Ασφαλές άνοιγμα επιζητεί η αγορά

Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 15:56
Eurokinissi/ΒΑΚΙΡΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Από την έντυπη έκδση

Των Φάνη Ζώη και Σοφίας Εμμανουήλ

Αν και μπαίνουν στη συζήτηση ημερομηνίες, καθώς και συγκεκριμένα μοντέλα επανεκκίνησης, οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν επιθυμούν να ανοίξουν χωρίς το απαραίτητο «δίχτυ προστασίας» και στο πλαίσιο αυτό, μετά το κεφάλαιο κίνησης -που εξασφάλισαν με πόρους του ΕΣΠΑ- θα διεκδικήσουν και μια σειρά από άλλα μέτρα και προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματά τους με ασφάλεια και να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν. Ως εκ τούτου είναι συντονισμένοι με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επανεκκίνηση μετά το Πάσχα, χωρίς όμως να αποκλείεται και «πιλοτική» περίοδος, με άνοιγμα σε πρώτη φάση των επιχειρήσεων σε εξωτερικούς χώρους, κατά το «πείραμα» που επιχειρείται στο λιανεμπόριο την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μην υπονομευθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε συνδεδεμένους κλάδους.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα του κλάδου, σε συνδυασμό με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα υιοθετηθεί. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια εν όψει της τουριστικής περιόδου, όπως ανέφερε χθες και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). 

Αναφορικά με το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους, σε πρώτη φάση, ο κ. Καββαθάς επαναλαμβάνει ότι περίπου 20% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει τέτοια δυνατότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη για δίκαιη επανεκκίνηση που δεν θα αφήνει καμία επιχείρηση πίσω. Προσθέτει δε την ανάγκη βελτίωσης του υγειονομικού πρωτοκόλλου που είναι σε ισχύ, προκειμένου να μη δημιουργείται παραβατικότητα, όπως ενδεικτικά η αποστασιοποίηση των τραπεζιών, που είναι το ουσιαστικό κριτήριο, αν και η παράμετρος των τ.μ. δημιουργεί παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, όπως εξηγεί ο κ. Καββαθάς. Σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου για την επανεκκίνηση, μετά το πακέτο των 330 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης, στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΓΣΕΒΕΕ με το υπουργείο Ανάπτυξης θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και άλλα μέτρα, όπως μείωση του ΦΠΑ στο 6%, προσωρινά για φέτος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση προστασίας επαγγελματικής στέγης για δύο χρόνια, παράταση της διάρκειας πιστώσεων στις μισθώσεις ακινήτων και απαλλαγή από φόρους και δημοτικά τέλη.   ]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα