Στο 4% τα επιτόκια του ευρώ

Νέα αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 14:45

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν. Τα επιτόκια του ευρώ διαμορφώνονται πλέον στο 4%, στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2001.

Η σημερινή αύξηση σηματοδοτεί διπλασιασμό των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

Η απόφαση της ΕΚΤ θεωρείτο δεδομένη εν μέσω ενδείξεων για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν, ενώ η ΕΚΤ φέρεται να έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο τρέχον έτος.

Αιτία θεωρείται η ραγδαία αύξηση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, οι υψηλές μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και οι δυναμικές επιδόσεις των 13 οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε προσφάτως ότι τα επίπεδα της παγκόσμιας ρευστότητας είναι άνευ προηγουμένου και η τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Πρόβλεψη για νέα αύξηση

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο 4,25%, προοπτική που στηρίζει και ο συνεχιζόμενος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3. Έρευνα του Reuters προεξοφλεί αύξηση των επιτοκίων στο 4,25% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας αναμένεται να παράσχει ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:45 (ώρα Ελλάδος).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα