Αρχές φθινοπώρου η τελική μάχη των 9 «μνηστήρων» για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 23:17
UPD:23:20
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]

Εννέα είναι τα σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση διεκδίκησης του 49% της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Επιλέξιμοι συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι επενδυτικοί κολοσσοί με εστίαση και στις υποδομές, ορισμένοι από τους οποίους έχουν έντονη παρουσία στη χώρα μας. Πρόκειται για τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

* Ardian Infrastructure Funds,

* British Columbia Investment Management Corporation (ΒCI),

* BlackRock Alternatives Management με παρουσία σε real estate και άλλους τομείς στην Ελλάδα,

* CVC Capital Partners - Advisers Company, γνωστό fund από τα deals των Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων,

* F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR SpA,

* First Sentier Investors EDIF III GP Sarl,

* Kohlberg Kravis Roberts & Co. LP (KKR) με ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και παρουσία σε σειρά κλάδων στη χώρα μας,

* Macquarie Group Limited, με έδρα την Αυστραλία και εστίαση στις υποδομές, με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών,

* Oak Hill Advisors (OHA).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, στην κούρσα ήταν και δύο κινεζικές εταιρείες του ενεργειακού - κατασκευαστικού κλάδου, η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges και η εταιρεία Guangzhou Power, οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί στην πρώτη φάση. Όπως φαίνεται, οι κινεζικές προτάσεις δεν πέρασαν λόγω «νομικών κωλυμάτων», ενώ μένει να φανεί εάν θα κατατεθούν ενστάσεις για τον αποκλεισμό.

Η διαδικασία

Στη δεύτερη φάση οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα θα έχουν πρόσβαση στο data room, καθώς επίσης δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων για διευκρινίσεις επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και των υποχρεώσεων που έχει, αλλά και εμβριθούς μελέτης της εικόνας των επικείμενων επενδυτικών σχεδίων. Στη συνέχεια, με βάση και τις προσφορές, θα κριθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας φαίνεται να μετατίθεται περί τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου.

Τα ενδιαφέροντα σημεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επόμενη φάση, κατά μια συνήθη τακτική άλλων μεγάλων διαγωνισμών, δεν αποκλείονται και κάποιες συμμαχίες, ώστε να ισχυροποιηθούν τα εναπομείναντα σχήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι επίσης η μορφή εκπροσώπησης του νέου επενδυτή στο διοικητικό σχήμα, αλλά και το «βάθος» που θα αποκτήσει ο ίδιος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τον πρώτο λόγο, βέβαια, θα τον έχει η ΔΕΗ, λόγω πλειοψηφικού πακέτου, όμως και ο επενδυτής θα έχει τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας. Η διοίκηση της εισηγμένης, πάντως, έχει αποσαφηνίσει ότι ο εν δυνάμει ιδιώτης εταίρος που θα μπει στον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα πάρει το μάνατζμεντ, καθώς αυτό θα παραμείνει στη μητρική εταιρεία, δηλαδή η ΔΕΗ.

Επιπλέον, άλλο ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οικονομικό αντίκτυπο είναι το ζήτημα της μεταβίβασης παγίων της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής σήμερα έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους και όχι την ιδιοκτησία τους, όπως π.χ. συμβαίνει σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι η ηλέκτριση της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης το καλοκαίρι ανοίγει το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, με βάση πληροφορίες από τη ΔΕΗ, η εκκαθάριση του τοπίου δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 49%, καθώς είναι σύνθετη τεχνικά, αλλά έχει και οικονομικές προεκτάσεις που συνδέονται και με το συνολικό τίμημα εξαγοράς.

Πρόσθετη ρευστότητα

Σε μια εποχή που οι επενδύσεις σε δίκτυα θεωρούνται ακριβή, πλην όμως καλή και επικερδής υπόθεση, με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ «χτίζει» μια νέα συμμαχία και ενεργοποιεί έναν από τους πυλώνες άντλησης ρευστότητας για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου των επόμενων χρόνων. Δυνητικά, με βάση τον σχεδιασμό αλλά και πληροφορίες της «Ν», ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Μόνο από τα ομόλογα με δείκτη αειφορίας έχει ενθυλακώσει 775 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λάβει ακόμη και ποσά που θα φτάνουν το 1 δισ. με βάση εκτιμήσεις της αγοράς. Επίσης, είναι σε φάση ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών και εγκρίσεων η δεύτερη τιτλοποίηση, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τρέχουν και οι έναντι καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών που ξεπερνούν τα 590 εκατ. ευρώ.
 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα