γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το ταμπλό εδώ και εβδομάδες δεν εκπέμπει παραπλανητικά μηνύματα, ειδοποιώντας για επιστροφή της ζήτησης για όλο και μεγαλύτερο πλήθος εισηγμένων. Οι εγχώριοι παράγοντες ωστόσο, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για να μην εκτεθούν και να μην εκθέσουν σε ασύμμετρους κινδύνους τους πελάτες τους. Η νευρικότητα μπορεί να ωθήσει ψηλότερα αλλά με την ίδια ευκολία και χαμηλότερα, όπως πιθανά σήμερα.
Η παγκόσμια αναταραχή που αφορά στις Τραπεζικές εταιρίες, μετά την αδυναμία ενός σχετικά μεγάλου hedge fund να εξυπηρετήσει τους πελάτες της που χτύπησε μια σειρά από γνωστές Τράπεζες. Η Nomura και η Credit Suisse αντιμετωπίζουν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά ο Μάικλ Μακάρθι, επικεφαλής στρατηγικός αγορών της CMC Markets, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι ανησυχίες «είναι πολύ συγκεκριμένες για έναν μικρό αριθμό hedge fund». Αν αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάσει τη στάση των θεσμικών απέναντι στις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ η αγορά θα κινηθεί με βάση τη στατιστική προϊστορία της. Δηλαδή θα ολοκληρώσει τη διόρθωση μετά από την χθεσινή πρόσκρουση στις 870 μονάδες και θα κινηθεί κατόπιν ακόμα ψηλότερα.
Η νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια φαινόταν, από τα χαράματα της Δευτέρας, εξασφαλισμένη. Στην Αθήνα, με κλειδοκράτορες τα τραπεζικά blue chip, ο ΓΔ φλέρταρε με μεταβολές της τάξης του +1% όταν στις 11:00, ο τζίρος πέρασε τα 9,1 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ τις 860 μονάδες. Στην Ευρώπη την ίδια ώρα, που το ξεκίνημα ήταν συντονισμένα ανοδικό, είχαν περάσει σε αρνητικό πεδίο οι δείκτες του ισπανικού του ιταλικού και του Βρετανικού χρηματιστηρίου. Ενώ οι δείκτες στη Γαλλία και τη Γερμανία σημείωναν κέρδη, που ήταν ωστόσο λιγότερα από τα μισά από όσα εμφάνισαν στα πρώτα 20 λεπτά. Από αυτά έγινε σαφές ότι πάλι οι θεσμικοί στην εγχώρια αγορά, χωρίς να παραβλέπουν το διεθνές κλίμα, κινούνται με σχετική ανεξαρτησία στην επιλογή κριτηρίων.
Μόλις ο τζίρος πέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, στις 11:32, ο ΓΔ πλησίαζε τις 861 μονάδες, ενώ η υπόλοιπη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά αποτύπωνε την ανησυχία των επαγγελματιών για την τάση που θα επικρατούσε στις ΗΠΑ, βάσει των επίμονων πτωτικών μεταβολών στα futures. Η υποψία πως μπορούσαν και εκεί να γίνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, χωρίς να τα αντιλαμβάνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είχε φέρει ασυνήθιστα μεγάλα αναστάτωση. Τα σχόλια για πιθανή εμπλοκή μεγάλων επενδυτικών τραπεζών σε ένα κύμα συνασπισμένων μπλοκ συναλλαγών ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έπληξε τις αγορές την Παρασκευή, δίνανε και παίρνανε. Εδώ όμως, οι πωλητές ζητούσαν για να δώσουν τις μετοχές τους όλο και ακριβότερα σε όσους επέμεναν αγοραστικά. Ενώ στις τράπεζες οι ανοδικές με τις πτωτικές ήταν 2-2 τα κέρδη της ΕΕΕ που ήταν στις 12:00 πάνω από +2,5% έδιδαν στον μέσο όρο το δικαίωμα περιπάτου σε επίπεδα πάνω από τις 863 μονάδες.
Με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης η αγορά εμφάνιζε κέρδη της τάξης του +1,9% με τον ΓΔ από τις 12:50 σε επίπεδα άνω των 867 μονάδων. Όσο γι τον τζίρο είχε σκαρφαλώσει στα 64 εκατ. ευρώ με τα πακέτα για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 21,282 εκατ. Η μόνη μετοχή του 25άρη με πτώση απόμεινε η ΠΕΙΡ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 58 δις ευρώ, όταν ο ΓΔ χτύπησε στις 870 μονάδες.
Στις μέρες των εταιρικών αποτελεσμάτων που εμφανίζεται άνοδος, οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν τα κριτήρια για τις τοποθετήσεις με ορίζοντα το πέρας της χρονιάς. Με τον ΓΔ κοντά στις 870 μονάδες οι τολμηροί ιδιώτες επενδυτές προσδοκούν και οι συντηρητικοί επιφυλάσσονται.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησαν: “Το φινάλε του 1ου τριμήνου την Τετάρτη 31/3, διαμορφώνει προϋποθέσεις για ‘καλλωπισμό’ των αποτιμήσεων επιλεγμένων τίτλων από τους Θεσμικούς Επενδυτές. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς ευνοεί το σενάριο της ανοδικής κίνησης”.
Η Leon Depolas Sec υπογράμμισε: “Βραχυπρόθεσμα, το πρώτο επίπεδο δυσκολίας τοποθετείται στην περιοχή των 875 μονάδων. Στον αντίποδα, διατηρούμε το κάτω όριο στις 810 μονάδες. Τα Τραπεζικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν με την ΕΤΕ, η οποία βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της, με το απόθεμα ΜΕΑ στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον στα 4,3 δισ. ευρώ και δείχνοντας κέρδη στην τελική γραμμή (34 εκατ. ευρώ). Σε αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι συνέβαλλαν τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα οποία ανήλθαν στα 250 εκατ. ευρώ για το Δ΄ τρίμηνο”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις στη Wall Street, το κλείσιμο σχημάτισε μικτή εικόνα στα πρόσημα μεταβολών μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις στο fund Archegos. Η υποψία πως μπορούσαν και εκεί να γίνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, χωρίς να τα αντιλαμβάνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είχε φέρει ασυνήθιστα μεγάλα αναστάτωση. Τα σχόλια για πιθανή εμπλοκή μεγάλων επενδυτικών τραπεζών σε ένα κύμα συνασπισμένων μπλοκ συναλλαγών ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έπληξε τις αγορές την Παρασκευή, δίνανε και παίρνανε.
Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο σχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 3 τρις δολαρίων. Έτσι, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,30% ή 98,49 μονάδες στις 33.171,37, αφού πρώτα ανέκτησε απώλειες 160 μονάδων. Στον αντίποδα, ο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση -0,09% στις 3.971,09 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,60% στις 13.059,65 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (+2,7%) και Coca- Cola (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (-1,3%) και Intel (-0,8%).
Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,71% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,42%. Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,1768 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1%, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επενδυτές καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί άρχισαν να αισιοδοξούν για γρήγορη ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,16% στις 427,61 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,07% στις 6.736,17 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,47% στις 14.817,72 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,45% στις 6.015,51 μονάδες.
Στο μεταξύ, στη Διώρυγα του Σουέζ μετά από πρόβλημα διέλευσης για σχεδόν μία εβδομάδα το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που προσάραξε και την έκλεισε, πλέει ξανά. Η εξέλιξη γεννά ελπίδες πως η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία άμεσα.
Παράλληλα, για πολύ μεγάλο χτύπημα στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου προειδοποιεί η Credit Suisse, καθώς επηρεάστηκε από το τεράστιο ξεπούλημα μετοχών στο οποίο προέβη σε ένα μεγάλο αμερικανικό hedge fund το Archegos Capital Management.
ΧΑ
Με ανοδική ανεξάρτητη τάση, την ΕΕΕ και 17 blue chip αρωγούς ήρθε το +1,29%
Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς για 16 μετοχές του 25άρη και δύο από τις Τράπεζες. Η σύνοδος εξελίχθηκε με χαλαρό συντονισμό με την, μετά από περιπέτειες, ανοδική τάση που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ευρύ και επί τέσσερις ώρες δεν εμφάνιζε αυξομειώσεις αγκαλιάζοντας τις μετοχές του 25άρη και για τα τραπεζικά blue chip, εκτός της ΠΕΙΡ. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις που εμφανίστηκε μετά το πέρασμα του ΓΔ πάνω από το επίπεδο των 870 μονάδων αντιμετωπιζόταν ελλιπώς. Εμφανίστηκε αμέσως την εγγραφή του ανώτερου στις 14:42 που ήταν στις 870,06 μονάδες. Η έναρξη σφραγίστηκε από αυξημένη ζήτηση. Για αυτό είχαμε την εγγραφή του πυθμένα στις 10:30 στο άνοιγμα στις 855,48 μονάδες. Μετά ξεκίνησε η επικράτηση σταθερής ζήτησης που έφερε τον ορισμό της κορυφής περίπου στο μέσο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Δηλαδή η τάση ήταν ανοδική αταλάντευτα ως τότε. Η κορυφή ήταν πάνω από τις 870 μονάδες και οι θεσμικοί αποφάσισαν να εμφανιστεί μια φορά. Υπήρξε ικανό διάστημα με πλάγια κίνηση των τιμών από τις 16:010 ως και τις 17:00 που τον άφησαν στις 864,97 μονάδες χωρίς πτωτική κίνηση στο τέλος. Αντίθετα στις δημοπρασίες η προσφορά υπερίσχυσε από την ζήτηση ως τις 17:20 και αυτή έφερε κλείσιμο σχετικά κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης και 11,01 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Την πλάγια αλλά νευρική κίνηση εντός θετικού πεδίου στο τελευταίο ημίωρο επηρέασε η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου.
Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +3,00%, οι ΕΥΔΑΠ +6,78%, ΕΛΠΕ +5,45%, ΜΟΗ +3,26%, ΑΡΑΙΓ +3,14%, ΛΑΜΔΑ +3,08%, και ΕΥΡΩΒ +3,05% . Ωστόσο επιβάρυναν τον 25άρη οι απώλειες πάνω από -0,50% των ΠΕΙΡ -4,00%, ΜΥΤΙΛ -1,23%, ΕΤΕ -0,97% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,70%, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 7 από τα blue chip.
Δεν υπήρξε τελικά πάρα μόνο στην έναρξη συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το θετικό πεδίο και συνέχισαν νευρικά πλάγια και σύντομα καθοδικά. Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία τους, με αναμενόμενη μια πτώση στη Wall Street, που ήταν ορατή και σχετικά μέτρια μετά την έναρξη, καθώς οι αγορές στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν νευρικά πτωτικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο (870,06) σημειώθηκε 12 λεπτά μετά τις 14:30 και ενώ στο τέλος βρέθηκε κοντά στις 865 μονάδες του αφαίρεσαν τελικά περισσότερο από δύο. Το κατώτερο ορίστηκε στο άνοιγμα και ήταν στις 855,48 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 96,337 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 23,251 εκατ.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξε μία εναλλαγή στη δυναμική με κίνηση σε θετικό πεδίο αλλά υπήρξε διάστημα με πλάγια πορεία στο τέλος του δεύτερου μέρους. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +1,29% ενώ γενικότερα είχε μεταβολές ανώτερες από των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 862,83 μονάδες, δηλαδή 7,35 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 57,758 από 56,986 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 23,251 από 24,696 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ και ΕΤΕ.
Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,866% από 0,848% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,25%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,67% από +1,77%, την ΕΤΕ στο -0,97% από +5,53%, ΕΥΡΩΒ στο +3,05% από +4,00% και την ΠΕΙΡ στο -4,00% από -5,72%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,49% από +1,36%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 22) έναντι των καθοδικών (7 από 3) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,29% οδηγήθηκε στις 862,83 από 851,82 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2078,36 από 2050,87 με άνοδο +1,34%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,336 από 95,948 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 23,251 από 24,696 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 76 από 92, των καθοδικών 35 από 20 την Πα<ρασκευή και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 20 από 16.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Δεν αυξήθηκαν τα αισιόδοξα στοιχήματα ανάλογα με την μεταβολή του 25άρη
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,97 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,49 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2060,84 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2097,03 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:42. Το κλείσιμο στις 2078,36 από 2050,87 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,34% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε στα 14,288 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 1031 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2096,50 μονάδες και κατώτερο τις 2062,00 με τιμή τελευταίας πράξης στις 2078,50 μονάδες και κλεισίματος στις 2078,50 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5134 από 5253. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε ενδιαφέρον με 171 συμβόλαια με ανώτερο τις 2090,00 μονάδες και χαμηλό στις 2062,00 με τελευταία τιμή στις 2076,00 από 2050,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2076,00 για να περιοριστούν σε 184 από 195 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 94 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 82 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1975 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 167 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 8348 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 3572, της ΕΥΡΩΒ με 4446, της ΠΕΙΡ με 7378 συμβόλαια, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν 1009, και της ΕΥΔΑΠ ήταν 945 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 20.000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ, στα 2077 για την ΜΟΗ, στα 1520 για ΠΕΙΡ, στα 1000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 200 για ΔΕΗ και στα 129 για ΕΕΕ.
Οι traders των παραγώγων δεν προέβησαν σε μεγάλα ανοίγματα στα long στοιχήματά τους όπως φάνηκε από τη μεταβολή των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ του 25άρη. Στις μέρες των εταιρικών αποτελεσμάτων που εμφανίζεται άνοδος, οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν τα κριτήρια για τις τοποθετήσεις με ορίζοντα το πέρας της χρονιάς. Με τον ΓΔ κοντά στις 870 μονάδες οι τολμηροί ιδιώτες επενδυτές προσδοκούν και οι συντηρητικοί επιφυλάσσονται.
Από τo πρωινό σχόλιο της Merit Sec. ξεχωρίσαμε: “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €38εκ, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις (€267εκ.), λόγω των υψηλότερων προβλέψεων (~€1.1δισ.) και των ζημιών από διακοπείσες δραστηριότητες (Εθνική Ασφαλιστική) ύψους €362εκ. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν λόγω της τιτλοποίησης ύψους €6.1δισ. αλλά και των νέων ΜΕΑ λόγω της πανδημίας. Στα θετικά η αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,28% το 4ο τρίμηνο από 2,22% το 3ο τρίμηνο, η μείωση του κόστους κατά 4% σε ετήσια βάση και η εμπροσθοβαρής αύξηση των προβλέψεων λόγω της τιτλοποίησης και των ΜΕΑ από την πανδημία και η αύξηση των καταθέσεων κατά €4.8δισ. σε ετήσια βάση. Η Εθνική έχει τον καλύτερο δείκτη ρευστότητας (61%) και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις στον κλάδο (63%).
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «ΗΕΘΝΙΚΗ» στο CVC Capital Partners' Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε €505εκ. για το 100% της εταιρείας ή €455εκ. για το 90.01%, που αντιστοιχεί σε 0.4x την τιμή/λογιστική αξία 2019. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και €120εκ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
Κάποιοι τίτλοι έχουν μπει σε επιθετική κίνηση, ενώ βλέπουμε ότι απορροφάτε η τυχόν προσφορά σε άλλους. Πολύ σημαντικό δεδομένο, τουλάχιστον σε ημερήσιο, είναι ότι τα περισσότερα “stop” ήλθαν αρκετά υψηλά, κάτι που μας κάνει να οριοθετήσουμε καλύτερα το ρίσκο μας.
Ήταν αρχές Νοεμβρίου 2020 με τον Δείκτη λίγο κάτω από τις 600 μονάδες, που μέσα από εδώ είχαμε εικάσει ότι η Αγορά θυμίζει μέρες 1998. Όχι ότι θα δούμε και πάλι τις υπερβολές τις εποχής, αλλά η Αγορά μάζευε δυνάμεις για να ακολουθήσει μία πιο επιθετική ανοδική πορεία, που χρόνια έχει να δει. Πλέον οι νέες εισροές βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα ένα νέο ανοδικό κύκλο της Οικονομίας και παράλληλα της Αγοράς. Αν είναι η ώρα να συμβεί κάτι τέτοιο, θα βιώσουμε μία αλλαγή επιπέδου.
Επιμένουμε στους κλάδους της Βιομηχανίας, των Κατασκευών της Πληροφορικής και της Ενέργειας. Η τελευταία έχει δείξει ότι έχει μπροστά της ακόμα μία ανοδική 3ετια. Ο Κατασκευαστικός κλάδος εξέπληξε ευχάριστά την εβδομάδα που πέρασε, δίνοντας υπέρ απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά, ψάχνοντας και αυτός την αλλαγή επιπέδου. Η Πληροφορική, έχοντας κάνει ένα πρώτο σημαντικό γύρο, δείχνει ότι δοκιμάζει να τεστάρει μία νέα ανοδική κίνηση. Η Βιομηχανία με “οδηγό’ την Viohalco, δείχνει να έχει ξεκινήσει τον δικό της δρόμο.
Μας λείπει μία λύση στον Τραπεζικό κλάδο, για να γίνει και η ειδοποιός διαφορά, μιας και εκτός από την μετοχική ανάκαμψη θα δούμε τον κλάδο να αρχίσει να λειτουργεί όπως στο παρελθόν, δίνοντας την δυνατότητα στην πιεσμένη Οικονομία να ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς.
Η πανδημία μπορεί να μας καθυστέρησε αρκετά στην ανάκαμψη, παρόλα αυτά ήταν και η αφορμή να δοθούν τα εφόδια που βοήθησαν και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα επιτόκια, πλέον, σε επίπεδα που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε λίγο καιρό πριν, με την ίδια την Ευρώπη να θέλει να πετύχουμε για να μπορέσει να αποπληρωθεί με ομαλό τρόπο στο μέλλον. Το χρήμα που έπεσε στην Αγορά το τελευταίο διάστημα, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα δείξει στο μέλλον πόσο δουλειά έκανε, πόσες Εταιρείες έσωσε και πόσες μονάδες στο ΑΕΠ γλίτωσε.
“Μεγάλο ‘στοίχημα’ το τι θα καταφέρει ο Τουρισμός φέτος και αν προλάβουμε να έχουμε φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τον εμβολιασμό. Η διαφήμιση, μαζί με την καλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, βοηθάει σε κάθε περίπτωση στο rebranding της Χώρας, που τόσο είχε καταρρακωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα μεταβολών αρχικά σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παγκόσμια ξεφεύγουν από τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάρρευση του hedge fund Archegos Capital, που πίεσε τις τραπεζικές μετοχές εν μία νυκτί παγκόσμια. Επίσης αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα.
Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν οριακά υψηλότερα κατά 0,08% στις αρχές της συνεδρίασης. Αλλά στις 8:35 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,55% στις 680,9 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,36% σε 28,440, αλλά στις 8:35 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,01%. Στην Αυστραλία εμφανίστηκε ένας ασθενέστερος τόνος όταν ο S&P / ASX200 υποχώρησε 0,4% στο χαμηλότερο σημείο για μια εβδομάδα. Ενώ στις 8:35 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,90%.
Ο δείκτης των blue chip της ηπειρωτικής Κίνας CSI300, ήταν 0,18% υψηλότερα στις αρχές του εμπορίου, ενώ στις 8:35 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0.61%. O Nikkei της Ιαπωνίας είναι οριακά χαμηλότερα -0,04%.
Οι μετοχές της Nomura σημείωσαν πτώση κατά 2,49% την Τρίτη μετά από πτώση έως και 16% τη Δευτέρα, όταν αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να εμφανίσει ζημία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πτώση του hedge fund. Κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης, οι αποδόσεις 10 ετών αναφοράς σημείωσαν άνοδο 1,7321%, αυξημένες κατά 1,4 μονάδες βάσης.