Ε.Ε.: Έως Οκτώβριο 2022 το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θεωρείται «κρατική ενίσχυση»
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 06:00

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την παράταση για άλλους 18 μήνες του ελληνικού καθεστώτος στήριξης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ενέκρινε χθες η Κομισιόν, θεωρώντας ότι πληροί τα κριτήρια ώστε να μη θεωρείται κρατική ενίσχυση.

Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (γνωστό με την ονομασία «Ηρακλής») εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019, για αρχική διάρκεια 18 μηνών. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιό της για παράταση του καθεστώτος για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το κράτος αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα