Αβέβαιη η ομοιόμορφη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Οι χώρες καλούνται να πληρώσουν το οικονομικό τίμημα για την αποτυχία ελέγχου του Covid-19
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 14:55
UPD:14:55
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE

Οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών ανά τον πλανήτη από τη μία και οι αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες από την άλλη, περιορίζουν  την πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία. Οι εμβολιασμοί και το νέο κύμα οδηγούν σε «έντοντα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης», όπως υποστηρίζει έρευνα για λογαριασμό των Financial Times.

Ο κύριος μοχλός που θα κρίνει την οικονομική ανάπτυξη το 2021 είναι πιθανό να είναι η ικανότητα ελέγχου του ιού, σύμφωνα με τον δείκτη Brookings-FT, ο οποίος προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάπτυξη, στους χρηματοοικονομικούς δείκτες και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών τους επόμενους μήνες.

Η πρόβλεψη αυτή του δείκτη έρχεται ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα, με τη συμμετοχή των διοικητών κεντρικών τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών των μελών της ομάδας των G20, καθώς και άλλων κρατών. 

Οι αποκλίνουσες οικονομικές προοπτικές θα προσθέσουν ένταση στις ήδη φορτισμένες συζητήσεις για την παραγωγή και διανομή των εμβολίων κατά του Covid-19. «Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις έντονα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές, καθώς οι προοπτικές μιας ομοιόμορφης ταχείας ανάκαμψης από ένα θλιβερό 2020 έχουν γίνει θολές», υποστήριξε ο καθηγητής Έσουαρ Πρασάντ του Brookings Institution.

Ο δείκτης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συγκρίνει δείκτες πραγματικής δραστηριότητας, χρηματοπιστωτικών αγορών και εμπιστοσύνης με τους αντίστοιχους ιστορικούς μέσους όρους για την παγκόσμια οικονομία και τις μεμονωμένες χώρες, καταγράφοντας το βαθμό στον οποίο τα δεδομένα κατά την τρέχουσα περίοδο είναι φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, τα δεδομένα για τις αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν πολύ χειρότερα από ό, τι ήταν συνηθισμένο με βάση τον δείκτη που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2012, ενώ οι επιδόσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών βελτιώθηκαν παράλληλα με την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι οι φτωχότερες χώρες που βιώνουν τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κρίση χρέους, εκτός εάν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα από πολυμερείς οργανισμούς και τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου.

Σκοπός της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινάει σήμερα είναι να συζητηθούν οι προσπάθειες της ομάδας των κορυφαίων οικονομιών της G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας πιο ανθεκτικής στρατηγικής φοδιασμού εμβολίων Covid-19 και φυσικά οι προσπάθειες για να ανακάμψει καλύτερα η παγκόσμια οικονομία από την κρίση.

Ο Πρασάντ σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των οικονομικών και υγειονομικών  πολιτικών των χωρών. «Η συνταγή για μια ισχυρή και ανθεκτική ανάκαμψη παραμένει η ίδια με εκείνη του περασμένου έτους - αποφασιστικά μέτρα για τον έλεγχο του ιού σε συνδυασμό με ισορροπημένα νομισματικά και φορολογικά κίνητρα, με έμφαση στις πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ηγούνται της κούρσας της  ανάκαμψης, όπως δείχνει ο δείκτης, αλλά ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια.  

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προετοιμάζεται για μια χρονιά- ρεκόρ στην παραγωγή η οποία επιστρέφει στα προ-covid επίπεδα στις πλάτες του Τζο Μπάιντεν και του δημοσιονομικού του πακέτου που έδωσε οικονομική δύναμη στα χέρια των περισσότερων αμερικανικών νοικοκυριών.

Η οικονομία της Κίνας από την άλλη παρέμεινε ανθεκτική γιατί έθεσε από νωρίς υπό έλεγχο τον ιό και η κινεζική κυβέρνηση στρέφει τώρα την προσοχή της στις  μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές της φιλοδοξίες για την ενίσχυση της κατανάλωσης και του τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και οι προβλέψεις του ΔΝΤ που πρόκειται να δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα είναι πιθανό να δείξουν ότι η παραγωγή τους έχει μικρή προοπτική να φτάσει τα επίπεδα προ- covid έως το 2022, επισημαίνουν οι FT.

Η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδο σε όλο τον κόσμο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας πέρυσι, αν και εξακολουθούν να σημειώνονται προβλήματα στον κλάδο των υπηρεσιών που είναι ο πιο επιρρεπής στους περιορισμούς για τον έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας. «Οι αναποφάσιστες πολιτικές επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις πιο αδύναμες οικονομίες, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις», υποστήριξε ο Πρασάντ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα