Έκπληξη για τις αναφορές 13 ναυτεργατικών σωματείων «σε δήθεν παραβιάσεις της νομοθεσίας, αλλά και για την εχθρική και επιθετική θέση τους στον Κλάδο της Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο οποίος απασχολεί το 50% των Ελλήνων ναυτικών» εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Για μία ακόμα φορά ζητεί και δημοσίως από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου, μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή των χειμερινών συνθέσεων, όπως εφαρμόστηκαν και την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όταν επικρατούσαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, και για την οποία ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία, όπως σημειώνει, διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τον ίδιο τρόπο που διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Κατά τον ΣΕΕΝ, δεν είναι δυνατόν όταν τα πρωτόκολλα των πλοίων είναι μειωμένα κατά 50% και όταν ισχύει απαγόρευση των θαλάσσιων μετακινήσεων, «να επιδιώκουμε τον διπλασιασμό των μελών του πληρώματος του ξενοδοχειακού τμήματος των πλοίων. Ούτε είναι δυνατόν να απαιτούμε την αύξηση των συνθέσεων των πληρωμάτων βασισμένη σε πρωτόκολλα επιβατών που δεν ισχύουν και καμπίνες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται».
Οι ακτοπλόοι δηλώνουν πως οι εταιρείες τους καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μειώσουν τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τον κλάδο, λόγω των υποχρεώσεων των πλοίων να εκτελούν δρομολόγια, παρά την ισχύ περιορισμών των μετακινήσεων.
Όπως εξηγούν, η μείωση των εσόδων των εταιρειών τους το 2020 ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 36 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν μέσω των κρατικών ενισχύσεων. «Πέραν τούτου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία καινούρια χρονιά με αρνητικές και απαισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό και την επιβατική κίνηση. Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, όπως οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, αλλά και η ανανέωση του ακτοπλοϊκού μας στόλου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει θετική επίδραση και στην απασχόληση» υπογραμμίζει ο ΣΕΕΝ.
Όπως συμπληρώνει, «έχοντας την ευθύνη της επιβίωσης των εταιρειών μας, διεκδικούμε τη λήψη μέτρων που θα μας επιτρέψουν τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρονται, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη των θαλάσσιων μεταφορών. Η ανάπτυξη, η οποία φαίνεται ότι είναι άγνωστη λέξη στα 13 σωματεία, είναι μονόδρομος για τη στήριξη της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συνεπώς πρέπει όλοι να τη στηρίζουμε, αντί να την υπονομεύουμε. Είναι απαίτηση όχι μόνο του επιβατικού κοινού, αλλά και των εργαζόμενων» καταλήγει.