Εκτιμήσεις για συνέχιση της ενίσχυσης των εξαγωγών

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 18:49

Θα συνεχιστεί και φέτος η ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών που πραγματοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια, όπως είπε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη στη γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, προσθέτοντας πως «οι εξαγωγές -υπό την προϋπόθεση ότι οι τάσεις των πρώτων τριών μηνών θα συνεχιστούν- θα πλησιάσουν τα 19 δισ. ευρώ ή τα 26 δισ. δολάρια, από 16,7 δισ. ευρώ ή 20,9 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο».

Η κα Σακελλαρίδη επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται η αύξηση των εξαγωγών από μια πολιτική ενίσχυση της παραγωγής ανταγωνιστικών αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι βασικό πρόβλημα της εξαγωγικής πολιτικής είναι οι περιορισμοί που επιβάλλει το μέγεθος των εξαγωγικών επιχειρήσεων «που, κατά συντριπτικό ποσοστό, δεν παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών προβολής και προώθησης των προϊόντων που η κάθε επιχείρηση εξάγει».

Συνεπώς, για την ανάπτυξη των εξαγωγών, όπως εκτιμούν οι εξαγωγείς, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα αρχίζει από το επίπεδο της παραγωγής, δηλαδή της προσφοράς ανταγωνιστικών προϊόντων, και θα συνεχίζεται στην εμπορία και την προώθηση στις διεθνείς αγορές.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων πρότεινε:

- Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών θεσμών, όπως π.χ. η ίδρυση Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος Ανάπτυξης που θα αποτελέσει τον κρίκο που θα συνδέσει την οικονομική διπλωματία με την αναπτυξιακή συνεργασία.

- Σύσταση Ελληνικού Κεφαλαίου Επιχειρηματικού Κινδύνου.

- Εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης προϊόντων, όπως π.χ. έχει γίνει για το ελαιόλαδο. Τα προγράμματα αυτά να επεκταθούν σε όλα τα εξαγόμενα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

- Εκπαίδευση των στελεχών των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα