Γ. Αλογοσκούφης: «Η άρση της επιτήρησης ευκαιρία για νέα αρχή στην Ε.Ε.»

«Και ειδικά στην Ευρωζώνη»
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 13:41

Απόφαση - σταθμό για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για τον τερματισμό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής, την οποία και ενημέρωσε για την απόφαση του ECOFIN, o κ.Αλογοσκούφης υπογράμμισε το γεγονός ότι «η προσπάθεια αυτή συνοδεύτηκε από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε μείωση της ανεργίας». «Η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε στη χώρα μας είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της ευρωζώνης, όπως είναι επίσης πρωτοφανές να γίνεται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας ταυτόχρονα», σημείωσε.

Οπως επεσήμανε, η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη διαδικασία λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων που πιστοποίησε στις αρχές του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση -είπε ο υπουργός- έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των ελλειμμάτων από το 7,9% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω από το 3%, στο 2,6%.

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η απόφαση της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να κάνει μια καινούργια αρχή στην Ενωση και ειδικά στην Ευρωζώνη και τόνισε: «Πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την αξιοπιστία, την οποία κερδίσαμε και τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης που είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Αυτό βεβαίως απαιτεί μια σημαντική προσπάθεια, αλλά μικρότερη σε σχέση με αυτή που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, και θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε και πολιτικές που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο και την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα