Deliveroo: Βουτιά 30% κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 17:47
UPD:17:55
REUTERS/Phil Noble

«Μαύρο» το ντεμπούτο της Deliveroo στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς η εταιρεία είδε τις μετοχές της να πραγματοποιούν βουτιά 30%, σε μια από τις χειρότερες IPO μεγάλης εταιρείας στην αγορά του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα της αγοράς την Τετάρτη, έχασε 2,28 δισεκατομμύρια λίρες αξίας, την οποία οι τραπεζίτες μετοχικών κεφαλαιαγορών είπε ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αγορά ορισμένων IPO στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Η τιμή των 390 πενών έδινε μια συνολική αποτίμηση 7,6 δισ. Στερλίνων (10,46 δισ. Δολαρίων) για την εταιρεία, λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, καθώς οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίου του Λονδίνου, ο ένας μετά τον άλλον, ανακοίνωναν πως δεν θα συμμετέχουν στην ΙΡΟ, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη μετοχική δομή της εταιρείας και το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ωστόσο, το ντεμπούτο της είχε ήδη σκιαστεί από το γεγονός ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες στη Βρετανία εταιρίες επενδύσεων αγνόησαν την εισαγωγή της Deliveroo στο χρηματιστήριο, επικαλούμενες ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας στη λεγόμενη ‘gig economy’ (οικονομία περιστασιακής απασχόλησης) και τη μετοχική της δομή.

Ο ιδρυτής της Deliveroo Will Shu διατηρεί το μερίδιο του 6,3%, αλλά θα έχει το 57,5% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας για τρία χρόνια.Ο Fabian de Smet, επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής στο Berenberg, το χαρακτήρισε «τομεακό πρόβλημα».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ευέλικτο μοντέλο απασχόλησης των διανομέων της Deliveroo είναι βασικός πυλώνας για τα σχέδια της εταιρείας για επιτυχία», ανέφερε σε έκθεση αναλυτής της Hargreaves Lansdown.

Τώρα παραμένει στο -25%, καθιστώντας τη χειρότερη απόδοση της πρώτης ημέρας για μια μεγάλη IPO στο Λονδίνο - πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες - σε ρεκόρ, ανέφερε η πλατφόρμα αγορών της Dealogic.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα