Θα κάνει το εμβόλιο κατά του Covid η ευρωζώνη;

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 13:52
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Η οικονομία της ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο ανθεκτική στα lockdowns, όπως δείχνουν τα στοιχεία που θέλουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να προσαρμόζονται πιο εύκολα στους τελευταίους περιορισμούς καλλιεργώντας ελπίδες ότι η οικονομία της περιοχής θα διατηρηθεί σε καλύτερα επίπεδα φέτος από την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναφέρεται στα δεδομένα κινητικότητας της Google, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι επισκέψεις σε καταστήματα λιανεμπορίου και χώρους ψυχαγωγίας έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο στις περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας μια άνοδο της δραστηριότητας τον περασμένο μήνα, παρά την επιβολή νέων lockdowns σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

«Παρά τις επεκταμένα μέτρα lockdown, τα δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν ήδη ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει», σχολίασε ο Μπερτ Κολίν της ING. Το άλμα αυτό «μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να είναι πιο μέτρια από την αρχικά αναμενόμενη», συνέχισε.

Το επενδυτικό κλίμα στη γερμανική οικονομία βελτιώθηκε απότομα τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος Zew. Ενώ η εμπιστοσύνη για τους επόμενους μήνες μειώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2020, ο πρόεδρος του Zew Άχιμ Γουάμπαχ δήλωσε ότι οι προσδοκίες ήταν «ακόμη σε πολύ υψηλό επίπεδο και η τρέχουσα κατάσταση εκτιμάται ότι είναι σημαντικά καλύτερη από τον Μάρτιο».

Στο μεταξύ, η γαλλική οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί 7 % κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία αυτόν τον μήνα, μια πολύ πιο μέτρια πτώση από ό, τι όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στο πρώτο lockdown τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα της Banque de France σε 8.500 εταιρείες.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. τα υψηλά επίπεδα τηλεργασίας και οι βελτιωμένοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν περισσότερες εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τις παύσεις λειτουργίας, ενώ οι εξαγωγείς επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου.

«Έχουμε μάθει συλλογικά να δουλεύουμε με τον ιό», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Culture ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, κυβερνήτης της γαλλικής κεντρικής τράπεζας. «Τον Απρίλιο, η δραστηριότητα μειώνεται λιγότερο από ό, τι φοβόμασταν», πρόσθεσε.

Με βάση δεδομένα υψηλής συχνότητας, η κεντρική τράπεζα υπολόγισε ότι η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν συρρικνώθηκε 1,4%.

Ενώ οι αναλυτές έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους  για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, διστάζουν να κάνουν το ίδιο για την ευρωζώνη, όπου από τη μία η διάθεση των εμβολίων υπέστη καθυστερήσεις και από την άλλη επιβλήθηκαν νέα lockdown σε πολλές περιοχές για να συγκρατήσουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία διπλασιάστηκε σε περισσότερα από 700.000 άτομα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση αναμένει ότι τα επίπεδα μόλυνσης και οι νοσηλείες θα παραμείνουν υψηλά για ακόμα έξι έως οκτώ εβδομάδες, καθιστώντας πιθανή την παράταση του αποκλεισμού της χώρας μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Η γερμανική οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε 0,5% τους τρεις μήνες έως τις 11 Απριλίου, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με έναν εβδομαδιαίο δείκτη δραστηριότητας που υπολογίστηκε από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Πρόκειται για μια πολύ μικρότερη μείωση από την πτώση της παραγωγής κατά 9,7% την τριμηνιαία μετά την επιδημία που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

«Νομίζω ότι είναι σίγουρα σαφές ότι τους τελευταίους έξι μήνες περίπου η οικονομία της ευρωζώνης είναι πολύ πιο ανθεκτική στα μέτρα του lockdown και τα άλλα μέτρα που σχετίζονται με τον ιό από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε η Τζέσικα Χιντς  της Capital Economics.

«Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι περιορισμοί είναι πολύ πιο στοχοθετημένοι και επίσης τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον εν μέρει προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια πανδημίας», συνέχισε η Χιντς επικαλούμενη το παράδειγμα των εστιατορίων που ανοίγουν για takeaways και τους λιανοπωλητές που βελτιώνουν τις online υπηρεσίες τους.

Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας θεωρούνται  έγκαιροι δείκτες, αλλά η σχέση τους με την οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.

Ο εβδομαδιαίος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του ΟΟΣΑ, ο οποίος συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά αναζήτησης που σχετίζεται με την κατανάλωση, τις αγορές εργασίας, τη στέγαση, το εμπόριο, τη βιομηχανική δραστηριότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έδειξε σε μεγάλο βαθμό σταθερή εικόνα σε όλες τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο.

Άλλοι δείκτες όπως η αξία των πληρωμών μέσω χρεωστικών κατών, οι αναλήψεις μετρητών και οι διαδικτυακές πληρωμές επέστρεψαν σε επίπεδα προ πανδημίας τον Μάρτιο, δείχνοντας μια ανάκαμψη στην κατανάλωση παρά το κλείσιμο των μη απαραίτητων λιανικών καταστημάτων.

Τα εναλλακτικά μέτρα της κατασκευαστικής δραστηριότητας ενισχύθηκαν επίσης τον περασμένο μήνα. Η κινητικότητα στους χώρους εργασίας αυξήθηκε περαιτέρω, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας πριν από τις διακοπές του Πάσχα και η γερμανική απόσταση των φορτηγών αυξήθηκε 4,7% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αφού μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Άνχελ Ταλαβέρα, της  Oxford Economics, τα δεδομένα υψηλής συχνότητας, δείχνουν μια αυξανόμενη τάση και υποδεικνύουν ενίσχυση της δραστηριότητας τον Μάρτιο. Όπως λέει, αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα υποστεί μικρή πτώση το πρώτο τρίμηνο, αλλά θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα