Market Beat: Η μεταβλητότητα είναι εδώ, η ανοδική εκμετάλλευσή της εξαρτάται από τις Τράπεζες

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 08:53

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με την δυναμική που κληροδότησε στις αποτιμήσεις η τελευταία συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας να υπογραμμίζει την διάθεση, να ωθήσουν τις τιμές ψηλότερα ισχυροί παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν αρκετά για να ενεργοποιηθούν οι επενδυτές ως την Πέμπτη. Την Παρασκευή τα χρηματιστήρια αργούν λόγω του Πάσχα των Καθολικών και τη Δευτέρα που ακολουθεί επίσης.

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ο ΔΤΡ έπιασε πάλι και ξεπέρασε τις 540 μονάδες, που ήταν οροφή της οποίας η υπέρβαση, στα μέσα Μαρτίου, άνοιξε το δρόμο για τιμές πάνω από τις 570. Αλλά το ανοδικό ξέσπασμα δεν είχε διάρκεια, καθώς αποτέλεσε αφορμή για κύματα ρευστοποίησης θέσεων, που σε πέντε συνεδρίες, την περασμένη Τρίτη, έφεραν τον τραπεζικό δείκτη στις 502,62 μονάδες.

Η αγορά στο τέλος της διαπραγμάτευσης εμφάνιζε τρία πτωτικά blue chip, με απώλειες από -1,5% ως -5,72% και 23 ανοδικά, εκ των οποίων τα 9 κέρδιζαν από +2,00% ως +5,53% με την ΕΕΕ στο +1,18%. Το σημαντικότερο όμως ήταν, πως συνεχίστηκε η αυξημένη δράση σε πεδία του ταμπλό που είχαν σχεδόν παγώσει. Το μαρτυρά το πλήθος των ανοδικών μετοχών, που ξεπέρασαν τις 90 μετά από μήνες και υπογράμμισαν την υπέρβαση ενός ακόμα τείχους αμφιβολιών, που κρατούσαν εκτός συναλλαγών επενδυτές που αισθάνονται άνετα να δραστηριοποιούνται στη μικρή, και πλειστάκις καταφρονεμένη, κεφαλαιοποίηση. Σε συνδυασμό με το φαινόμενο να αποτελέσουν, την Παρασκευή, τα μόνα πτωτικά blue chip αυτά των τριών εταιριών που έχουν μπροστά τους Αυξήσεις Κεφαλαίου, θα λέγαμε πως η αγορά αφήνει πίσω της τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις από αυτές. Πιθανότατα ορθώς, εστιάζει στα μελλοντικά κέρδη από το άνοιγμα της αγοράς.

Στην τρέχουσα εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε την ανακοίνωση της πρώτης κατανομής έργων, που θα ενταχθούν στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιθανή ημερομηνία των ανακοινώσεων που θα αφορούν συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και στοχευμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, είναι η ερχόμενη Τετάρτη.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα σήμερα το απόγευμα, αλλά επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα της Intercontinental ΑΕΕΑΠ και της BRiQ Properties. Την Τρίτη ακολουθούν οι CNL Capital και Μοτοδυναμική, ενώ την Τετάρτη μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ,. Την Παρασκευή θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank, για την έγκριση της τιτλοποίησης “Galaxy” και την διανομή των ενδιάμεσων ομολογιών και της Ελλάκτωρ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των μετοχικών συσχετισμών. Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, θα διενεργηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου.

Η σαφής και ορατή βελτίωση των στατιστικών δεδομένων της Αθηναϊκής αγοράς στην εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων με κινήσεις συγκεκριμένης στόχευσης με βάση τα στατιστικά των μετοχικών αξιών από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών προκάλεσε αισιόδοξες προσδοκίες. Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Ο ΓΔΧΑ φαίνεται ότι διατηρεί την επαφή με τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας περιόδου, αξιολογώντας θετικά τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και την αισιοδοξία ότι πλησιάζει το άνοιγμα της Οικονομίας. Το ανοδικό μοτίβο, με ελεγχόμενες διορθώσεις, δεν έχει αλλάξει. Η πρώτη σημαντική στήριξη τοποθετείται στις 810 μονάδες”. 

Ο Πέτρος Τσούρτης επικεφαλής στο τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec. επισημαίνει:

Με άνοδο έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 819 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 819 και 800 μονάδες και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 870 μονάδες,

Η εικόνα των αποτελεσμάτων των μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών είναι καλή, καθώς έδωσαν, σωστά, έμφαση στην παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και στην μείωση του καθαρού δανεισμού.

Τα αποτελέσματα της Alpha Bank επηρεάστηκαν από την εμπροσθοβαρή αύξηση των προβλέψεων, η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψη μας. Επίσης, το guidance της Διοίκησης ότι η επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες, από την νέα τιτλοποίηση και τις πωλήσεις ΜΕΑ ύψους €3,3 δισ. το 2021, θα είναι στις 70 μονάδες βάσης, είναι καλό νέο. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα €103,7 εκατ., (-1,5% σε ετήσια βάση), λόγω των υψηλότερων προβλέψεων. Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης των χρηματοοικονομικών εσόδων (trading) κατά 68% και της μείωσης του κόστους κατά 1,4%. Τέλος, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 31% στα €1,31 δισ.

Τα αποτελέσματα της Titan ήταν πολύ καλά, λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών (EBITDA) και των ελεύθερών ταμειακών ροών, καθώς και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου στους Μετόχους ύψους €0,40/μετοχή και σε ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών, που αντιπροσωπεύουν 5% των δικαιωμάτων ψήφου, το 2ο τρίμηνο 2021. Υπολογίζουμε ότι η ακύρωση των ιδίων μετοχών θα αυξήσει κατά 5,3%. τα κέρδη/μετοχή του 2021.

Καλά ήταν και τα αποτελέσματα της Fourlis, λαμβάνοντας υπόψη το αντίξοο περιβάλλον. Οι εν. πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €371 εκατ. (-21%), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 43 εκατ. (-35%), και οι καθαρές ζημίες στα €8,7 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €1 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €105 εκατ.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα τα ετήσια αποτελέσματα. Οι Επενδυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην πορεία της υφιστάμενης τιτλοποίησης ΜΕΑ €6,1 δισ. (Project Frontier) καθώς και στα σχέδια για νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ το 2021.

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει στις 29 Μαρτίου, οι CNL Capital, Μοτοδυναμική και TRASTOR στις 30 Μαρτίου και ο ΟΠΑΠ στις 31 Μαρτίου. Τέλος, η γ.σ. των Μετόχων της Autohellas θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου και των Alpha Bank και Ελλάκτωρ στις 02 Απριλίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές κάτω από ειδικές συνθήκες γίνονται επικίνδυνα γοητευτικές

Όταν συμπυκνώνεται ο χρόνος επενδυτικά, η νευρικότητα εκτινάσσεται μαζί με την πιθανότητα καταγραφής μεγάλων αποδόσεων ή ζημιών.

Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου περιλάμβανε ανοδικές μεταβολές σε δέκα από τα δεκαοκτώ χρηματιστήρια που θεωρούνται τα αντιπροσωπευτικότερα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, ενώ ψαλιδίστηκαν οι τιμές των υπολοίπων. Στις ΗΠΑ είχαμε άνοδο των Dow και S&P500 γιατί υπήρξε σαφής στροφή στις value stocks, αλλά διατηρήθηκαν οι επιφυλάξεις των επενδυτών έναντι των μετοχών τεχνολογίας και των growth stocks (μετοχών υψηλής ανάπτυξης). Τις εταιρίες δηλαδή που η κερδοφορία τους εξαρτάται από τους ρυθμούς στην πραγματική οικονομία συνολικά. Στην Ευρώπη, οι μεταβολές των βασικών δεικτών ήταν θετικές και συγκριτικά μικρότερες, με εξαίρεση την μικρή πτώση του Γαλλικού χρηματιστηρίου. Σε αυτή την εικόνα την επιβάρυνση προκάλεσε το φαινόμενο της επιβολής περισσότερων περιοριστικών μέτρων, γιατί η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς διευκολύνει την αύξηση των κρουσμάτων κατά περιοχές.

Η πτώση σε αρκετές ασιατικές αγορές μπορεί να αποδοθεί στην επανεμφάνιση εντάσεων στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την Κίνα. Στις αγορές νομισμάτων έχουμε ισχυροποίηση του δολαρίου, καθώς γίνεται αντιληπτό από μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς ότι η εκτίμηση των αισιόδοξων για ανάκαμψη τύπου V (αμέσως μετά την παραδοχή των κινδύνων από την πανδημία) επαληθεύεται για τις περιπτώσεις των οικονομιών στις ΗΠΑ και την Κίνα. Στα εμπορεύματα, ευνόησε την ανάκτηση μέρους των απωλειών της τιμής του πετρελαίου, το ατύχημα με τη φραγή στη διώρυγα του Σουέζ. Επίσης φάνηκε να σταθεροποιείται η απόδοση του 10ετούς αναφοράς στην περιοχή του 1,65%.

Συμπύκνωση χρόνου

Η Barclays, στην έκθεση για τις προβλέψεις που αφορούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, τόνισε την αισιόδοξη οπτική της για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και συνέχισε να προτείνει μεγαλύτερη έκθεση στις αξίες υψηλού κινδύνου, έναντι αυτών του σταθερού εισοδήματος. Οι αγοραίοι είδαν το 2021 με μια αρκετά αισιόδοξη διάθεση. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ζητούμενο ήταν να αναδυθεί η παγκόσμια οικονομία από τη σκιά του COVID και οι αποδόσεις των μετοχών να ξεπεράσουν τις αποδόσεις των ομολόγων. Η πρόβλεψη της Barclays για τον S&P 500 ήταν να βρεθεί στο τέλος του έτους στις 4000 και περιμένανε ότι οι αποδόσεις στο 10ετές των ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 1,4%. Σημείωσαν λοιπόν στα μέσα της βδομάδας: “Αυτό που δεν περιμέναμε με τίποτε ήταν να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι κινήσεις - και με το παραπάνω, στην περίπτωση των ομολόγων - σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ωστόσο, καθώς καθόμαστε να γράψουμε την πρώτη αναφορά για την Προοπτική (της οικονομίας και των επενδύσεων) Παγκόσμια για το 2021, βρισκόμαστε πάλι με πολύ παρόμοια θέση: πολύ αισιόδοξη για την παγκόσμια ανάπτυξη και συνιστούμε υπέρβαρες τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έναντι του σταθερού εισοδήματος. Αλλά με νέους στόχους τιμών, φυσικά”.

Τα επιχειρήματα των αισιόδοξων

Στο μακροοικονομικό πεδίο αναγνωρίζουν τα καλά νέα για την ανάπτυξη, ειδικά υπογραμμίζουν την υπερφορτισμένη δημοσιονομική ώθηση που εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Όχι μόνο η κυβέρνηση Τραμπ που πέρασε ένα πρόγραμμα κινήτρων ύψους  935 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τελευταίες ημέρες του 2020, αλλά και η διοίκηση του Μπάιντεν πέρασε ένα νέο πρόγραμμα αποκατάσταση πληγέντων από την κρίση της πανδημίας ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλο που μερικά από αυτά δεν θα δαπανηθούν το 2021 (ή ακόμη και το 2022), η εκπληκτικά μεγάλη δημοσιονομική ώθηση πιθανότατα θα ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ στην ισχυρότερη ανάπτυξή της σε βάθος πολλών δεκαετιών και θα τραβήξει όλο τον κόσμο μαζί της.

Η συνεχής πρόοδος στο μέτωπο του COVID αποτελεί επίσης θετικό στοιχείο για την ανάπτυξη. Παρά τους φόβους για νέες παραλλαγές, οι νοσηλείες και τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί απότομα στις ΗΠΑ και μεγάλο μέρος των ατόμων υψηλού κινδύνου (ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) έχει εμβολιαστεί. Ο ρυθμός εμβολιασμού της ΕΕ ήταν πιο αργός, αλλά οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης ως τα μέσα του έτους, ακολουθούμενες, μερικούς μήνες αργότερα, από την Ευρώπη.

Σημαντικό επιχείρημα για την επενδυτική τους αισιοδοξία είναι η εκπληκτικά ισχυρή θέση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά σε όλη τη Δύση, παρά τη σοβαρή συρρίκνωση του 2020. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι κατά  8-10% του ΑΕΠ μεγαλύτερες από ό, τι θα ήταν σε έναν κόσμο χωρίς COVID.

Επίσης σημαντική θεωρούν την ανάπτυξη της Κίνας.  Ανακάμπτει, καθοδηγούμενη από τις πολύ ισχυρές εξαγωγές και την αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω του COVID είναι χαλαρά. Εν ολίγοις, το πεδίο είναι έτοιμο για ένα πολύ δυνατό 2021. Αναμένουν από το τμήμα ανάλυσης της Barclays ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί στο 6,4% το 2021, με τον ταχύτερο ρυθμός σε τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Οι ειδικές συνθήκες

Βεβαίως, «τη μύγα στο μέλι» των χρηματιστηρίων αποτελούν οι πωλήσεις ομολόγων και ο φόβος ότι ο πληθωρισμός θα αναγκάσει την Fed σε έναν επιθετικό κύκλο ανόδου των επιτοκίων της, που θα συντρίψει το ράλι στις αγορές υψηλού κινδύνου. Οι αναλυτές που εμπιστευόμαστε  εκτιμούν ότι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί.  Ο Dr Ed Yardeni ανέφερε πρόσφατα: “Δεν είναι όλες οι πωλήσεις ομολόγων ισοδύναμες. Αποδίδουμε την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε μια πιο αισιόδοξη οικονομική προοπτική που έκανε τους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Βλέπουμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης θα αναθεωρηθούν περαιτέρω υψηλότερα και οι αποδόσεις θα αυξηθούν λόγω της αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής”.

Αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα εξισορρόπησης (ανεκτού ύψους) του πληθωρισμού έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά αυτά για τα ομόλογα των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερα στους τομείς των 2 και 5 ετών από ό, τι στον τομέα των 10 ετών. Τα swaps των 5ετών ομολόγων έναντι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην πενταετία, που θεωρείται ένας ικανοποιητικός εκπρόσωπος των προσδοκιών της αγοράς για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό - είναι ουσιαστικά αμετάβλητα από το τέλος του 2020 και επί του παρόντος, τιμολογούν τον μεσοπρόθεσμο δομικό πληθωρισμό πολύ κοντά στο 2%. Με άλλα λόγια, οι αγορές ομολόγων λένε συλλογικά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι πολύ ισχυρή, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά ότι η Fed θα τον διατηρήσει επιτυχώς υπό έλεγχο.

Οι αγορές ομολόγων ήδη αποτυπώνουν προσδοκίες για έναν πολύ πιο επιθετικό κύκλο παρεμβάσεων από την Κεντρική Τράπεζα, από ό, τι προτείνει η επίσημη κατεύθυνση της Fed. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο της από τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, και θα το αυξήσει τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2023. Εν τω μεταξύ, η Fed δεν οραματίζεται την «απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης» έως το 2024. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έχουν ήδη εσωτερικεύσει πολύ πιο χαοτική στάση από την Fed, η οποία τους αφήνει μεγάλα περιθώρια ανόδου, αν η Fed παραμείνει σε αναμονή έως το 2024.

Ο επενδυτικός αριστερισμός είναι μια ακόμα ειδική συνθήκη, που αφορά στη μάχη των traders που γέννησε η πανδημία, οι οποίοι ανατρέπουν την παραδοσιακή επενδυτική ιεραρχία. Το κυρίαρχο σύνθημα τους είναι: «Όλα είναι ένα παιχνίδι για μένα». Μια επίσκεψη στις πλατφόρμες επικοινωνίας τους αποκαλύπτει την αλλαγή. Τα δικαιώματα υπερηφάνειας συνήθως αφορούσαν σε εκείνους τους επενδυτές που εργάστηκαν πιο σκληρά κατά την εκμάθηση των κανόνων και των εννοιών της αγοράς. Τώρα εμφανίζουν συχνά ψηφιακό καμάρι, όσοι δηλώνουν πως γνωρίζουν τα λιγότερα και δεν νοιάζονται καν. "Δεν ξέρω τι στο καλό κάνω", δήλωσε ένας νεαρός σε ένα βίντεο του TikTok τον Ιανουάριο. "Απλώς ξέρω ότι βγάζω χρήματα. Τις επόμενες εβδομάδες, αυτός ο νεαρός, Ντάνι Τραν, συγκέντρωσε περίπου 500.000 οπαδούς στο TikTok.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου, το 44,44% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε πτώση και διατήρησαν αρνητική απόδοση έτους ο βραζιλιάνικος και ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +1,57%, στο 2021 αποδίδει +5,73%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε άνοδο +1,36%, με επίδοση +8,06% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,48%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +13,84%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  βουτιά -2,89% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +12,49%. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -0,58%, ενώ στο 2021 αποδίδει +1,94%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,48% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +4,34%. Ο DAX κέρδισε +0,88% και στο έτος αποδίδει +7,51%, ο CAC είχε μεταβολή -0,15% αλλά στο 2021 κερδίζει +7,88%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε οριακή άνοδο +0,06% ενώ στο έτος έχει επίδοση +5,26%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,80% με ετήσια επίδοση +9,72%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε +0,85% με ετήσια μεταβολή +6,99%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -1,24% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -3,56%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,75% ενώ στο 2021 αποδίδει +7,52%. Ο χρυσός με μεταβολή -0,74%, βρέθηκε στα 1731,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -8,94%. Απώλειες -1,17%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 60,72 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +25,40%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,08%, έχει απόδοση στο 2021 +6,29%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -0,16%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +5,61%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -1,92% και στο έτος κερδίζει +2,16%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε κατά -2,33% ενώ στο έτος αποδίδει +3,98%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,21%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε να αποδίδει στο 2021 -1,76%.

ΧΑ

Εβδομάδα γενικευμένης βελτίωσης της στατιστικής εικόνας

Μια εβδομάδα με ευρύ θετικό αποτύπωμα, η τελευταία ενός συνήθως πτωτικού μήνα. Αφιερώθηκε από τους ισχυρούς θεσμικούς στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στην προηγούμενη εβδομάδα με την εκπνοή των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα.  Εκείνη την σφράγισαν οι επιφυλάξεις για την επιτυχία, το ερχόμενο διάστημα, της άντλησης κεφαλαίων από τις ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στην τέταρτη, οι επενδυτές τις είχαν αφήσει πίσω. Από τα blue chip που υπεραπέδωσαν την προηγούμενη βδομάδα, είχε υπεραπόδοση και την προηγούμενη μόνο η ΒΙΟ. Ενώ το ανώτερο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 12 μηνών για τις ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι αυτές οι μετοχές έχουν καλύτερη του μέσου όρου επίδοση έτους και οι τέσσερις τελευταίες τριπλάσια και άνω.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,59%). Ξεχώρισαν, για την άνοδό τους, οι ΜΟΗ +4,01%, ΒΙΟ +3,00%, ΑΛΦΑ +2,58%. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες των ΠΕΙΡ -20,06%, ΑΡΑΙΓ -12,30%. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,12% οδηγήθηκε στις 832,06 από 833,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2002,45 από 2004,43  με πτώση -0,10%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,972 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,840 εκατ. Την Τρίτη εντυπωσίασε η επιμονή των θεσμικών να διατηρηθούν τα επίπεδα των 830 μονάδων ξεχώρισαν για την ανοδική ώθηση που προσέφεραν οι ΠΕΙΡ +12,38%, ΒΙΟ +8,07%, ΑΡΑΙΓ +4,54%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,45%. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη η πτώση σε 16 blue chip. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,02% οδηγήθηκε στις 831,86 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1997,52 με πτώση -0,25%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 161,304 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 92,513 εκατ. Την Τετάρτη παρά το καθοδικό κλίμα διεθνώς, με μεταβολή για τις Τράπεζες (+0,63%), ο ΓΔ με άνοδο +0,63% οδηγήθηκε στις 837,09 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2011,74 με κέρδη +0,71%. Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +2%,  οι ΑΔΜΗΕ +3,06%, ΜΠΕΛΑ +2,87%, και  ΤΕΝΕΡΓ +2,13%, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 10 από τα  blue chip. Ήταν η μέρα που η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε πάνω από τα 56 δις και ανήλθε στα 56,187 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,371 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,221 εκατ. και ήταν ο χαμηλότερος της βδομάδας. Η σύνοδος της Παρασκευής ήταν σταθερά ανοδική. Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +2,00%,  οι ΕΤΕ +5,53%, ΑΔΜΗΕ +4,64%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,37%, ΕΥΡΩΒ +4,00%, ΕΥΔΑΠ +3,96%. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες των ΠΕΙΡ -5,72%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,84%,  και ΑΡΑΙΓ -1,54%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,948 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 24,696 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 56,986 από 55,862 δις ευρώ την Παρασκευή 19/3, ενώ η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,848% από 0,906%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος έπεσε στα 97,15 από 159,6 εκατ. ευρώ την τρίτη βδομάδα του μήνα και των πακέτων στα 30,32 από 58,2 εκατ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,25%, στον Μάρτιο +7,50% με επίδοση για το έτος +5,29%, ο 25άρης κέρδισε +2,32%, στον Μάρτιο +8,39% και στο 2021 +6,01%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,38%, κερδίζει στον μήνα +8,18% και αποδίδει στο 2021 +9,58%. Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες θεωρούν πως η άνοδος μπορεί να οφείλεται στο ότι πλησιάζει το τέλος του τριμήνου και γίνεται, για να βελτιωθεί η εικόνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Οι μετοχές του 25άρη με απώλειες στο μήνα είναι 4 και οι απώλειες των ΑΡΑΙΓ -2,67% και ΕΛΠΕ -1,26% μπορούν να ανατραπούν, αλλά το -47,32% της ΠΕΙΡ και το -4,96% της ΣΑΡ δύσκολα θα αναιρεθεί σε τρεις συνεδρίες. Ωστόσο ο μήνας έχει προσφέρει κέρδη σε 21 blue chip. Η δε εβδομάδα ήταν καθοριστική για τη στατιστική εικόνα όλων.

Ξεχώρισαν για εβδομαδιαία άνοδο μεγαλύτερη των δεικτών οι ΒΙΟ +12,01%, στον Μάρτη +25,65% και +29,68% στο 2021, ΑΔΜΗΕ  +12,01%, στον Μάρτη +18,89% και +6,62% στο 2021, ΕΤΕ +7,61%, στον Μάρτη +22,62% και +13,89% στο 2021, ΜΟΗ +5,40%, στον Μάρτη +13,18% και +9,15% στο 2021, ΛΑΜΔΑ +5,31%, στον Μάρτη +4,08% και +0,56% στο 2021, ΕΥΡΩΒ +5,26%, στον Μάρτη +25,31% και +25,79% στο 2021, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,69%, στον Μάρτη +18,12% και +27,41% στο 2021, ΤΙΤC +4,46%, στον Μάρτη +7,00% και +9,02% στο 2021, ΕΥΔΑΠ +4,12%, στον Μάρτη +5,99% και +3,06% στο 2021, ΕΛΠΕ +3,77%, στον Μάρτη -1,26% και +1,85% στο 2021, ΜΥΤΙΛ +3,38%, στον Μάρτη +8,00% και +15,71% στο 2021, ΑΛΦΑ +3,37%, στον Μάρτη +11,52% και -3,58% στο 2021.

Μεταβολές κοντά σε αυτές των δεικτών είχαν οι ΕΧΑΕ +2,56%, στον Μάρτη +8,55% και +2,70% στο 2021, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,41%, στον Μάρτη +3,67% και +-16,52% στο 2021, ΜΠΕΛΑ +1,39%, στον Μάρτη +12,33% και +7,67% στο 2021. Κέρδη κάτω του +1% είχαν οι ΕΕΕ +0,87%, στον Μάρτη +2,16% και +0,38% στο 2021, ΣΑΡ +0,80%, στον Μάρτη -4,96% και -5,67% στο 2021, ΟΤΕ +0,67%, στον Μάρτη +6,59% και +3,03% στο 2021, ΤΕΝΕΡΓ +0,48%, στον Μάρτη +3,31% και -5,30% στο 2021.

Στον αντίποδα με απώλειες στη βδομάδα οι ΠΕΙΡ -24,34% (στον Μάρτιο -47,32% και -68,84% στο έτος), ΑΡΑΙΓ -9,73% (στον Μάρτιο -2,67% και -0,97% στο έτος),  ΔΕΗ -2,80% (στον Μάρτιο +1,24% και +21,27% στο έτος), ΟΛΠ -1,36% (στον Μάρτιο +12,49% και +11,79% στο έτος), ΦΡΛΚ -0,58% (στον Μάρτιο +5,94% και +7,00% στο έτος), ΟΠΑΠ -0,26% (στον Μάρτιο +2,24% και +4,02% στο έτος).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Στα στοιχήματα των calls του FTSE25 εγκαταστάθηκαν οι 2100 μονάδες   

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ώστε το μεγαλύτερο μέρος της εβδομαδιαίας ανόδου να σημειωθεί την Παρασκευή. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,48 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 39,13 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2022,22 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2056,09 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:59. Το κλείσιμο στις 2050,87 από 2011,74 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,95% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 14,734 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 943 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2053,00 μονάδες και κατώτερο τις 2023,00 με τιμή τελευταίας πράξης στις 2052,50 μονάδες και κλεισίματος στις 2042,50 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5253 από 5326. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε ενδιαφέρον με 82 συμβόλαια με ανώτερο τις 2050,00 μονάδες και χαμηλό στις 2025,00 με τελευταία τιμή στις 2050,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2041,50  για να ανέλθουν σε 195 από 173 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 144 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 82 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1975 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 105 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1925 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ με 10398 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 7342 συμβόλαια, της ΕΤΕ με 6001, της ΕΥΡΩΒ με 5736, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 1614, και της ΑΔΜΗΕ ήταν 1174 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 2300 συμβόλαια για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 1602 για τον ΟΠΑΠ και στα 1200 για ΟΠΑΠ. 

Μια εβδομάδα με ευρύ θετικό αποτύπωμα, η τελευταία ενός συνήθως πτωτικού μήνα, που αν και το τέλος του θα έρθει την Τετάρτη, πιθανότατα θα προσφέρει κέρδη στον μέσο όρο, αφού ως τώρα τον ώθησε +7,25% ψηλότερα. Έτσι πλέον αποδίδει +5,29% από το τέλος του 2020, όταν ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 κερδίζει +6,99%. Αφιερώθηκε από τους ισχυρούς θεσμικούς στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα, που την σφράγισαν οι επιφυλάξεις για την επιτυχία της άντλησης κεφαλαίων το ερχόμενο διάστημα, από τις ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Από τα blue chip που υπεραπέδωσαν την προηγούμενη βδομάδα, είχε και την τρίτη του Μάρτη υπεραπόδοση μόνο η ΒΙΟ. Ενώ το ανώτερο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 12 μηνών για τις ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι αυτές οι μετοχές έχουν καλύτερη του μέσου όρου επίδοση έτους και οι τέσσερις τελευταίες τριπλάσια και άνω. Όπως επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι σε παγκόσμια κλίμακα η Αθήνα εμφάνισε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση και είναι πιθανό να παρουσιάσει και μια από τις καλύτερες στον μήνα.   

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,25% με μηνιαία απόδοση στον Μάρτιο +7,50% και με επίδοση για το έτος +5,29%, ο 25άρης κέρδισε +2,32%, στον Μάρτιο +8,39% και στο 2021 κερδίζει +6,01%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,38%, κερδίζει στον μήνα +8,18% και αποδίδει στο 2021 +9,58%. Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες προβληματίζονται για τη διάρκεια αυτής της ανοδικής δυναμικής καθώς θεωρούν πως μπορεί να οφείλεται στο ότι πλησιάζει το τέλος του Μάρτη και του τριμήνου και γίνεται για να βελτιωθεί η εικόνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η Αγορά έκανε επιτέλους την αποφασιστική κίνηση και αποδεσμεύτηκε από την φημολογία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας ένα καλό βηματισμό σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα των Εταιρειών έδειξαν ότι μπορούν να αφυπνίσουν επενδυτικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα το επιλεκτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια και διάχυση στο ταμπλό του Χ.Α.

Παρά την δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά, τιμολογώντας την επόμενη ημέρα, παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κ.λ.π.).

Όπως και να έχει, η αποσύνδεση της Αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός, είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο και σε νέες εισροές, που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς. Η βασική αιτία για αυτή την αλλαγή πλεύσης, είναι η επιτάχυνση δράσεων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις των Τραπεζών, αλλά και η επίσπευση σημαντικών αποφάσεων (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Εγνατία Οδός), που έδειχναν να έχουν βαλτώσει.

Οι τιτλοποιήσεις των Τραπεζών θα ανοίξουν το δρόμο για την προσέγγιση των Ευρωπαϊκών μέσων όρων σε επίπεδο ανοιγμάτων και την επιστροφή των εργασιών στην παραδοσιακή Τραπεζική λειτουργία. Θα αυξήσουν την προβλεψιμότητα των εσόδων και θα δώσουν άλλη δυναμική στους ισολογισμούς, δίνοντας πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

Ακόμα ο Τραπεζικός κλάδος έχει να διανύσει μια σημαντική απόσταση, αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν τα κεφάλαια, ή μπορούν να βρεθούν, που θα λύσουν το πρόβλημα των υψηλών επισφαλειών. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, οι αποτιμήσεις στο ταμπλώ είναι απόλυτα δίκαιες, ως προς το σχετικό ρίσκο της κάθε Τράπεζας, αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε χαρακτήρα, διατηρώντας, σε επίπεδο ημέρας, τις 830 μονάδες, χωρίς να απειλήσει κρίσιμες τεχνικές ζώνες Την Δευτέρα ο MACD γύρισε εκ νέου σε θέση πώλησης, λόγω της ταχύτητας της διόρθωσης, σήμα το οποίο θα αναθεωρηθεί σε υπέρβαση της περιοχής των 855 μονάδων. Η συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αισιοδοξία για την συνέχεια, καθώς δεν έδωσε δυνατότητα επανατοποθετήσεων, ενώ ο τζίρος μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς ικανοποιητικός, για να υποστηρίξει τα επίπεδα τιμών.

Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές έχουν αυξήσει το ανοδικό δυνητικό περιθώριο, μετά την σύντομη αποφόρτισή τους από τις υπεραγορασμένες ζώνες.

Το ανοδικό σενάριο των 911 μονάδων είναι ακόμα “μάχιμο”, με πρώτη τοπική αντίσταση την περιοχή των προηγούμενων φετινών υψηλών, στις 861 μονάδες Το επιβλητικό καθοδικό “κενό” μεταξύ 885 – 892 μονάδων, μπορεί να θεωρηθεί ως πιο έγκυρο επίπεδο αντίστασης, στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς είχε λειτουργήσει ως βατήρας της έντονης καθοδικής πορείας του περυσινού Μαρτίου.

Με τις πιθανότητες με το μέρος τους οι αγοραστές επομένως, βλέπουν την καταγραφή νεότερων υψηλών έτους την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ολοκληρώνεται ο Μάρτιος και το α΄ τρίμηνο.

Ο Γενικός Δείκτης έχει μια απόσταση ασφαλείας από το ξεκίνημα της χρονιάς (808,99 μονάδες), ενώ ο μήνας αποδείχθηκε ως τώρα ιδιαίτερα ικανοποιητικός σε συναλλαγές (101,8 εκατ. ευρώ).

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν με μικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 29/3 καθώς τα futures επί των βασικών δεικτών των ΗΠΑ υποχώρησαν και οι επενδυτές περίμεναν λεπτομέρειες επί των προτεινόμενων τρισεκατομμυρίων για τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ που πολλοί υπολογίζουν να ενδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Η αισιοδοξία για την οικονομία των Η.Π.Α. έχει ενισχυθεί από τη πορεία του εμβολιασμού με περίπου 143 εκατομμύρια εμβόλια σε σχεδόν 94 εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ νωρίτερα από την ανάπτυξη των εμβολιασμών της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει μια σαφέστερη αποτύπωση των σχεδίων του επί των δαπανών σε έργα υποδομής την Τετάρτη, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας την Παρασκευή αναμένεται να αυξηθούν 630.000 εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσαν να είναι ένα εκατομμύριο ή περισσότερες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:10 έχει άνοδο 0,19%, με τη δραστηριότητα να περιορίζεται από την προσέγγιση του τέλους του τριμήνου. Οι κινεζικές μετοχές μετά από γρήγορο πέρασμα σε αρνητικό πεδίο εμφανίζουν άνοδο +0,79%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei πρόσθεσε 1,14%, αν και υπήρξε κάποια νευρικότητα όταν η Nomura ανέφερε ότι η αμερικανική μονάδα της πιθανά να αντιμετωπίσει ζημία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με έναν πελάτη.

Υπήρξε επίσης κάποια ανησυχία μετά από ένα κύμα συνασπισμένων συναλλαγών μπλοκ ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έπληξε τις αγορές την Παρασκευή, και σύμφωνα με πληροφορίες συνδέονται με το επενδυτικό Fund Archegos Capital.

Προς το παρόν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq ήταν στο -0,5% και τα συμβόλαια S&P 500 από -0,4% στις 8:15 ήταν στο -0,61%.

Η προοπτική της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ προκάλεσε φήμες για αύξηση του πληθωρισμού και επιβάρυνε τις τιμές των ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα οριακά στο 1,66%, αλλά εξακολουθούν να μην απέχουν πολύ από την πρόσφατη κορυφή 13 μηνών στο 1,774%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα