ΤΕΕ: Το κράτος να παραμείνει θεματοφύλακας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 12:41

Την επαναδιατύπωση του σχεδίου νόμου για την «Πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, μακροχρόνιες και χρηματοδοτικές μισθώσεις του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) σε μακροσκελές υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζει το ΤΕΕ, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν και ασχολείται με ζητήματα που κρίνονται αναγκαία με την οργάνωση του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και με ζητήματα εκσυγχρονισμού της αγοράς ακινήτων, τελικά δεν στηρίζεται σε μία τεκμηριωμένη γνώση της αγοράς, αλλά ούτε και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά το ΤΕΕ επιφυλακτικό απέναντι στις ρυθμίσεις που εισάγει».

Κατά την άποψή του ΤΕΕ, «πρέπει να προηγηθεί μία εμπεριστατωμένη διερεύνηση των αναγκών του Δημοσίου για στέγαση και του τρόπου προσδιορισμού των αναγκών αυτών σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα. Των επιπτώσεων που θα έχουν οι πρακτικές διαχείρισης των ακινήτων που προτείνονται στα έσοδα και έξοδα του Δημοσίου μεσοχρόνια και μακροχρόνια, αλλά και των επιπτώσεων στη συγκεκριμένη αγορά (δεν αποτελεί αυτοτελές επιχείρημα η ύπαρξη αυτών των θεσμών σε άλλες χώρες, όταν δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι κανόνες, εργαλεία και ανταγωνισμός) και, τέλος, των επιπτώσεων στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα