Προτάσεις βελτίωσης του Συμφώνου Σταθερότητας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 13:31
UPD:14:01

Ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια

ΚΑΘΩΣ μειώνεται ο αριθμός των χωρών που εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επωφεληθούν από την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία για να επιτύχουν ταχύτερα τον στόχο της υγιούς και διατηρήσιμης δημοσιονομικής κατάστασης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, μόνον 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους στόχο (ΜΔΣ) το 2008 παρά την άνω της δυνητικής ανάπτυξη επί τρία συνεχή έτη.

Για να βελτιωθεί η λειτουργία του «προληπτικού σκέλους» του Συμφώνου η Επιτροπή υποβάλλει σήμερα ορισμένες προτάσεις βασιζόμενες στη μεταρρύθμιση του 2005:

- Κύριος σκοπός της πρώτης σειράς προτάσεων είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της δημοσιονομικής εποπτείας που ασκεί η ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα οφέλη που παράγονται από την άσκηση υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής θα γίνουν πιο κατανοητά, αν η δημοσιονομική εποπτεία ενταχθεί σε ένα ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, π.χ. δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις εσωτερικές και τις εξωτερικές ανισορροπίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

- Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που καθορίζονται στα Προγράμματα Σύγκλισης και Σταθερότητας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ εθνικών προϋπολογισμών και στόχων που τίθενται σε επίπεδο ΕΕ, π.χ. με την στενότερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και άλλων κυβερνητικών τομέων στην κατάρτιση και παρακολούθηση των προγραμμάτων.

- Η τρίτη σειρά προτάσεων αφορά την ενίσχυση στης αξιοπιστίας των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Οι επανειλημμένες αποκλίσεις από τα προγράμματα μπορούν, εφόσον συνεχισθούν, να υπονομεύσουν σοβαρά την αξιοπιστία των προγραμμάτων αυτών. Η παροχή περισσότερων πληροφοριών ως προς τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με βάση τις παρατηρούμενες τάσεις στον τομέα των δαπανών, θα διευκόλυνε την αξιολόγηση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.

- Η τέταρτη και τελευταία σειρά προτάσεων αφορά τον απώτερο στόχο του προληπτικού σκέλους του συμφώνου, δηλαδή την επίτευξη διατηρήσιμων δημοσιονομικών θέσεων μεσοπρόθεσμα. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη παρακολούθηση της εκτέλεσης των δημοσιονομικών προγραμμάτων, καθώς και καλύτερη κατανόηση του ποιες από τις δημοσιονομικές θέσεις προσφέρουν αρκετά περιθώρια για την απορρόφηση του αντίκτυπου της δημογραφικής γήρανσης.

Σύσταση Αλμούνια για βελτίωση των επιδόσεων στα δημοσιονομικά

«Μολονότι η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι τα περισσότερα κράτη - μέλη πρέπει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους όσον αφορά την εφαρμογή των δημοσιονομικών τους στόχων», δήλωσε ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια.

«Τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση υγιών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ξεκάθαρα: η μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών και, γενικότερα, η βελτίωση της ποιότητας των προϋπολογισμών θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να ελευθερώσουν τους αναγκαίους δημοσιονομικούς πόρους προκειμένου να ενθαρρύνουν την καινοτομία, τις επενδύσεις, την εκπαίδευση και την απασχόληση που με τη σειρά τους θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της δημογραφικής γήρανσης», πρόσθεσε.

Στο 1,7% το έλλειμμα στην Ε.Ε. το 2006

Το 2006 η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, υπογραμμίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της. Το μέσο έλλειμμα στην ΕΕ μειώθηκε σε 1,7% από 2,4% το 2005 (και σε 1,6% από 2,5% στη ζώνη του ευρώ) ενώ ο δείκτης χρέους εμφάνισε για πρώτη φορά μείωση από το 2002 και στις δύο ζώνες.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο στο θέμα της διόρθωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων. Μετά τον τερματισμό, την περασμένη εβδομάδα, της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, απομένουν επτά χώρες σε ΔΥΕ έναντι 13 πριν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με τη μεταρρύθμιση, η διαδικασία τερματίσθηκε και για τις Κάτω Χώρες (2005), την Κύπρο (2006) και τη Γαλλία (Ιανουάριος 2007).

Μόνο δύο χώρες με έλλειμμα άνω του 3% το 2008

Οι υπόλοιπες επτά είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης μόνον δύο χώρες (Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία) αναμένεται να παρουσιάσουν ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2008.

Στο 2,4% το έλλειμμα στην Ελλάδα το 2007

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ, διαπιστώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ με διατηρήσιμο τρόπο, προχώρησε στις 5 Ιουνίου στην άρση της διαδικασίας επιτήρησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αλλά και με κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που αναλογούσαν στο 0,6% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος η Επιτροπή αναφέρει ότι μειώνεται σταδιακά προς την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ καθώς από 110% του ΑΕΠ που ήταν κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2005 μειώθηκε στο 104.5% το 2006 για να σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 97,6% το 2008 και στο 91,25% το 2009.

Για το 2007 η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,4% με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα 0,25% του ΑΕΠ αλλά και με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα 0,25% που αποβλέπουν στη συγκράτηση των δαπανών. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μέλλον και επαναλαμβάνει την προτίμησή της για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Για το 2007 η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι τα συνολικά έσοδα θα μειωθούν κατά περίπου 0,25% και ότι οι δαπάνες θα μειωθούν επίσης κατά περίπου 0,25% του ΑΕΠ και πως το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα παρουσιάσει βελτίωση της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ το 2007.

Χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, δηλαδή με βάση τη λογική του προϋπολογισμού του προηγούμενου χρόνου, η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008 θα είναι 2,75% του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα