Market Beat: Με βαρύ διεθνώς κλίμα η αγορά μπροστά σε προκλήσεις στην ανοδική της ορμή

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 09:12
UPD:09:13

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αθηναϊκή αγορά έδειξε την περασμένη εβδομάδα να μην επηρεάζεται σε καθοριστικό ποσοστό από την ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, η οποία ήταν, ορισμένες μόνο μέρες, βαριά. Αλλά η τρέχουσα είναι βέβαιο, μέσα από τις ειδοποιήσεις αναλυτών και πολιτικών ιθυνόντων πως με την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ θα δοκιμαστεί η ψυχραιμία των διαχειριστών κεφαλαίου. Η διαφορά του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση θα είναι μεγάλη, λόγω των  Base effects κύρια. Η έκφραση αφορά στο μεγάλο μέγεθος που εμφανίζουν οι διαφορές σε ετήσια βάση, όταν η σύγκριση των μακροοικονομικών στοιχείων γίνεται ανάμεσα σε περίοδο κορύφωσης μιας κρίσης και στη φάση που ξεκινά η ανάκαμψη.

Τα Base effects, σε συνδυασμό με μια ανάκαμψη στη δραστηριότητα, δημιουργούν εξαιρετικά μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση των δεδομένων. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις φαίνεται να αυξάνονται ίσως ακόμη και με διψήφια άνοδο. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι επίσης έτοιμο να δοκιμάσει τη ζήτηση με εκδόσεις χρεογράφων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτήν την εβδομάδα.

Ένα χρόνο αφότου το πρώτο κύμα των lockdown από τον COVID ανάγκασε σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, η πρόσφατη πρόοδος στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με την πολιτική παροχής κινήτρων για την αναζωπύρωσή της, δημιουργούν τώρα μια ισχυρή εξέλιξη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από την Barclays ειδοποιούν πως ο πληθωρισμός, ιδίως στις ΗΠΑ, θα είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικά δεδομένα που θα βρεθούν υπό τον έλεγχο της αγοράς, δεδομένης της νευρικότητας τον Μάρτιο και στις αρχές του Απριλίου για την σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Θα είναι ενδιαφέρουσα η αντίδραση των επενδυτών στην Αθήνα αν υπάρξουν, όπως πιθανολογούν αρκετοί, αναταράξεις στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Καθώς εδώ βρισκόμαστε στην περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2020 και έξω έχει αρχίσει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2021. Η εικόνα από τις σημερινές συνεδριάσεις στην Ασία δεν είναι ευνοϊκή καθώς οι περισσότεροι δείκτες εμφανίζουν απώλειες.

Το κλείσιμο την Παρασκευή στις 891 μονάδες είναι το καλύτερο στο 2021 και με βάση τη στατιστική σημαδιακό. Γιατί τον έφερε πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης μέρας από όπου ξεκίνησε η κατρακύλα που έφερε τον Μάρτιο τον πυθμένα λόγω της πρώτης καραντίνας για τον COVID-19.

Το έχουμε αναφέρει όταν ειδοποιήσαμε για τη ζώνη αντίστασης που θα συναντούσε η αγορά φθάνοντας στο χάσμα μεταξύ των 885 και 893 μονάδων, που προέκυψε στις συνόδους της 21 και 24 Φεβρουαρίου. Λοιπόν, ο ΓΔ από το κλείσιμο στις 21/2 στις 893,03 μονάδες απέχει πλέον -0,15%, χονδρικά είναι στο ίδιο επίπεδο. Ωστόσο χάνουν περισσότερο από 15% από την τιμή τους στις 21/2 αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ και ΦΡΛΚ. Αλλά για να είναι ο ΓΔ στα ίδια επίπεδα, σημαίνει πως απέναντι στις υπερδεκαπλάσιες της μεταβολής του απώλειες, αντιπαρατίθενται τα μεγάλα κέρδη, από +24% και πάνω των ΔΕΗ +138%, ΜΥΤΙΛ +62%, ΒΙΟ +43%, ΤΕΝΕΡΓ +37%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +24%. Υπάρχει και η στατιστική εικόνα με βάση την ετήσια μεταβολή. Ο ΓΔ από την τιμή του στις 9 Απριλίου πέρυσι, έχει άνοδο 46,83%, χονδρικά +47%, ο δε 25άρης +45%.

Ωστόσο απώλειες, σε ετήσια βάση, εμφανίζουν από -5% οι ΕΛΠΕ και ΜΟΗ και -78% η ΠΕΙΡ. Στο έτος από τα blue chip, κέρδη πάνω από +50%, έχουν ΔΕΗ +285%, ΒΙΟ +156%, ΜΥΤΙΛ +119%, ΕΥΡΩΒ +100%, ΕΤΕ +94%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +83%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +70%, ΟΠΑΠ +67%, ΤΕΝΕΡΓ +54%, ΑΛΦΑ +53%, ΤΙΤC +52%. Από αυτά και μόνο φαίνεται, πως η αγορά ούτε νεκρή είναι ούτε τυφλή. Αλλά ως συνήθως επιβραβεύει, τους τολμηρούς κατόπιν μελέτης. Γιατί πέρυσι, στο πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, με τον ΓΔ πάνω από τις 607 μονάδες, είχε φανεί ξεκάθαρα πως πυθμένας από τον πανικό της πανδημίας ήταν το χαμηλό των 470 μονάδων και σε κλείσιμο οι 484,4. Ένα χαρτοφυλάκιο με τοποθέτηση 1000 ευρώ σε κάθε μια από αυτές τις μετοχές απαιτούσε 11.000 και θεωρητικά προσφέρει σήμερα 11.330 ευρώ κέρδη!

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως άλλη είναι η χάρη των δεικτών και άλλα τα χαρίσματα των επιμέρους μετοχών, που τους συνθέτουν. Ωστόσο η εύνοια που απολαμβάνουν ορισμένες είναι ορατή με όλες. Κάποιοι, πιστεύοντας πως η πανδημία γεννά παράξενα επενδυτικά γούστα, διαφημίζουν τη τζογαδόρικη πλευρά της αγοράς. Εμείς ισχυριζόμαστε πως τα μηνύματα από τη στατιστική  είναι λιγότερο επικίνδυνα. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές ανεβαίνουν από όσους δεν αμφισβητούν την Fed

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά από ένα απροσδόκητα καλό πρώτο τρίμηνο, με δυνατότερο μήνα τον συνήθως πτωτικό Μάρτιο, συνέχισαν στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ανοδικά, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα στα κέρδη και τον Απρίλιο. Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια πλέοντας σε ωκεανούς ρευστότητας  αναζητούν σταθερά νεότερα υψηλά, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την υποδοχή των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς στις αρχές Μαρτίου, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv, οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου, των εισηγμένων στον S&P 500, κατά 22%. Οι τράπεζες ξεκινούν την περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων  του πρώτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα, με τις Goldman Sachs, JPMorgan και Wells Fargo να τα δημοσιεύουν την Τετάρτη. Οι αναλυτές τώρα αναμένουν ότι τα κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 θα παρουσιάσουν άλμα 25% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Αυτή θα είναι η ισχυρότερη απόδοση για το τρίμηνο από το 2018.

Το melt up με γονείς τους Yellen Powell

Υπάρχουν φυσικά, για να επιβεβαιώνεται η ποικιλομορφία του πληθυσμού, αρκετοί οικονομολόγοι που επηρεάζονται και από την πολιτική τους στράτευση, οι οποίοι προβλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την εμφάνιση έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Αναμένουν, η υπερβολική χαλαρότητα στη νομισματική πολιτική της Fed να τις καταστήσει μόνιμες. Τότε, εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα αναγκαστεί, να ανεβάσει τα επιτόκιά της απότομα προκαλώντας κατάρρευση στα χρηματιστήρια. Υπάρχει μερίδα επενδυτών που επηρεάζονται και προσεγγίζουν τις μετοχές με επιφύλαξη. Αποτυπώθηκε, στην πτώση των μετοχών του τεχνολογικού τομέα, για μεγάλο διάστημα στο πρώτο τρίμηνο. Καθώς το πιθανολόγημα της εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού, εννοείται ότι θα έπληττε καίρια τις growth stocks (εταιρίες με βασικό χαρακτηριστικό την αύξηση των εσόδων τους). Το αντίπαλο δέος, οι value stocks κέρδισαν τις προτιμήσεις των επενδυτών, μετά από τις προσδοκίες ότι θα ευνοηθούν από το καθεστώς υψηλών επιτοκίων. Έτσι οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα εμφάνισαν στη Wall Street μια από τις καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, με τον δείκτη του χρηματοπιστωτικού κλάδου του S&P να αυξάνεται κατά 15%, ενώ ο τομέας της ενέργειας οδήγησε τα κέρδη του S&P 500 το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 29%. Η τεχνολογία ήταν ένας από τους τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας αύξηση περίπου 2% το τρίμηνο.

Οι κεντρικοί διαμορφωτές των πλαισίων της οικονομικής δραστηριότητας από την πλευρά της πολιτικής, ειδοποιούσαν από τον Φεβρουάριο, πως δεν πρόκειται να αντιδράσουν όπως εκτιμούσαν οι διαχειριστές στις αγορές ομολόγων. Αλλά οι αγοραίοι έδειχναν να ανησυχούν από όσα “ακουγόντουσαν” . Ο φόβος κορυφώθηκε όταν στο τέλος του Μαρτίου η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αναφοράς χτύπησε στο υψηλό του 1,749%.

Την περασμένη εβδομάδα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed και η ομιλία του κ. Powell στο ΔΝΤ έπεισαν τους επενδυτές,  πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα διάθεση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αν και την Παρασκευή, με μικρή άνοδο, η απόδοση βρέθηκε στο 1,664%. Έπεφτε όμως επί τέσσερις μέρες προηγούμενα. Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών ήταν από τους μεγαλύτερους νικητές στο χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν σε μια ομάδα που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους. Οι αγορές ομολόγων ηρέμησαν. Οι μετοχές Twitter πρόσθεσαν 12% για την εβδομάδα, ενώ η Apple κέρδισε 8,1%. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της υπουργού οικονομικών και του προέδρου της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας έκαναν τους επενδυτές να στοιχηματίζουν, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί. Καθώς οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 και η κυβερνητική υποστήριξη βοηθούν στην αναζωογόνηση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδοποίησαν παράλληλα, πως περιμένουν την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά γνωρίζουν επίσης πως δεν θα είναι μόνιμη.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, το 61,11% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε άνοδο και με αρνητική απόδοση έτους εκτός του βραζιλιάνικου βρέθηκε ο Σύνθετος δείκτης της Σαγκάης. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +2,71%, στο 2021 αποδίδει +9,84%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε άνοδο +1,95%, με επίδοση +10,44% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,86%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +15,78%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  απώλεια -0,46% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +13,60%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή +3,12%, ενώ στο 2021 αποδίδει +7,85%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +2,65% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +7,05%. Ο DAX κέρδισε +0,84% και στο έτος αποδίδει +11,05%, ο CAC είχε μεταβολή +1,08% αλλά στο 2021 κερδίζει +11,13%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,14% ενώ στο έτος έχει επίδοση +6,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,14% με ετήσια επίδοση +9,88%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε +1,16% με ετήσια μεταβολή +9,57%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,10% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -1,13%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,81% ενώ στο 2021 αποδίδει +8,08%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,80%, βρέθηκε στα 1744,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -8,28%. Απώλειες -3,10%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,34 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +22,55%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,29%, έχει απόδοση στο 2021 +8,47%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +0,61%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +8,99%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,88% και στο έτος κερδίζει +3,60%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -0,83% ενώ στο έτος αποδίδει +5,39%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,97%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε να αποδίδει στο 2021 -0,64%.

Δυσκολεύει η ερμηνεία των δεδομένων

Η προειδοποίηση από την πλευρά των αναλυτών που μελετούν την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων αφορά στα Base effects. Η έκφραση αφορά στο μεγάλο μέγεθος που εμφανίζουν οι διαφορές σε ετήσια βάση, όταν η σύγκριση των μακροοικονομικών στοιχείων γίνεται ανάμεσα σε περίοδο κορύφωσης μιας κρίσης και στη φάση που ξεκινά η ανάκαμψη. Τα Base effects, σε συνδυασμό με μια ανάκαμψη στη δραστηριότητα, δημιουργούν εξαιρετικά μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση των δεδομένων. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, προκαλώντας τους αγοραίους να τα διακρίνουν, μαζί με κάθε τύπου έκτακτες επιπτώσεις, από τις ουσιαστικές και μόνιμες αλλαγές στην τάση. Ειδικά εν μέσω της αβεβαιότητας που διακρίνει την μετά τον COVID οικονομία που υποβάλλεται σε τεράστια πειράματα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Τα δεδομένα των ΗΠΑ και της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ΔΤΚ των ΗΠΑ της τρέχουσας εβδομάδας, θα είναι κρίσιμα για αυτούς τους λόγους, καθώς οι αγορές αναζητούν επικύρωση των αντίθετων αφηγήσεων σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Fed και την προοπτική σύσφιξης της Κίνας.

Ένα χρόνο αφότου το πρώτο κύμα των lockdown από τον COVID ανάγκασε σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, η πρόσφατη πρόοδος στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με την πολιτική παροχής κινήτρων για την αναζωπύρωσή της, δημιουργούν τώρα μια ισχυρή εξέλιξη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ακριβώς όπως οι πτώσεις των μακροοικονομικών δεδομένων κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 20 συγκλόνισαν τακτικά, ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές, τα πρόσφατα δεδομένα εκπλήσσουν συνήθως για την ανοδική τους πορεία. Καθώς τα Base effects  θα εκτινάσσουν τις ετήσιες μεταβολές, οι «εκπλήξεις» στο μέλλον θα μπορούσαν να εκπλήξουν ακόμη περισσότερο.

Από την Barclays ειδοποιούν πως ο πληθωρισμός, ιδίως στις ΗΠΑ, θα είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικά δεδομένα υπό τον έλεγχο της αγοράς, δεδομένης της νευρικότητας για την πορεία της πολιτικής από τη Fed. Μετά τα υψηλότερα από την αναμενόμενη βελτίωση στο χώρο της απασχόλησης δεδομένα την προπερασμένη Παρασκευή, οι αγορές είχαν αρχικά αποτυπώσει εκτιμήσεις  για αυξήσεις στα επιτόκια της Fed, ακόμη νωρίτερα. Αλλά αυτή η κίνηση ξεθωριάζει, καθώς τα πρακτικά της Fed επιβεβαίωσαν τις προθέσεις της να αφήσει την οικονομία να ζεσταθεί για τα καλά πριν εξετάσει τυχόν αυξήσεις. Η μέτρηση του CPI της τρέχουσας εβδομάδας στις ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα το επόμενο σημείο εστίασης των αγορών στη σύγκρουση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να σφίξει πολύ νωρίτερα από ό, τι σηματοδοτεί μέχρι στιγμής και εκείνων, ημών συμπεριλαμβανομένων, που πιστεύουν ότι η τρέχουσα αποτίμηση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι ήδη πολύ επιθετική.

Τα Base effects  θα αυξήσουν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση τους επόμενους μήνες, με μέγιστο 3,7% τον Μάιο, αλλά θα αρχίσει να επιβραδύνεται από τότε. Για να δούμε αν αυτή η καλοήθης πρόβλεψη για μια παροδική μόνο αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να ισχύει, οι αγορές πιθανότατα θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις διαδοχικές εξελίξεις των συνιστωσών που τον διαμορφώνουν, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν αδύναμες , για παράδειγμα ο πληθωρισμός των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών προβλέπεται να ακολουθήσει μια αδύναμη τάση, ενώ υποστηρίζεται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού των ενοικίων. Οι εκπλήξεις σε αυτά τα δεδομένα και στις δύο κατευθύνσεις πιθανόν να τροφοδοτήσουν μια από τις αντίθετες αφηγήσεις για τον πληθωρισμό. Ομοίως, τα στοιχεία του Μαρτίου για τις τιμές εισαγωγής, τις λιανικές πωλήσεις και την βιομηχανική παραγωγή θα γίνουν μέρος της αφήγησης σχετικά με την ανάκαμψη των ΗΠΑ και, ενδεχομένως, τον εξαιρετικό της χαρακτήρα.

ΧΑ

Μια εβδομάδα με ανοδικές μόνο συνεδρίες

Η αγορά της Αθήνας έχει εμφανίσει μια σταθερότητα στην κατεύθυνση, που χρονολογείται από τις 24 Μαρτίου. Όταν ξεκίνησε η σειρά των 10 ως τώρα συνεδριάσεων, με μια μόνο πτωτική στις 31/3 και εννέα ανοδικές. Από αυτές, η περασμένη κουτσουρεμένη, λόγω της αργίας τη Δευτέρα, εβδομάδα συνέβαλλε με τέσσερις ανοδικές, σχηματίζοντας αλυσίδα πέντε ανοδικών κλεισιμάτων. Σημειωτέον ότι στο διεθνές πεδίο εγκαταστάθηκε μια λιγότερο φιλική για τις μετοχές ατμόσφαιρα, που δεν άλλαξε το momentum στην Αθήνα. Στις περισσότερες μέρες οι βασικοί δείκτες εμφάνιζαν μεταβολές διαφορετικές ανά ώρα από των ευρωπαϊκών. Οι επενδυτές αντιδρούν προ των αναμενόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά επίσης κινητοποιήθηκαν ανάλογα με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και συνολικά του 2020. 

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,01%), και ο ΓΔ, αν και πλησίασε στην κορύφωσή του τις 886 μονάδες (ανώτερο μέρας οι 885,92) με μεταβολή +0,21% οδηγήθηκε στις 877,04 από 875,22 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2117,98 από 2106,65 με άνοδο +0,54%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,175 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,816 εκατ. Την Τετάρτη είχαμε καλύτερο κλείσιμο, που στηρίχθηκε στο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για δυο τραπεζικά blue chip. Έδωσαν στον ΔΤΡ άνοδο +1,66% και ώθηση στις τιμές αρκετών μετοχών του 25άρη μετά την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +0,51% οδηγήθηκε στις 881,49 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2131,47 με άνοδο +0,64%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,204 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 8,542 εκατ. Βασικό χαρακτηριστικό ήταν η διατήρηση στις πρώτες θέσεις των καθοδικών των ΠΕΙΡ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ στις πλέον ανοδικές παρέμειναν οι ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ όπως και την Τρίτη. Στην προτελευταία σύνοδο, τα κέρδη ήταν μικρότερα αλλά υπερείχε το πλήθος των ανοδικών μετοχών συνολικά έναντι των καθοδικών, κάτι που δεν ίσχυσε στις προηγούμενες. Απουσίαζε η τραπεζική ώθηση στους δείκτες, εμφάνισαν όμως μέτρια κέρδη πολλά blue chip. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,37% οδηγήθηκε στις 884,77 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2139,16 με άνοδο +0,36%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,055 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,249 εκατ. Ήταν η μέρα που η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έγραψε το χαμηλό της βδομάδας στο 0,820%, αφού την Παρασκευή κατέληξε στο 0,86%, από το 0,81% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Απρίλη. Στο φινάλε της εβδομάδας είχαμε την περισσότερο ανοδική συνεδρίαση με τον χαμηλότερο τζίρο, καθώς διαμορφώθηκε στα 71,866 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,980 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,78% οδηγήθηκε στις 891,69 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2156,14 με άνοδο +0,79%. Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,33%), που έκλεισαν όλες με κέρδη παρασύροντας ακόμα 11 μετοχές του 25άρη. Ξεθάρρεψαν και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην μεσαία κεφαλαιοποίηση καθώς οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,34%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 59,310 από 58,295 δις ευρώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,825 εκατ. ευρώ και των πακέτων 5,147 εκατ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,88%, στον Απρίλιο +3,08%, με επίδοση για το έτος +10,22%, ο 25άρης κέρδισε +2,35%, στον τρέχοντα μήνα +3,80% και στο 2021 +11,45%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,75%, κερδίζει στον μήνα +3,71% και αποδίδει στο 2021 +16,45%. Οι δείκτες έκαναν το ανώτερο εβδομάδας, ανώτερο έτους και τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την παρουσία ανοδικής ορμής, χωρίς σημάδια εξάντλησης, παρά την απαίτηση κεφαλαίων για τις επερχόμενες ΑΜΚ.

Η στατιστική εικόνα των μεταβολών των μετοχών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, με τις πολλές ανοδικές με μεγάλα κέρδη και τις πτωτικές με επίσης μεγάλες απώλειες, αποτυπώνει το πνεύμα της επιλεκτικότητας που επικρατεί στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Επτά από τις οκτώ που εμφάνισαν απώλειες είχαν σημαντική εβδομαδιαία πτώση ήτοι ΠΕΙΡ -31,66% με -32,69% στο Απρίλιο και -77,38% στο έτος, ΕΛΠΕ -5,19% με -4,23% στο Απρίλιο και +4,81% στο έτος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,86% με -5,84% στο Απρίλιο και -20,58% στο έτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,82% με -2,89% στο Απρίλιο και +27,92% στο έτος, ΤΕΝΕΡΓ -3,49% με -3,49% στο Απρίλιο και -7,88% στο έτος, ΛΑΜΔΑ -2,57% με +0,34% στο Απρίλιο και +4,15% στο έτος, ΜΟΗ -2,17% με +0,22% στο Απρίλιο και +14,41% στο έτος, και ΕΤΕ -0,80% με -0,40% στο Απρίλιο και +9,24% στο έτος. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +2,4% συναντάμε: ΑΛΦΑ +13,45% με +19,90% τον Απρίλιο και +15,28% στο 2021, ΔΕΗ +7,69% με +7,69% τον Απρίλιο και +31,90% στο 2021, ΕΥΡΩΒ +6,67% με +10,34% τον Απρίλιο και +38,26% στο 2021, ΒΙΟ +4,29% με +3,42% τον Απρίλιο και +33,29% στο 2021, ΕΕΕ +3,03% με +2,76% τον Απρίλιο και +5,53% στο 2021, ΕΥΔΑΠ +2,96% με +5,82% τον Απρίλιο και +16,45% στο 2021, ΟΤΕ +2,94% με +2,34% τον Απρίλιο και +6,22% στο 2021, ΕΧΑΕ +2,90% με +4,08% τον Απρίλιο και +4,88% στο 2021, ΜΠΕΛΑ +2,87% με +3,33% τον Απρίλιο και +13,65% στο 2021, και ΤΙΤC +2,45% με +4,38% τον Απρίλιο και +21,54% στο 2021. Οι επτά μετοχές που απομένουν εμφάνισαν μεταβολές εβδομάδας από 0,00% ως +1,35% και αλφαβητικά είναι οι ΑΔΜΗΕ ΑΡΑΙΓ ΜΥΤΙΛ ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΣΑΡ και ΦΡΛΚ και εκτιμάται πως θα απασχολήσουν την τρέχουσα.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με ανοδική ορμή η είσοδος στην βδομάδα εκπνοής των σειρών Απριλίου

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο με ολιγόλεπτο πέρασμα στην αρχή από το αρνητικό, λόγω της επίδρασης των αποτιμήσεων των τραπεζικών blue chip στην τιμή του. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 4,83 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 16,98 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 2156,17 την προηγούμενη, εμφανίστηκε στις 17:11.Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 2132,46 από 2127,58 μονάδες την Πέμπτη. Το κλείσιμο στις 2156,14 από 2139,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,79% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 9,591 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 561 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2159,00 μονάδες και κατώτερο τις 2136,00 με τιμή τελευταίας πράξης στις 2158,00 από 2138,00 μονάδες και κλεισίματος στις 2156,75 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5346 από 5322. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε σχετικά υψηλό ενδιαφέρον με 242 συμβόλαια με ανώτερο τις 2157,00 μονάδες και χαμηλό στις 2138,75 με τελευταία τιμή στις 2157,00 από 2135,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2156,50  για να γίνουν 355 από 268 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μέτριο και εστιασμένο στις τρέχουσες σειρές. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 84 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 110 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν επιλεκτικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 10052 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 2597, της ΕΥΡΩΒ με 1794, της ΠΕΙΡ με 5462 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΜΙΓ ήταν 815, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 617, και της ΔΕΗ ήταν 449 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 7000 συμβόλαια για τον ΟΤΕ. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,88%, στον Απρίλιο +3,08%, με επίδοση για το έτος +10,22%, ο 25άρης κέρδισε +2,35%, στον τρέχοντα μήνα +3,80% και στο 2021 +11,45%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,75%, κερδίζει στον μήνα +3,71% και αποδίδει στο 2021 +16,45%. Οι δείκτες έκαναν το ανώτερο εβδομάδας, ανώτερο έτους και τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την παρουσία ανοδικής ορμής, χωρίς σημάδια εξάντλησης, παρά την απαίτηση κεφαλαίων για τις επερχόμενες ΑΜΚ.

Η αγορά της Αθήνας έχει εμφανίσει μια σταθερότητα στην κατεύθυνση που χρονολογείται από τις 24 Μαρτίου. Όταν ξεκίνησε η σειρά των 10 ως τώρα συνεδριάσεων, με μια μόνο πτωτική σύνοδο στις 31/3 και εννέα ανοδικές. Από αυτές, η περασμένη κουτσουρεμένη λόγω της αργίας τη Δευτέρα εβδομάδα συνέβαλλε με τέσσερις ανοδικές, σχηματίζοντας αλυσίδα πέντε ανοδικών κλεισιμάτων. Σημειωτέον ότι στο διεθνές πεδίο εγκαταστάθηκε μια λιγότερο φιλική για τις μετοχές ατμόσφαιρα που δεν άλλαξε το momentum στην Αθήνα. Στις περισσότερες μέρες οι δείκτες εμφάνιζαν μεταβολές διαφορετικές ανά ώρα από των ευρωπαϊκών. Οι επενδυτές αντιδρούν προ των αναμενόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά επίσης κινητοποιήθηκαν ανάλογα με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και συνολικά του 2020. 

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec σχολίασε:

Με άνοδο έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 840 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 890 και 900 μονάδες.

Καλά τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας τόσο στο επαναλαμβανόμενο EBITDA, όσο και στο FCF. Η κερδοφορία επηρεάστηκε από τις προβλέψεις ύψους €168,9 εκατ., εκ των οποίων €157,5 εκατ. για το επιπλέον κόστος του Αδιύλιστου Ύδατος για την περίοδο 2013 - 2020 και €11,4 εκατ. λόγω απομείωσης Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων εξαιτίας της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €330 εκατ. (+2% σε ετήσια βάση), τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στα €112 εκατ. (+1% σε ετήσια βάση) και οι ζημίες μετά φόρων στα €66 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €64 εκατ. (+4% σε ετήσια βάση). Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €34 εκατ., στα €462 εκατ. Δεν περιλαμβάνεται όμως το πραγματικό ποσό που θα δοθεί για το κόστος του Αδιύλιστου Νερού, το οποίο θα εγγραφεί στην οικονομική χρήση 2021. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των Μετόχων την διανομή μερίσματος από τα κέρδη εις νέον ή/και επιστροφή κεφαλαίου από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ύψους €50 εκατ., ή €0,47/μετοχή. Η κατανομή θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το ΔΣ, ώστε να εγκριθεί από τη γ.σ. στις 11 Ιουνίου. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει την κεφαλαιακή δομή και σε αυτό το πλαίσιο και νέα επιστροφή κεφαλαίου και ότι το κόστος του Αδιύλιστου Νερού για την περίοδο 2021 – 2040, θα είναι 35% μικρότερο σε σχέση με την περίοδο 2013 - 2020.

Εκτιμούμε ότι το καθαρό ταμείο θα μειωθεί στα €310 εκατ. το 2021, μετά την πληρωμή του κόστους Αδιύλιστου Νερού και του μερίσματος χρήσης 2020, που αντιστοιχεί σε €2,91/μετοχή. Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος όρος των ελεύθερων ταμειακών ροών που έβγαλε η Εταιρεία ήταν €62 εκατ. τον χρόνο, κατά την περίοδο 2015 - 2019. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή, λόγω των εξαιρετικών θεμελιωδών μεγεθών και της ελκυστικής αποτίμησης, καθώς διαπραγματεύεται με υψηλό discount σε σχέση με τις ομοειδής Ευρωπαϊκές.

Τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ ήταν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε επίπεδο EBITDA και λίγο χαμηλότερα στα καθαρά κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €42,9 εκατ. (-19,7% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με το consensus (+2%) και τα κέρδη μετά φόρων €43,2 εκατ. (-19,6% σε ετήσια βάση), λίγο χαμηλότερα από το consensus (-6%). Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. την διανομή συνολικού μερίσματος €0,103/μετοχή, εκ των οποίων υπόλοιπο μικτό μέρισμα €0,018/μετοχή για την οικονομική χρήση 2020 και μικτό προμέρισμα €0,085/μετοχή για την οικονομική χρήση 2021. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ δήλωσε ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αποφασίστηκε να σχεδιαστεί παράκαμψη του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου, που θα παρακάμπτει τη Μονή Αγίων Θεοδώρων, στα Καλάβρυτα και να καταβληθεί προσπάθεια επιτάχυνσης όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών που απαιτούνται. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι θα απαιτηθεί ενάμισι έτος για την ολοκλήρωση της παράκαμψης, συν το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται. Έτσι, ένα έργο πλήρως αδειοδοτημένο και σχεδόν έτοιμο, συνολικού προϋπολογισμού €100 εκατ., καταδικάζεται σε καθυστέρηση, ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν πρόσφατα οι Μοναχές με την προσφυγή τους στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε αύξηση, με ήπιους ρυθμούς, των τελών χρήσης του Δικτύου Μεταφοράς στα τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ ανέρχονται στα €2,1 δισ. για την περίοδο 2022 - 2025, με τον Διαχειριστή να δρομολογεί την είσοδό του σε νέους κλάδους, όπως την Αποθήκευση Ενέργειας, με πιλοτικά έργα που ενισχύουν την ασφάλεια του Συστήματος Μεταφοράς και την καλύτερη λειτουργία των Νησιωτικών διασυνδέσεων.

Καλά αποτελέσματα από την Σαράντης, με διψήφια αύξηση των λειτουργικών κερδών (+14,5%), ενώ η μικρή μείωση των ελεύθερων ταμειακών ροών οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €393,4 εκατ. (+6,3% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €62,7 εκατ. (+14,5%) και τα καθαρά κέρδη στα €38,7 εκατ. (+1,9%).

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν κατά €2,4 εκατ. σε ετήσια βάση, στα €4 εκατ. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων κατά €14,8 εκατ. σε ετήσια βάση. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €2,5 εκατ., στα €10,9 εκατ. το 2020. Το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος, αυξημένου κατά 34% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή τη διανομή 15 εκατ. ευρώ, έναντι 11,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, που αντιστοιχεί σε 0,2146614 ευρώ ανά μετοχή, από 0,1604814 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα των αποτελεσμάτων των μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών είναι καλή, καθώς επικεντρώθηκαν στην παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE Large Cap που έχουν ανακοινώσει έως τώρα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 15,6% σε ετήσια βάση το 2020.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., Μάνος Χατζηδάκης

Με ήπιο αλλά σταθερά ανοδικό βηματισμό, η Αγορά συνέχισε την πορεία της προς τις 900 μονάδες, την εβδομάδα που πέρασε. Παρά την πίεση από την προσφορά που παρουσιάζεται στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η Αγορά έχει φθάσει οριακά στην αποτίμηση των 60 δισ. ευρώ, ανακτώντας περί τα 25 δισ. από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου του 2020.

Ένα βασικό ζητούμενο, που είναι ξεκάθαρο πια, είναι η αποσύνδεση των μετοχών από την συνολική τάση της Αγοράς. Η εικόνα αποδίδει δικαιοσύνη σε όσες Εταιρείες έχουν “κάτι να πουν” είτε μέσα από τα αποτελέσματα τους, είτε μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες, είτε μέσα από την επικαιροποίηση των προοπτικών της τρέχουσας χρήσης. Ακόμα και μέσα στον ίδιο κλάδο, οι Εταιρείες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις, υποδηλώνοντας επιλεκτικές διαθέσεις τοποθετήσεων, ανάλογα με την ποιότητα του ισολογισμού, ή την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της Εισηγμένης.

Το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αγοράς, η αποτίμηση των νέων και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών, με αρκετή δόση θεμελιωδών παραμέτρων. Από την άνοδο που έχει καταγραφεί, έχουν απεγκλωβιστεί παθητικά κεφάλαια από τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης, που αφορούν σχεδόν τις μισές μετοχές του Χ.Α., ορισμένες εξ αυτών καταγράφουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, με τριψήφιο ποσοστό.

Καθημερινά η λίστα των Εταιρειών που περνούν σε θετικό έδαφος κερδίζει νέα Μέλη, με αποτέλεσμα να δίνει δυνατότητες επιλογών σε Επενδυτές είτε να αποεπενδύσουν χωρίς απώλειες, είτε να εξετάσουν Υστερήσαντες της σχετικής λίστας, που πληρούν τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Επιπλέον η άνοδος των τιμών αναμένεται να διευκολύνει και το βαρύ πρόγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίων, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτεροι “κραδασμοί” από πιθανές εκροές. Αν η Αγορά περάσει το “σκόπελο” των αυξήσεων χωρίς να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα, οι πιθανότητες να δούμε στο Γενικό Δείκτη τέσσερα ψηφία μέσα στην χρονιά, θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε, μετά από μια σχετικά ήπια και σύντομη διόρθωση, σε νέα υψηλά 13 μηνών και διατηρώντας το ρυθμό ήπιων διακυμάνσεων και διαφύλαξης του θετικού προσήμου στο τέλος της ημέρας, σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Οι ενδείξεις αυτές υποδηλώνουν έλεγχο της Αγοράς από τους αγοραστές και μάλιστα σε μια εβδομάδα που η τάση στο εξωτερικό δεν ήταν και απόλυτα σαφής, ως προς την ανοδική της κατεύθυνση.

Όλες οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες, ενώ παρατηρούνται εκ νέου υπερτιμήσεις στους ταλαντωτές, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει 9 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 10.

Το καθοδικό “χάσμα” που είχε επισημανθεί ως η βασική βραχυχρόνια αντίσταση (892 – 885) βρίσκεται σε φάση ανακατάληψης, με την Αγορά να δείχνει εξαιρετική υπομονή στην απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων και την εναλλαγή των πρωταγωνιστών. Μια μικρή διορθωτική κίνηση, πριν την διάσπαση των 900 μονάδων θα την θεωρούσαμε φυσιολογική και εντός προγράμματος.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών χαλάρωσαν σήμερα Δευτέρα 12/4 καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών στις ΗΠΑ μπορούν να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις, ενώ οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να δοκιμαστούν από το τι θα θεωρηθεί ως πολύ ισχυρές ενδείξεις για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά -0,6% με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,16% κινούμενος στις 679,53 μονάδες. Ο Nikkei του Τόκιο σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,60% και ταυτόχρονα οι μετοχές της Νότιας Κορέας ήταν σχεδόν σταθερές στο +0,01%. Ο δείκτης CSI 300 των κινεζικών blue chip έπεφτε -0,9% πριν από την ανακοίνωση σειράς οικονομικών στοιχείων από τη χώρα. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,62%.

Οι επενδυτές ανυπομονούσαν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι μετοχές της Alibaba Group Holding Ltd αφού η Κίνα χτύπησε πρόστιμο ύψους 18 δις  Γιουάν (2,75 δις  Δολάρια) στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η αντήχηση θα μπορούσε να γίνει αισθητή πέρα ​​από την Κίνα, καθώς πάνω από το ένα τρίτο της μετοχής κατέχεται από επενδυτές των ΗΠΑ και δεδομένου ότι ο τίτλος αποτελεί περισσότερο από το 8% του δείκτη MSCI EM.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq υποχώρησαν τη Δευτέρα, όπως και τα συμβόλαια S&P 500 που στις 8:45 είχαν μεταβολή -0,30%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 εμφάνιζαν οριακή μεταβολή με συχνές αλλαγές στο πρόσημο, ενώ τα συμβόλαια FTSE υποχώρησαν -0,2%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα