Ε.Ε. - Νέος κανονισμός για τα βιολογικά προϊόντα

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007 16:47

Σε πολιτική συμφωνία για το νέο κανονισμό που αφορά τη βιολογική παραγωγή και τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Με το νέο κανονισμό θα ορίζονται με πιο σαφή τρόπο οι στόχοι, οι βασικές αρχές και οι κανόνες για τη βιολογική γεωργία, θα εξασφαλίζεται ότι οι στόχοι και οι βασικές αρχές εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο σε όλα τα στάδια της βιολογικής ζωικής ή φυτικής παραγωγής, θα συνεχιστεί η αυστηρή απαγόρευση χρήσης προϊόντων γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στη βιολογική παραγωγή και θα καταστεί υποχρεωτικό το λογότυπο της Ε.Ε. για βιολογικά προϊόντα που θα μπορεί όμως να συνοδεύεται και από εθνικά ή ιδιωτικά λογότυπα.

Ως βιολογικά τρόφιμα θα μπορούν να χαρακτηρίζονται μόνο τα τρόφιμα που περιέχουν βιολογικά συστατικά κατά τουλάχιστον 95%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2005, τα υψηλότερα ποσοστά αγροτικών εκμεταλλεύσεων για βιολογική παραγωγή παρατηρήθηκαν στην Αυστρία με 11%, στην Ιταλία με 8,4% και στην Τσεχία με την Ελλάδα με 7,2%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα