Τρίτη επενδυτική δύναμη στη Ρουμανία η Ελλάδα

Στα τρία δισ. ευρώ το επενδυμένο κεφάλαιο
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007 14:02

Τις νέες επιχειρηματικές προοπτικές στη διευρυμένη Ευρώπη ανέδειξε με επιτυχία το Ελληνο-Ρουμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργάνωσαν πρόσφατα (5/6/2007), ο ρουμανικός φορέας “FORUM INVEST” με την υποστήριξη του ΣΕΒ και του Ελληνο-Ρουμανικού Επιμελητηρίου.

Σε παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας υπογράμμισε ότι η Ρουμανία ήταν και θα συνεχίσει να είναι σημαντικός εταίρος στη Βαλκανική, όπως αποδεικνύεται και από την εντυπωσιακή παρουσία άνω των 800 ελληνικών επιχειρήσεων στη ρουμανική αγορά με επενδυμένο κεφάλαιο 3 δις €. Η Ελλάδα θεωρείται τρίτη επενδυτική δύναμη στη Ρουμανία με προοπτική να συνεχισθεί η παρουσία της σε ακόμη πιο έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό συνηγορούν η γεωγραφική εγγύτητα, το ανταγωνιστικό εργασιακό και παραγωγικό κόστος, η δυτικού τύπου καταναλωτική τάση των Ρουμάνων πολιτών και οι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί των δυο χωρών.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Λαβίδας πάντα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εισδοχής της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θεωρεί, ότι θα διευρυνθούν έτσι ακόμη περισσότερο το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις.

Οι τομείς που βρίσκονται στις προτεραιότητες των ελληνικών ενδιαφερόντων είναι οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η χρηματαγορά και η αγορά ακινήτων. Η περαιτέρω ενίσχυση όμως των διμερών οικονομικών σχέσεων εξαρτάται και από την ικανότητα της ρουμανικής οικονομίας να υιοθετήσει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο και να ανταποκριθεί στις νέες ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και ενθαρρύνουν τη ρουμανική κυβέρνηση να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αποφυγή προστατευτισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού επενδύοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία και την ποιότητα του εργατικού δυναμικού. Παράλληλα δε να δημιουργήσει τους κατάλληλους θεσμούς και δομές για να μπορέσει να απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους ύψους 40 περίπου δις € που προορίζονται για τη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα