκινήτου, υποχρεώνουν τους έχοντες αδικαιολόγητα χαμηλά τιμολόγια σε... διορθωτικές κινήσεις.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν σχετικά πως ήδη κάποιες εκ των εταιρειών αναθεώρησαν προς τα πάνω την τιμολογιακή τους πολιτική αποφασίζοντας ανατιμήσεις που άρχισαν να ισχύουν από τον Ιούνιο, ενώ κάποιες άλλες, προκειμένου να μην προκαλέσουν το πελατειακό τους κοινό, αυξάνουν τα τιμολόγιά τους σε δύο δόσεις. Η πρώτη έχει ήδη «τρέξει» από αυτό το μήνα και η δεύτερη θα υλοποιηθεί τον Ιούλιο.

Οι ίδιες πηγές κάνουν αναφορά σε τουλάχιστον επτά μικρές εταιρείες των οποίων τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 240 ευρώ, όταν σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι κάτω των 285 ευρώ, όπως προκύπτει από την ανάλυση των τιμολογιακών δεδομένων στην οποία προχώρησε πρόσφατα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Γνωστός παράγοντας μιας εκ των μικρών εταιρειών που προχώρησαν σε ανατιμήσεις, επεσήμανε στη «Ν» ότι, οι εταιρείες προχωρούν σε αυξητικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους φοβούμενες τα αποτελέσματα των επόμενων ελέγχων, που αρχίζουν από την 1η Ιουλίου, ολοκληρώνονται στα τέλη Οκτωβρίου και αφορούν στα περιθώρια φερεγγυότητας και τα τεχνικά αποθεματικά της χρήσης 2006.

Όπως επισημαίνουν, για όσες εταιρείες τεθεί θέμα κεφαλαιακής επάρκειας, θα κληθούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε άμεσο χρόνο και για να συμβεί κάτι ανάλογο θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει νωρίτερα, αυξάνοντας τα έσοδά τους είτε με ανατιμήσεις, είτε με άλλες κινήσεις marketing ικανές να οδηγήσουν σε τόνωση της παραγωγής. Δεδομένων όμως των εξαιρετικά περιορισμένων επιλογών που έχουν οι περισσότερες από τις μικρές εταιρείες για την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων ασφάλισης, η πρακτική που ακολουθούν προβλέπει ανατιμήσεις.

Μένει βέβαια να φανεί αν στη συνέχεια ορισμένες εξ αυτών δεν θα μπουν στον... πειρασμό να εφαρμόσουν παράλληλα με τις ανατιμήσεις πρόγραμμα γενναίων εκπτώσεων, διατηρώντας τελικά τα ασφάλιστρά τους σταθερά.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα