Βγαίνει η short list για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ποιοι θα παραμείνουν στη μάχη για το 49% του μ/κ
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 13:05
UPD:13:06
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]

Τις αποφάσεις του αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση της short list όσων θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση για την αγορά του 49% της θυγατρικής της, του ΔΕΔΔΗΕ.

Βέβαια, για τη ΔΕΗ η πώληση του 49% αποτελεί μια καθοριστική κίνηση, καθώς «χτίζει» μια νέα συμμαχία, αλλά και ενεργοποιεί έναν από τους πυλώνες άντλησης ρευστότητας για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου των επόμενων χρόνων. Δυνητικά, με βάση τον σχεδιασμό αλλά και πληροφορίες της «Ν», ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Μόνο από τα ομόλογα με δείκτη αειφορίας έχει ενθυλακώσει 775 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λάβει ακόμη και ποσά που θα φτάνουν το 1 δισ. με βάση εκτιμήσεις της αγοράς. Επίσης τρέχουν οι τιτλοποιήσεις χρεών και οι έναντι καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών που ξεπερνούν τα 590 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εταιρεία, 11 είναι τα επενδυτικά σχήματα και εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, μεταξύ αυτών είναι μεγάλα ονόματα από επενδυτικούς οίκους αλλά και εταιρείες από την Κίνα που ασχολούνται με τη διαχείριση δικτύων ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η KKR, η Blackrock, η Macquarie με έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και δύο κινεζικές εταιρείες του ενεργειακού - κατασκευαστικού κλάδου, η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges και η εταιρεία Guangzhou Power, αναμένουν να δουν εάν θα συνεχίσουν στην κούρσα.

Επίσης στη λίστα των «11» φέρεται να είναι το fund Ardian, το ιταλικό F2I, το αμερικανικό Oak Hill Advisors, η First State Investment, γνωστή επίσης από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments), το επενδυτικό σχήμα CVC, που έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα λόγω Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που έχει αποκτήσει.

Οι φάκελοί τους ήδη πέρασαν τις «εξετάσεις» των συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του εν λόγω πακέτου, την Goldman Sachs και τη Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και τα σχετικά κοψίματα.

Οι κινεζικές παρουσίες

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον έχει το πώς θα αξιολογηθούν οι κινεζικές προτάσεις, όπου αναμένεται να καταγραφούν ενστάσεις, καθώς υπάρχουν νομικά προσκόμματα και ασυμβίβαστα λόγω έμμεσης συμμετοχής ενός σχήματος και στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μορφή εκπροσώπησης του νέου επενδυτή στο διοικητικό σχήμα, αλλά και το «βάθος» που θα αποκτήσει ο ίδιος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Βέβαια, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ΔΕΗ, λόγω πλειοψηφικού πακέτου, όμως και ο επενδυτής θα έχει τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας.

Επόμενα βήματα

Μετά την ανακοίνωση από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης της short list για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ακολουθεί το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, όπου όσοι περάσουν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο data room, αλλά και μελέτης των στοιχείων της εταιρείας. Στη συνέχεια θα κριθεί ο προτιμητέος επενδυτής, που αναμένεται να έχει αναδειχθεί στα μέσα του καλοκαιριού. Επίσης, ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της επόμενης φάσης και πριν από τις τελικές αποφάσεις είναι εάν θα υπάρξουν πιθανές συμμαχίες. Στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον «μεγάλων παικτών», καθώς αξιολογείται ως μια από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις στον κλάδο ενέργειας διεθνώς, καθώς έχει εγγυημένο έσοδο και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, παράλληλα βέβαια με τις απαιτούμενες επενδύσεις.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα