Τζ. Γέλεν: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 12:22
UPD:12:24
REUTERS/Jonathan Ernst

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «μια υπαρκτή απειλή» και τον μεγαλύτερο αναδυόμενο κίνδυνο για την υγεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ δεσμεύθηκε να επιστρατεύσει τις ρυθμιστικές δυνάμεις για να προστατεύσει την οικονομία από τις επιβλαβείς επιπτώσεις.

Η κα. Γέλεν έκανε αυτήν την υπόσχεση κατά την εναρκτήρια εμφάνισή της ως επικεφαλής του Συμβουλίου Παρακολούθησης της Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, μια ομάδα κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών που έχει αναλάβει την επίβλεψη της συμπεριφοράς της Wall Street.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), Τζέρι Πάουελ, διορισμένος από τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρεύει του σχηματισμού δύο εσωτερικών επιτροπών για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής- μία για θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες και η άλλη για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει για τη σταθερότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Δεσμευόμαστε για έναν ισχυρό και ανοιχτό διάλογο καθώς εξελίσσεται η δουλεά», δήλωσε ο Πάουελ. «Ένας από τους στόχους μας είναι να κάνουμε την αλλαγή του κλίματος μέρος του τακτικού πλαισίου χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Ένα πρόσθετο όφελος σε αυτήν την προσαρμογή είναι η δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με αυτό το βασικό έργο.»

Πέρα από την κλιματική αλλαγή, η κα. Γέλεν επικεντρώθηκε επίσης στις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία του κορωνοϊού, όταν οι βασικές αγορές κατέρρευσαν.

Η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι επαναφέρει την ομάδα εργασίας της εποχής Ομπάμα στο συμβούλιο που θα εξετάσει ιδιαίτερα τα hedge funds και θα εξετάσει επίσης τρόπους για να καταστήσει τις αγορές χρηματοδότησης, που χρησιμεύουν ως ζωτική δύναμη του χρηματοπιστωτικού τομέα, πιο ανθεκτικές.

«Παρά τις γρήγορες ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Κογκρέσου και άλλων, αυτές οι πιέσεις μπορεί να έχουν οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση», είπε. «Πράγματι, μπαίνουμε τώρα στα βαθιά, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε μια πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που περιμέναμε».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα