ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου: «Η υπόθεσή μου δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε κάποιον που κάνει τη δουλειά του»

Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 22:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος το 2010 είχε αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του ελλείμματος και του χρέους και μέχρι σήμερα διώκεται ποινικά στην Ελλάδα, επανέρχεται η Süddeutsche Zeitung. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το International Staticstical Institute διαμαρτυρήθηκε για την «αμείλικτη δίωξη» που υπέστη ο Γεωργίου, ο οποίος δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τον Γεωργίου στήριξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις επιθέσεις εναντίον του. Κι όμως, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν ακόμη και όταν εκείνος, τον Αύγουστο του 2015, αποχώρησε από το αξίωμά του και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Τώρα το αρμόδιο Εφετείο στην Αθήνα απέρριψε την έφεσή του σε καταδικαστική απόφαση για εξύβριση».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι «τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξεμάνη σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας πως «διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ άνθρωπος του ΔΝΤ, ο οποίος φούσκωσε το έλλειμμα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταγράφει το υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών και να καταντήσει πειραματόζωο'» Τί γίνεται όμως σήμερα; «Το μόνο που ακούγεται για την υπόθεση από κύκλους της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης, είναι πως δεν αναμειγνύovται στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στατιστικής Αρχής (ASA) επικρίνει τη συνεχή δίωξη ενός στατιστικολόγου που είναι «ειλικρινής και με εξαιρετική κατάρτιση». Την αποκαλεί «αδικία» και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Γεωργίου, η οποία ζημιώνει τη φήμη της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Γεωργίου δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον η δική του αντιμετώπιση, αλλά και το μήνυμα που λαμβάνουν οι συνάδελφοί του. «Η υπόθεση αυτή δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε έναν στατιστικολόγο όταν κάνει τη δουλειά του με ακρίβεια και την προασπίζεται», επισημαίνει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα