Ανοίγουν τα καταστήματα - Επί ποδός οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Λειτουργεί το λιανεμπόριο από αύριο στην υπόλοιπη επικράτεια
Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 22:21
UPD:23:42
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το λιανεμπόριο ανοίγει ξανά από αύριο με αυστηρούς κανόνες, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός του κλάδου.

Τη διαβεβαίωση ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) θα τηρήσει τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης αύριο, έδωσε σήμερα ο πρόεδρός του, Παντελής Φιλιππίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση να παραμείνουν κλειστά, τότε θα εξεταστούν όλες τις νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου.Την ίδια στιγμή, σε έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται αύριο, Δευτέρα, 5 Απριλίου, στις 6.00 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις για το μη άνοιγμα τους.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και θα μεταδοθεί από το κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Youtube.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ ) δήλωσε ότι οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αύριο και γνωστοποίησε ότι «βρίσκονται εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ωρών, σε σχέση με το αν θα γίνει τελικά δεκτό -ή όχι».

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ των προέδρων οκτώ εμπορικών συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να μη λειτουργήσουν αύριο οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19.

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος είναι πρόεδρος και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρώτος αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Προσέθεσε πως εξέφρασε στον κ. Σκέρτσο την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.

Επιπλέον μέτρο για τις κλειστές και τον Απρίλιο επιχειρήσεις

Έτοιμη να στηρίξει περισσότερο όλες τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές είναι η κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η Κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, στηρίζει με κάθε τρόπο όσους πλήττονται. Αύριο το πρωί η Κυβέρνηση ανακοινώνει επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».

MENELAOS MICHALATOS / SOOC/MENELAOS MICHALATOS

Διαμαρτυρίες εμπόρων κατά την επίσκεψη του Στέλιου Πέτσα στην Πάτρα.

Νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση για υπευθυνότητα προς καταστηματάρχες και αυτοδιοικητικούς σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, καλώντας τους να συμβάλουν με την στάση τους στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συναντήθηκε στην Πάτρα με το δήμαρχο και εκπροσώπους του επιμελητηρίου. Καταστηματάρχες της Πάτρας διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά την άφιξη του υπουργού.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις που έκανε, «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων».

«Η δεύτερη επιλογή», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, «είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα», εξηγώντας ότι «ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».

«Η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους λιανεμπόρους για τα δικά της εγκληματικά λάθη», τονίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Α. Τσίπρας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα