ΥΠΟΙΟ: Απάντηση στα περί μείωσης του ελλείμματος μέσω δανεισμού

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 11:43
UPD:11:49

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, το οποίο υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε μέσω δανεισμού, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνονται σε ταμειακή βάση, ενώ τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτά δίνονται από την Ε.Σ.Υ.Ε. στους Διεθνείς Οργανισμούς, είναι σε εθνικολογιστική βάση.

Μεταξύ των δύο αυτών μεθόδων υπάρχει πάντοτε διαφορά. Εκείνο το οποίο επιδιώκεται, είναι η ελαχιστοποίηση των διαφορών, με συνέπεια να είναι απαραίτητες ορισμένες διορθωτικές διαχειριστικές πράξεις, που είναι συνήθεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά.

Σε καμία περίπτωση οι πράξεις τακτοποίησης των λογαριασμών αυτών δεν αλλοιώνουν το ύψος ή τη διάρθρωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, όπως αυτά εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό ή τον Ισολογισμό του κράτους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Δημόσιο έλαβε κατά την περίοδο 10-20 Δεκεμβρίου του 2006 δάνειο 1 δισ. ευρώ από την JP Morgan το οποίο συνέβαλε στη μείωση του ελλείμματος σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006. Χωρίς το δάνειο, το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν το 2006 σε 3,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το δάνειο αυτό δεν πέρασε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για να εκδοθεί, αλλά στην 23η Γενική Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα